mielone - 47549 przepisów (strona:2402/3170)

Placuszki z dyni bez jaj i glutenu 155

hokkaido - 3 łyżki mąki z amarantusa - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy  Przepis tutaj - olej kokosowy do posmarowania patelni - masło orzechowe 100% - granat Przygotowanie : Nasiona chia mielimy w młynku. Zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 15 minut Po tym czasie dodajemy dynię, obraną i po tartą na tarce na dużych oczkach, mąkę z amarantusa, cynamon

Szkrab Je Sam
Deser „Ziemia z robakami” 146

powtórkę;)   180 g ciasteczek oreo/neo 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki słodkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru do smaku żelkowe robaki Ciasteczka mielimy na piasek. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec łączmy z serkiem mascarpone i słodkim kakao, miksujemy tylko do połączenia. Do powstałej masy dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy łyżką. Masę

Smaki Na Talerzu
Kulki mocy z migdałami 203

Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy (jeśli mamy słaby blender dodatkowo daktyle kroimy drobno i odstawiamy na bok). Orzechy i płatki owsiane mielimy np. w blenderze na tzw. mąkę owsiano – orzechową dodajemy daktyle i pozostałe składniki. Miksujemy wszystko na gładką masę. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki. Można je jeść

I LOVE LIFE
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 174

się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej

Kuchnia MagdaLeny
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką 185

usmażeniu wątróbki lekko ją przestudzić. Jeszcze ciepłą wątróbkę wraz z całą zawartością patelni przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (można również użyć blendera ręcznego lub maszynki do mielenia mięsa). Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć pasztet do miseczek lub słoiczków. Wierzch pasztetów posypać posiekaną natką pietruszki, a następnie roztopić 50 g masła i zalać

Kulinarne Przeboje
Kopytka dyniowe 158

ziemniaków 500 g pieczonej dyni ok 2 szklanek mąki pszennej 1 jajo  Jak upiec dynię możecie sprawdzić tutaj - klik .  Ugotowane ziemniaki natomiast po ostudzeniu przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem jeśli nie posiadamy innych sprzętów. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, 1,5 szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, jeśli ciasto bardzo lepi

Cynamonowe szczęście
Jaglany torcik z jabłkami 137

garnka o grubym dnie. Zasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera

Raj dla Podniebienia
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem 226

Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z szynką i żółtym serem 445

Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
duet makowo serowy 241

makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie odlewamy wodę i mielimy trzy krotnie. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej

Domowy Smak Jedzenia
Pasztet z pieczarkami 143

dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem. 2. Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch aluminiowych foremek o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Do wyboru, do koloru czyli Kolejna porcja slodkosci :) 215

Kochani! Miałam miły domowy weekend i upiekłam trochę smakołyków. Wrzucam poniżej kilka zdjęć. Dajcie znać w komentarzach na co byście mieli ochotę i przepis, na który wypiek uszczęśliwił by Was najbardziej :) Miłego słodkiego poniedziałku! Drożdżówka kardamonowa z makiem Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami Kakaowa krajanka z lukrem kawowym Razowy chleb orkiszowy z żurawiną i orzechami Pieczone pierogi z nadzieniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą 174

drobnego cukru 1/2 szkl. masła orzechowego 1/2 szkl. śmietany 30% 1/4 szkl. maślanki Ganache: 80 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30 lub 36% 1 łyżka masła orzechowego Herbatniki mielimy na proszek. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą mieszanką wylepiamy dno formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, masło orzechowe, śmietankę oraz

Smaki Na Talerzu
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 201

JABŁKOWA: * jabłko – 3-4 szt * sok jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy z kruchymi ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy

Ostra na Słodko