kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano natka pietruszki opcjonalnie Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu i po 3-4 klopsiki. Całość posypujemy startym serem grana padano i posiekaną natką pietruszki
Mango Papajabulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej garść drobnego makaronu 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki lnu mielonego 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych pęczek koperku 3/4 szklanki mąki liść laurowy, ziele angielskie papryka słodka mielona zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze(...)zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy
Kuchnia MagdaLenymięsa wieprzowego (tym razem kurczak)* 500 g kapusty białej* 1 marchewka* sól, pieprz, vegeta* pieprz ziołowy* papryka słodka mielona* tymianek* przyprawa do zup w płynie* kminek mielony* 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g)Sposób wykonaniaUdka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli i pieprzu i ugotować do miękkości, wyjąć(...)grubym dnie wlać nieco oleju, do średnio rozgrzanego wrzucić mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku solą
Mix smakualla carbonara: 200g makaronu spaghetti, 100g wędzonego boczku, 2 jajka, 1 mała cebula, 30g sera Pecorino lub Parmezanu, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu, sól. Sposób przygotowanie spaghetti alla carbonara: Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroję w drobniutką kostkę, boczek – w nieco większą. Rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam(...)smażę jeszcze przez chwile ciągle mieszając. Według oryginalnego przepisu nie należy doprowadzić do ścięcia jajek. Ponieważ nie przepadam za pływającymi jajkami przytrzymałam makaron na patelni chwilkę dłużej. Wykładam makaron na talerze, posypuję świeżo mielonym pieprzem i tartym parmezanem. Spaghetti alla carbonara gotowe. Spaghetti alla carbonara SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku makaron szersze nitki ugotować w osolonej wodzie, odlać na durszlak i przelać zimną wodą na oleju podsmażyć pokrojone cebule i ząbki czosnku wyciśnięte z praski, dodać kostkę rosołową
W Mojej Kuchni Lubięjuż szefa Pierre’a Franeya z 1991 r. W zapiekance są warzywa i mielone mięso, jest więc treściwa i sycąca. Dodatkowo zmniejszyliśmy ilość sera o połowę (do jednej szklanki). Tyle wystarczy, żeby było pysznie! W mac and cheese obowiązuje zasada, że stosunek sera do makaronu musi wynosić jak 0,5 do 2, inaczej zapiekanka będzie za sucha(...)cebulę i czosnek. Zamieszaj i smaż, aż warzywa zmiękną. Włóż do rondla mięso, smaż rozdrabniając mielone drewnianą szpatułką na małe kawałki. Kiedy mięso zbrązowieje posól je do smaku, dodaj bazylię, oregano, pomidory z puszki i sól. Mieszaj i duś 5 minut. Dodaj makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia. Nastaw piekarnik na 200 stopni, niech się rozgrzewa. Krok
Niedzielny kucharzSkładniki (2 porcje): 250 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka kakao 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól, pieprz, papryka czerwona 150 g sera żółtego Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym
e-PrzepisyKulinarnegram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu i po 3-4 klopsiki. Całość posypujemy startym serem i świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakozi pleśniowy ∙ orzechy włoskie ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Makaron i brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie, orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła, plasterki sera koziego, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Smacznego
Gocha gotuje!makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem. Podstawą tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, który osobiście polecam przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku. Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa dłużej niż 15 minut. Gotowy sos możemy również zmiksować, by otrzymać
ale Pyszniekształcie ryżu 5 szt średnich ogórków gruntowych 20 dag szynki z indyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki
Kolorowa kuchnia Elkiryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na czas krojenia ryby. Łososia kromy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze i bardzo
Kucharzycaświeżych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 18% 1/2 szklanki mleka 3,2 % 1 łyżka ksylitolu 40 g startego parmezanu 2 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka mielonego cynamonu Przygotowanie Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski. Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte truskawki, szypułki usuwamy
R'n'G Kitchenwędzonego boczku 30 dag tatrego parmezanu 2 jajka 200 ml śmietanki 36 % 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka listków bazylii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie jajka roztrzepujemy w niewielkiej miseczce wraz ze śmietanką i odstawiamy. Boczek kroimy
Menmagazinebiały sobie nie pozwalam, ale danie przygotowałam dla narzeczonego i skoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki :* porcja makaronu * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka* mała cebula* ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory* mała cukinia* łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek* garść świeżej bazylii * sól(...)pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron a na nim sos. Posypać bazylią. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Marty