bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody. Bób wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie
Kolizje Smakówkawałki jednakowej wielkości. Ja akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się(...)uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też z ziemniakami, dla tych, którzy za makaronem nie przepadają (a są tacy!). Pulpeciki są bardzo aromatyczne, delikatne i pełne
Cooking Monstermasło Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, pozostałe dwie cebule kroimy w piórka. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie mieszamy w misce w mięsem mielonym. Gdy cebula nieco ostygnie, do miski dodajemy jajko, połowę posiekanej drobno natki pietruszki, 1-2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą(...)czym dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy kremówkę oraz resztę natki pietruszki. Na samym końcu doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Podajemy z makaronem. Świat Kobiety. 101 przepisów
Smaki Na Talerzuśredniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy do miękkości (można również upiec w folii aluminiowej w piekarniku). Kiedy buraki stygną nastawiamy wodę na makaron
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 10 minut Składniki: Duża doniczka bazylii* 2 garści obranych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób *Nasza bazylia jest naprawdę wyrośnięta więc jeśli kupujecie ze sklepu to proponujemy dwie doniczki. Po oberwaniu listków postawcie łodyżki na parapecie i codziennie podlewajcie
Kolizje Smaków300g boczku 4 żółtka 3 łyżki masła 2 łyżki mascarpone Łyżka oliwy Około 20-30g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę
Kolizje Smakówugotuje się makaron, a na to, by upiekła się dynia. Dynię makaronową dzielimy wzdłuż na dwie połówki. Usuwamy gniazdo nasienne. Środek smarujemy olejem kokosowym i trochę solimy. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Ja użyłam 500 g mięsa mielonego z indyka
Kucharzycacebule 1 cukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki ułożyć na tatce
Gaździnka warzyPrzepis ten to wynik wielu eksperymentów z tym daniem, ale było warto, bo efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Jest po prostu mniam! :) Kolejny przepis na danie z wykorzystaniem makaronu, który ubóstwiam. Lasagne to danie legenda, każdy o nim słyszał, ale wciąż jest wiele osób, które jej nie próbowało. Wielka szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Nie jest trudna w przygotowaniu, może(...)należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera
Cooking Monsterprostu już tak mam... Muszę wszystko choć drobinkę zmienić i dopasować do własnego smaku. Jednym słowem danie wyszło przeeepyszne! Polecam! (4 porcje) Kuleczki: 350-400g mięsa mielonego cielęcego (może być też inne) 3 łyżeczki kompozycji przypraw Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym bazylia sól, pieprz Dodatkowo: 400g pomidorów z puszki/słoika (z sokiem) 1 cebula(...)cebulę. Cebulę dodać do mięsa wraz z pomidorami, śmietaną, mlekiem i pozostałą częścią produktu Knorr. Całość wymieszać i podgotować (na małym ogniu) około 5-10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowy przełożyć do talerzy i polać sosem z kuleczkami mięsnymi
Di gotujeSkładniki: 500 mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól makaron spaghetti Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory(...)bulion, koncentrat, przyprawy i zioła. Gotoujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente, odcedzamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem
Gotowanie jest łatwemakaronowych propozycji jest makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Jest dość prostu i szybki w przygotowaniu, więc spokojnie możecie go przygotować po powrocie z pracy. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym: Składniki: 500g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 łyżka bułki tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego świeże oregano (można zastąpić suszonym) 500 ml passaty(...)pomidorowej świeża bazylia 1 łyżka oliwa z oliwek opakowanie makaronu tagliatelle tarty parmezan pieprz sól Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy
PatiGotujeZwykle makaron w sosie pomidorowym przygotowuję z mięsem mielonym, tym razem użyłam piersi z kurczaka. Do tego kilka warzyw takich jak czerwona papryka, cebula oraz pieczarki i pyszne danie na obiad było gotowe :) Składniki na 4 porcje: 400-500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka(...)pieczarek 2 puszki pomidorów lub kilka dojrzałych świeżych pomidorów (obranych ze skórki) 0,5 łyżeczki cukru przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka 400 g makaronu Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Usmażoną pierś zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę
Simply FoodUfff.. jak gorąco.. Nie przepadam za taką pogodą, wolę chłodniejsze klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo
Na słodko lub wytrawniePrzy dwójce małych dzieci nie ma za dużo czasu na gotowanie, dlatego wciąż poszukuje pomysłów na szybki i prosty obiad. Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony makaron w delikatnym kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania(...)Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy dwa ząbki czosnku przeciśnięte
Kolizje Smaków