rodzince tez bardzo zasmakowały. Szybki idealny obiad na zimę, sycący i rozgrzewający. Polecam :) Składniki - 25 dkg makaronu typu łazanki - 40 dkg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 30 dkg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH - czosnek mielony - kminek mielony - mielone liście laurowe - polecam SKWORCU - majeranek - sól, pieprz mielony Wykonanie Kapustę z grzybami drobno(...)szatkuję, zalewam odrobiną wody ( tak aby tylko przykryła kapustę ) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzam, wodę z gotowania zachowuję. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam. Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej głębokiej patelni, kiedy straci kolor, dodaję przyprawy oprócz soli i pieprzu. Mieszam i duszę na wolnym ogniu do miękkości ( jakieś 10-15 minut). Kiedy mięso
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 100 ml oliwy z oliwek 1 duża doniczka bazylii 50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu ) 2 duże ząbki czosnku sól pieprz ---------------------------- 200 g makaronu farfalle (kokardki) 1 kulka mozzarelli 300 g małych pomidorków Wykonanie Wykonanie pesto: Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz(...)smaku. Całość miksujemy. Poza tym: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Makaron mieszamy z pesto. Dodajemy mozzarellę i pomidory. Smacznego
Smak mojego domusmakuzioła włoskie do smakuolej do smażeniasos beszamelowy : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz Ugotować płaty makaronu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni, gdy zmieni kolor dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i ziołami włoskimi. Wszystko dusić aż woda odparuje a masa zgęstnieje(...)naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ułożyć warstwy ( w moim małym naczyniu na jedną warstwę makaronową wyszły 4 płaty):1 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser2 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser3 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + mozzarela pokrojona w plasterki4 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser5 warstwa płaty makaronu + beszamel+ starty serJak przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić
Monia miesza i gotujedomu. Podałam z makaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby(...)Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku pieprzem mielonym . Podałam do makaronu penne posypując usiekaną natka pietruszki. * można przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach
Buniabaje w kuchninaprawdę wymaga jedynie trochę wprawy w nadzianiu rurek mięsnym farszem. Smak podobny do lazanii , rożni się jedynie rodzajem makaronu. Składniki na 4 porcje: 12-16 rurek makaronu 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 350 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos beszamelowy: 30 g masła(...)patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać
Fabryka pomysłówpieprz tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy makaron siekamy bardzo drobno natkę pietruszki i chilli (jeśli nie lubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę(...)kilka sekund, mieszając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Do oliwy dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy, podgrzewając przez 1-2 minuty. Ściągamy z ognia dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i nakładamy na talerz. Makaron podajemy gorący, obsypany świeżo mielonym pieprzem i dużą ilością parmezanu. Smacznego Artykuł Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujesię do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpuszka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sos sałatkowy włoski 1 opakowanie, majonez 4 łyżki, maślanka 1 szklanka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka makaron razowy rurki ugotować wg opisu, na durszlaku przelać zimną wodą, wsypać do większej miski dodać pokrojone w talarki marchewki, ogórek gruntowy, fasolę mamut ugotowaną pokroić na kawałki dodać posiekany
W Mojej Kuchni Lubięoliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej śmietanki (ja użyłam 12%) dużą garść świeżej bazylii przyprawy: sól morską, świeżo mielony, czarny pieprz Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. krócej, niż podają w instrukcji na opakowaniu. Ma pozostać mocno al dente. Czosnek siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski
Ratunku obiadnapisanie postów brak...Tą zapiekankę robiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie zapisałam skąd pochodzi..ale prawdopodobnie z książki Kuchnia Polska.. 25 dag średniego makaronu (kolanka,penne, rurki, świderki, krajanka,muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku 1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki 1 mała puszka pomidorów(...)szklanki gęstej śmietany 1 łyżka oleju duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, tymianek, oregano,majeranek) garść startego sera żółtego (parmezan,oscypek) sól, mielona ostra papryka Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Dokładnie odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik
Moje domowe kucharzeniesmaczne:P SKŁADNIKI 300 g makaronu 0,5kg mięsa mielonego 1 mała cebula kilka pieczarek pomidory z puszki oliwki sól, pieprz, ostra papryczka, przyprawa włoska, świeża bazylia, parmezan Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym masełku podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki, chwile dusimy
MarciochaKucharzyWczoraj K. przyniósł mięso mielone. Zastanawiałam się co z niego przygotuję. Początkowo zdecydowałam, że będą kotleciki mielone, których nie jadłam od niepamiętnych już czasów. Dziś jednak przeglądając strony z przepisami wpadło mi w oko spagetti z sosem bolońskim i od razu zapragnęłam takie zjeść. Nie mogłam doczekać się wyjścia z pracy i powrotu do domu(...)zabrać się za pichcenie. I tak oto powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam! 500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka
Codzienne Gotowaniezagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody(...)kapusty. W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną
Kulinarne przygody Gatitytakiego nie miałam, więc wykorzystałam makaron wstążki. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 400 ml mleczka kokosowego 1 brokuł 350 g makaronu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, ząbki czosnku obrać z łupin. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, po czym przyprawić solą(...)mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do mięsa wlać mleczko kokosowe i dodać brokuł obrany w małe różyczki. Gotować do momentu, aż brokuł będzie się rozpadać. Makaron ugotować al dente i połączyć z mięsem i sosem. W małym garnuszku wymieszać odrobinę wody z mąką ziemniaczaną, po czym przelać do potrawy i chwilę podgrzewać, mieszając, aż potrawa nieco
Passions hobbies lifeczasie postanowiłem wrócić do blogowania i kontynuowania mojej pasji. Wraz ze zbliżającą się wiosną postanowiłem zrobić danie adekwatne do tej pory roku 😃 Składniki na 8 porcji: - 500g makaronu, - 800g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, - 800g pomidorów krojonych z puszki, - 200g marchwi, - 200g cebuli, - 250g pieczarek, - 400g brokułów, - 40g szczypiorku, - 180g sera, - 100g koncentaru pomidorowego 30%, - 500ml bulionu warzywnego(...)pieprzu cayenne, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, cebulę oraz szczypiorek, a pieczarki kroimy w półplasterki. Ser trzemy na tarce i w międzyczasie gotujemy makaron oraz brokuł. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym. Na rozgrzany garnek wrzucamy kolejno pieczarki, cebulę z marchewką oraz mięso. Po 15 minutach duszenia dorzucamy pomidory w puszce, przyprawy oraz bulion
Przepisy Mikołaja