Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony pieprz, sól Ulubiony makaron Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą oraz pieprzem(...)kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Doprawiamy obficie świeżo mielonym pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Wykładamy na ugotowany makaron i zajadamy. Smacznego
Kolizje Smakówmakaronu 30 dag mielonego z kurczaka 1 duży por 3 szklanki mleka 1 szklanka śmietany 30% spora garść tartego żółtego sera 1 jajko pęczek natki pietruszki 1 kopiata łyżka masła Sól, pieprz Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się lekko szklisty, na końcu dodać(...)mleko i śmietanę, stale mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie przestudzić, dodać starty ser i wymieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron, zalać go sosem i ułożyć na nim pulpeciki lekko dociskając. Zapiekać 40 minut w 170 stopniach. Smacznego
Jadło i czytadłogouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje Makaron przelewamy zimną wodą, można skropić olejem lub oliwą, żeby się nie skleił
e-PrzepisyKulinarnemielonych suszonych grzybów tymianek natka pietruszki makaron penne woda olej do smażenia 1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone(...)zastąpić kostką grzybową. 4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: ciecierzyca , grzyby , makaron , na szybko , pieczarki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymiędzy czasie możemy nastawić wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek(...)dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego
Kolizje Smakówjabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy do miski dodajemy makaron, jabłko, parówkę oraz opłukaną i porwaną w kawałki rukolę. Podane składniki
kgwjanczewosuszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Wykonanie: Nastawiamy posoloną wodę na makaron. Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone
Pyza i Surówkarównież podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu).Składniki:- 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne)- 2 puszki pomidorów (po 400g)- 200-300g warzyw pociętych w paski- 2 cebule- 1-2 ząbki czosnku(...)szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba)- sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy)- oliwa z oliwek lub olej kokosowy- szczypta chilli- 1 łyżeczka masła nie trzeba)+ parmezan do posypaniaoraz 500g makaronu spaghetti Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą
Smaczne Zdrowemojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku (tzw. „brykiet(...)celu, obieramy marchewki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu aż zmiękną. Kiedy to się stanie, odcedzamy je i gdy trochę ostygną mielimy je blenderem lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy mus z odrobiną imbiru. W międzyczasie, przygotowujemy szpinak. Wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju zmrożony brykiet lub świeże liście szpinaku i trzymać
Pyszny DuetSkładniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka(...)rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser feta - ile potrzeba mielone drobiowe dobrze wyrobić z jajkiem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, formować małe klopsiki i na gorącym maśle klarowanym smażyć na rumiano usmażone klopsiki odłożyć
W Mojej Kuchni LubięWczoraj brak czasu, niestety nie zdążyłam z wpisem :-(. Dziś nadrabiam :-). Moi panowie na weekendzie mieli fazę na makaron, w sumie to dobrze, bo w sobotę zabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki
kruche babeczkiawokado oraz sosem musztardowym Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 jajko ½ awokado garść mix sałat Sos: 1 łyżka musztardy 4 łyżeczki oliwy ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Jajko ugotować i pokroić w plastry, a awokado obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jajko i awokado z sałatą(...)gotowe. Obiad do pudełka : Makaron + tuńczyk + brokułu (sos jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować
KuchniaWeDwoje.plWedług idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę. Mąkę smażymy(...)Dodajemy mak oraz starte jabłka i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kładziemy na talerze i polewamy sosem. Kutia ryżowa Takie połączenie naszej kutii ze skandynawskim risalamande. Jest mak, ale jest jeszcze jedna bardzo poważna substancja psychoaktywna, ostatnio bardzo piętnowana przez UE - cynamon. Składniki: - ryż - mielony mak - sztuczny miód - cynamon Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu
Kryzysowa Książka Kucharskamakaronu spaghetti 200 g boczku 3 jajka 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% 50 g ser parmezan oliwa/olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku, chwilę razem
magiczna kuchnia Kasimyśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić
Mr. Taste