Składniki: 700 g mięsa mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć
magiczna kuchnia Kasiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bolognese to sos mięsny podawany na ciepło. Przyrządza się go z wielu rodzajów mięsa, tradycyjnie krojonych w drobną kosteczkę, chociaż w obecnych czasach najczęściej jest to mielone mięso wołowo-wieprzowe. Niektórzy dodatkowo dodają również boczek, więc jeśli chcecie to możecie go dodać dla podkreślenia smaku. Poza tym w sosie bolońskim musi się znaleźć zestaw warzyw(...)pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia 100-150 ml wody (wedle uznania można użyć czerwonego wina) Spaghetti Bolognese – pozostałe składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 300 g makaronu Spaghetti tarty parmezan do posypania dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na spaghetti Bolognese: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce
Kulinarne Przebojeplastrach, pomidory, cebulka i papryka. A ,że przepis -przepisem , a mnie się spieszyło zrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz mielony papryka mielona słodka 3 łyżki oleju z pestek(...)winogron 1 cebula 5-6 pomidorków koktajlowych 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wywaru z gotowania makaronu. Pokroić w piórka cebulę. Zeszklić na oleju. Dołożyć pokrojone na ćwiartki ( ósemki) pomidorki. Doprawić pieprzem, solą i papryką mieloną . Podlać wywarem z gotowania makaronu. Dusić 10 minut. Odłożyć połowę uduszonej cebulki
Buniabaje w kuchnisłodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania) Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka(...)Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do makaronu. Na patelni stapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sól (dałam ok. 1 łyżeczki), sporo czarnego pieprzu (lubię jego smak w daniach z kapustą oraz mielony kminek. Całość delikatnie mieszamy do połączenia
Raj dla PodniebieniaMakarony wdzięczny temat od zawsze. Jak przygotować danie w ciągu kilkunastu minut? Wbijajcie ;) Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki smalcu z mięsiwem 1/2 pęczku natki pietruszki świeżo mielony czarny(...)pieprz Przygotowanie M Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale nie do końca, gdyż w tej samej chwili robimy to… W dużym rondlu rozpuszczamy smalec razem z mięsiwem, lekko podsmażamy (na chrupiące mięsiwo), dodajemy makaron…makaron najlepiej jakby nie był do końca odsączony z wody. Całość mieszamy tak, by makaron nabrał smaku. Doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Podajemy
R'n'G Kitchenśmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Pieczarki kroimy w kawałki i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Kalafior gotujemy na pół twardo. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy
Pan i Pani Smith w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 150 g boczku wędzonego, około 200 g cukinii, łyżka masła, sól i pieprz świeżo mielony. sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy. Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie łączę. Boczek(...)makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam. Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły! Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniajednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki) pół pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego(...)szklanki kwaśnej śmietany 0,5 szklanki mąki olej do smażenia *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki *** *** Cebulę
Blog z Apetytemsmaku boska :) Składniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (oleju) 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) świeża lub suszona bazylia 250 g makaronu lasagne ok. 2 szklanki zimnego mleka(...)muszkatołową. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera
Amatorka kuchennaSolimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały(...)się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą (lub pietruszką), parmezanem i mielonym pieprzem. Post Makaron z sosem cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuniej 2 łyżki wody spod makaronu i zahartowałam śmietanę, dodałam do szparagów i zamieszałam. Odcedziłam makaron dodałam do sosu, wymieszałam i gotowe. Na talerzu doprawiłam całość świeżo mielonym pieprzem. Taki makaron spokojnie możesz zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy na lunch :) Szybko, smacznie i o to chodzi, prawda ? Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł
Kuchnia na wzgórzuDziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron(...)czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu
karmelowySos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte
Słodka Stronamielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Przygotowanie: Zapiekankę przygotowałam podobnie jak tę ziemniaczaną. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyłam z cebulą na oleju(...)Dodałam do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, podlałam wodą i dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. Kolejna prosta "zapka
Kuchnia po mojemubiałego wytrawnego wina 1 szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim ogniu, aż cebulka(...)gotujemy przez około 6-7 minut. 2. W między czasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu, posypane parmezanem. Smacznego
My Culinary Art