mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:31/298)

Domowa lasagne 172

smaku boska :) Składniki:     500g mięsa mielonego     1 cebula     2-3 ząbki czosnku     2 łyżki oliwy (oleju)     500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)     świeża lub suszona bazylia     250 g makaronu lasagne     ok. 2 szklanki zimnego mleka(...)muszkatołową.  Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera

Amatorka kuchenna
Makaron z sosem cytrynowym 697

Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały(...)się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą (lub pietruszką), parmezanem i mielonym pieprzem. Post Makaron z sosem cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad 138

niej 2 łyżki wody spod makaronu i zahartowałam śmietanę, dodałam do szparagów i zamieszałam. Odcedziłam makaron dodałam do sosu, wymieszałam i gotowe. Na talerzu doprawiłam całość świeżo mielonym pieprzem.   Taki makaron spokojnie możesz zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy na lunch :)   Szybko, smacznie i o to chodzi, prawda ? Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł

Kuchnia na wzgórzu
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta 278

Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron(...)czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu

karmelowy
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 183

Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte

Słodka Strona
Miał być gulasz, a wyszła zapiekanka makaronowa, czyli perypetii obiadowych ciąg dalszy ;) 147

mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory  bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Przygotowanie: Zapiekankę przygotowałam podobnie jak tę ziemniaczaną. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyłam z cebulą na oleju(...)Dodałam do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, podlałam wodą i dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera. Kolejna prosta "zapka

Kuchnia po mojemu
Pappardelle w sosie dyniowym z kurczakiem 178

białego wytrawnego wina 1 szklanka  puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy na małym/średnim ogniu, aż cebulka(...)gotujemy przez około 6-7 minut. 2. W między czasie przygotowujemy makaron - gotujemy go 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Zwiększamy ogień i gotujemy ostatnie 5 minut, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu, posypane parmezanem. Smacznego

My Culinary Art
Sajgonki 172

wcale trudne w przyrządzeniu. Składniki: 300 g mięsa mielonego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżi sosu rybnego 150 g makaronu sojowego lub ryżowego ok 10 suszonych grzybów mun 1 jajko ok 12-15 arkuszy papieru ryżowego 1 cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Makaron wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą tak samo(...)kostkę, drobno starta marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i całość mieszamy ze sobą i smażymy. Po usmażeniu, masę przekładamy do większej miski. Do tego wrzucamy gotowe i posiekane grzyby mun oraz posiekany makaron sojowy. Dodajemy sos sojowy i rybny. Gdy masa wystygnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron z kremowym sosem z bobem 137

dodajemy bób, mieszamy i razem podsmażamy. Dodajemy mascarpone i 4 łyżki wody spod makaronu, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.   Smacznego !   Makaron z kremowym sosem z bobem

Kuchnia na wzgórzu
Muszelki nadziewane mięsem mielonym 182

gotującej się osolonej wody na 15 minut). Po odcedzeniu makaron odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W czasie gdy makaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu

Emcia Pichci
Penne z mięsem i warzywami 169

Składniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g mięsa mielonego 2 duże pomidory 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 małe czerwone papryki 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z ostrych papryczek sól, … Czytaj dalej Penne z mięsem i warzywami

czarrna od kuchni
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 118

sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc(...)Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się trochę zrumieni, dorzucamy startą na tarce (na dużych oczkach) marchewkę i wszystko razem dusimy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzybki

Quinoa Raz!
Sajgonki 2395

papier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć(...)głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki . Ułożyć

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym 238

gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety.Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)Doprawiamy ok 1 łyżeczki vegety, szczyptę bazylii, majeranku, soli i pieprzu-do smaku. Zagniatamy i formułujemy kuleczki, które później obtaczamy w mące. Do wrzącej wody w jednym garnku wsypujemy makaron, a do drugiego dajemy partiami pulpety. Jeżeli nie wiemy czy pulpety są jż gotowe najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku.Jak makaron będzie al dente odcedzamy

Pudełko rozmaitości
Penne rigate z sosem bolognese 147

poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni. Składniki: 400 gram makaronu penne rigate 500 gram mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej do Jamar 1 cebula sól, pieprz, dużo świeżej bazylii(...)łyżek oleju do podsmażenia mięsa i cebuli Przygotowanie: W odę na makaron gotujemy z dodatkiem soli, do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Smażymy do zarumienienia cebuli. Dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżo posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy

Życie zaczyna się w kuchni