mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:40/298)

Sos mięsny do makaronu 152

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także(...)pół łyżeczki mielonego kuminu   pół łyżeczki mielonej kolendry   duża szczypta kurkumy 3-4 łyżki oleju do smażenia  sól i pieprz do smaku   Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Do podania makaron spaghetti  starty na tarce parmezan

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 257

tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie(...)białego wina listki z 3 – 4 gałązek tymianku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy Dijon szklanka śmietanki 36% 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania 200 g makaronu typu tagliatelle sól i pieprz Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż wołowinę i podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż

karmelowy
Lasagne z mięsem i szpinakiem / Lazania 197

łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól i pieprz makaron w płatach Przygotowanie: Tym razem makaron robiłam sama - i było warto. Pasował idealnie do naczynia żaroodpornego i ku mojemu zaskoczeniu nie był aż tak pracochłonny jak przypuszczałam.  Przepis na niego znajdziecie tutaj --> Zaczynam od podsmażenia mięsa mielonego razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie dodaję zmiksowane razem(...)trzeba poskładać lazanię. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni i zaczynam składać warstwy. Naczynie żaroodporne smaruję beszamelem i kładę pierwszy płat ciasta, na który nakładam trochę  mięsa mielonego i przykrywam następnym makaronem. Smaruję znów beszamelem i tym razem wykładam szpinak, taki surowy i przykrywam kolejnym ciastem. I tak, aż skończą się składniki. Pamiętając by ostatnia warstwa z wierzchu została

Karczma Honorietty
Spaghetti z boczkiem i szpinakiem 171

przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz

kolorowotorcikowo
Spaghetti bolognese 131

jestem zwolenniczką kupnych sosów, dlatego w tym przepisie nie spotkasz makaronu z mięsem polanego mazią ze słoika. Składniki:  2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia oliwa z oliwek sól(...)się rozdrobnić je jak najbardziej.  Dodajemy słodką paprykę, oregano, sól i pieprz (według uznania). Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 40 min. aż sos się zredukuję. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem, parmezanem i świeżą bazylią (u mnie tym razem suszona). Smacznego

Dominacja smaku
Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 192

garść żurawiny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku  1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni  makaron cytrynowy  świeżo mielony pieprz Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy Rama Smaż jak szef kuchni, gdy już się podgrzeje dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy żurawinę(...)Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku.  Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al’dente.  Na talerzu układamy makaron na nim pokrojoną w plasterki i obok dokładamy cebulę z żurawiną.  Pyszne danie pełne smaku. Serdecznie polecam

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z kapusty pekińskiej 109

liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego(...)momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Burrata, bekon, bucatini – carbonara na szybko 252

pozwala nie używać do większości sosów dodatkowej soli. Makaron do tego dania powinien być odrobinę bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy szalotki i czosnek, drobno siekamy. Podstawą tego dania jest boczek – naprawdę dobry, swojski, solony lub peklowany a później wędzony. Miękki, pachnący dymem, odpowiednio(...)ogniu do zeszklenia, nie powinny się zrumienić. Do zeszklonych dodajemy czosnek i smażymy wszystko chwilę razem, do czasu aż czosnek straci swój ostry, surowy zapach. Wsypujemy grubo mielony pieprz.   Odcedzamy makaron zachowując wodę z gotowania – mętną, odpowiednio słoną i z glutenem. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z podstawą sosu, wlewamy połowę wody zostawionej z gotowania, wsypujemy posiekaną natkę

Karo in the Kitchen
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 165

biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie   Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym(...)masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami

R'n'G Kitchen
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 241

śmietaną którą podgrzewamy, cały czas mieszając. Po kilku chwilach, gdy masa lekko się zagrzeje, wrzucamy gorący odcedzony makaron. Cały czas mieszamy, aż masa jajeczna się zetnie, zgęstnieje i oblepi makaron.   Podgrzewamy razem, stale mieszając, na wolnym ogniu, do zgęstnienia. Podajemy posypane posiekaną na mgiełkę pietruszką i dużymi wiórkami startego parmezanu. Z kieliszkiem zimnego białego wina lub wytrawnym cydrem smakuje(...)pół małej cebuli kilka gałązek natki pietruszki, drobno posiekane 3 łyżki stołowe utartego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano + wiórki do posypania ½ (niepełne) łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 300g makaronu

Karo in the Kitchen
ZUPA A'LA ROSOŁEK W STYLU AZJATYCKIM 92

kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone 2 łyżki sos sojowy ciemny 1 łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy 1 op.  cebula prażona do posypania Metoda: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawić sosem sojowym. Podsmażyć na patelni

Kuchnia Paulettes
Makaron z łososiem i brokułem 112

problemu. 2 porcje 1 filet z łososia bez skóry, ok. 250-300 g 150 g makaronu 1/2 główki brokuła przyprawy dowolne, ja doprawiam solą i kolendrą mieloną Wstawiamy wodę na makaron i brokuła. Łosia kroimy w kostkę, podsmażamy bez tłuszczu. W tym czasie do wrzątku wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową

Kucharzyca
Rurki z łososiem 121

Doprawiamy do smaku solą. Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno). Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów. Posypujemy pieprzem. Naczynie żaroodporne wkładamy

Smaki Na Talerzu
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 242

Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny.Składniki:makaron cannelloni ok. 20 sztop.szpinaku mrożonego0,5 kg mięsa mielonego(...)całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu beszamelowego:W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy

Słodkości i nie tylko
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 169

poprzedniego dnia Deser:   koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem(...)znów podzieliłam na następujące kategorie: OWOCE I WARZYWA  – 60,7zł TŁUSZCZE  (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,96 zł PRODUKTY ZBOŻOWE  (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA  (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne

Powiedz dietom nie