mielone pieczarki - 2077 przepisów (strona:105/139)

Köttbullar z dorsza 152

jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni,jak z PRL-owskiej stołówki) to zapewniam ,iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.Tradycyjne szwedzkie przygotowuje  się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się im nie oprze,ze smakiem na pewno spałaszują je również najmłodsi.Są naprawdę pyszne.Podałam je bardzo tradycyjnie(...)jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SZASZŁYKI 109

chce, a co dopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami(...)wielkości kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką

Kuchnia w opałach
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 86

siekamy i smażymy na maśle 5 minut. Tak żeby zmiękła, ale nie zrumieniła się. Potem dodajemy wodę i posiekaną na ćwiartki pieczarki. Dusimy pod przykryciem dość długo, tak żeby pieczarki zmiękły. Potem solimy, pieprzymy i bardzo powoli wlewamy śmietanę. Ważne jest żeby wlewać powoli żeby śmietana się nie zważyła. Potem sypiemy koperek - obficie :) Dusimy całość jeszcze trochę i gotowe. Teraz(...)było zrobić minimum 3 porcje. Minimum, bo zawsze lubię jak trochę zostaje na następny dzień :) Więc: 1,5 kg ziemniaków 3 cebule 3 jajka 350 g mąki papryka słodka mielona i czosnek granulowany do smaku olej (do smażenia) Placki ziemniaczane to pewnie każdy potrafi zrobić, ale proszę dokładny przepis: Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno ścieramy. Dodajemy do nich

Marder&Marder Manufacture
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 210

proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano(...)cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy

Be Fit Be Strong
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 186

sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec(...)kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, doprawionych solą, pieprzem, śmietanką i zaciągniętych skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Lekkie i pyszne. Rewelacyjne również

Smaczne Zdrowe
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 317

który lubi proste i mało skomplikowane dania. Składniki na 2 osoby: 1/2 opakowania makaronu penne pełnoziarnisty Czanieckie Makarony 1 ćwiartka z kurczaka papryka mielona słodka Skworcu sól świeżo mielony pieprz biały ok. 100 ml śmietanka kremówka czosnek niedźwiedzi Skworcu odrobina masła  Wykonanie: Makaron oczywiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym(...)ugotowany makaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund, a na koniec wlałam śmietankę kremówkę. Ciągle mieszając trzymałam jeszcze kilka chwil na ogniu. Oczywiście można do tego dania doda świeży tymianek, cebulkę, pieczarki, brokuł czy fasolkę szparagową. Syn jednak prosił mnie aby tego dnia był sam kurczak z makaronem :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 213

kawałki 2 świeże jajka sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy oliwą filiżankę do cappuccino. Dwa całe plastry boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojoną pancettę; podsmażamy mniej więcej

Gorący kąsek
Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym 207

Niesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami

Smaki Edyty
Hańdyk po prowansalsku (Indyk po prowansalsku) 123

już fajnie obsmołży, to wciepcie tam tyż na chwila pokrōnoł [6] cebula, tak żeby sie yno zeszklōła. I dejcie je do tego miysa, a na patelnia wciepcie trocha pokrōne pieczarki. Jak trocha z nich odparuje woda, to tyż je wciepcie do brytfanki abo gorka, kaj sie dusi te miyso. Terozki mogecie tam tyż wciepnōńć trocha soli, ale niy za kans(...)fajne plastry, a do garca wlyjcie śmiytōnka. Jakby ta zōłza bōła za rzodkoł, to wsypcie tam trocha mōnki. Nojlepi rozrobić jōm pryndzy w zimnyj wodzie, to nie bajecie mieli tych pierzińskich grudkōw. Jak sie ta zōłza już tak trocha pobulgoce, to mogecie jeszcze na chwila wciepnōńć tam miyso, żeby sie te wszyske smaki fajnie połōnczōły. I fertich. [10] Takego hańdyka

Chop w kuchni
Leczo 682

dodaniu pomidorów gotowanie bez ciśnienia  W trakcie pieczenia papryk przygotuj sobie wszystkie pozostałe składniki. Na końcu zajmij się upieczonymi paprykami, a potem już tylko gotowaniem samego leczo. Cebulę, pieczarki oraz kiełbasę podsmażam na patelni, każde z osobna. Możesz zrobić to bezpośrednio w szybkowarze lub w patelni szybkowarowej.  Papryki ze skórką (te, których nie piekę) gotuję pół(...)wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga:  Możesz użyć papryk dowolnego gatunku, w dowolnym kolorze. Przygotowanie ETAP I Wybór

Szybko Szybkowar
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4918

ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy i co nam inwencja podsunie. Kto jeszcze nie robił - niech biegnie do kuchni, bo pierożki robi się bardzo szynko(...)smaku.Składniki na ciasto:1 szkl. mleka1 szkl. mąkiłyżka masłaszczypta soliDo panierowania:1 jajkobułka tartaszczypta soliNa farsz:8 plasterków chudej szynki200g pieczarekmozzarellasól do smakusłodka i ostra paprykaketchupSzynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą na drobnych oczkach mozzarellę.Wykonanie:W garnuszku zagotować mleko

Walijskie Pichcenie
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 139

Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty). Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować z obu stron marynatą i ułożyć na nim po łyżce zeszklonej cebuli. Tak przyprawione mięso przykryć(...)minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i pozwolić by mięso się zarumieniło. Po upieczeniu przykryć i odczekać z 5 minut, aby mięso odpoczęło (doszło). Zobacz również: Karkówka z pieczarkami i cebulką Karkówka w sosie  słodko-kwaśnym Karkówka w ketchupie

Kuchcik gotuje
Kaszotto czeskie 151

niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej poziomu grzybów i gotować około 45 minut. Wodę z odcedzonych grzybów zachować(...)lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę.  Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania

Trzeci talerz
wspaniałe kotlety z kaszy jaglanej z jajkami 141

dziś zapraszam Was na wspaniałe kotlety zrobione na bazie kaszy jaglanej i jajek ugotowanych na twardo. Są wspaniałe jako dodatek do obiadu, i są też zdrową alternatywą kotletów mielonych czy tym podobnych. Bardzo Wam je polecam, są wspaniałe same, jak również w sosem. Można je jeść na ciepło i na zimno, można odgrzewać. Przygotowuje się je łatwo i przyjemnie(...)pietruszki -pieprz -wegeta -1 łyżeczka słodkiej papryki -2 szczypty ziół prowansalskich -4 łyżki mąki pszennej -6 łyżek bułki tartej -3 małe cebulki lub 1 duża -trochę grzybów lub pieczarek  -1 jajko (surowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku  dodatkowo olej i bułka tarta do obtaczania kotlecików. Przygotowanie kotletów rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja kupuję kaszę w woreczkach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 134

starte pieczarki na dużych oczkach - kilka łyżek sera żółtego - sól i pieprz do smaku - podduszona cebulka Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki,cebulkę zeszklić na oleju ,dodać pieczarki,poddusić ,jak będzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki(...)jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka

Wypieki Rene
Pieczony królik 2. 163

jest przepis na pieczonego królika. Dziś podrzucam kolejny aromatyczny pomysł. Proponuję podać z łagodną w smaku sałatą. Składniki : tusza królika 4-5 łyżek oleju 1-2 łyżeczki soli pieprz mielony łyżeczka czerwonej czubrycy 5 ziaren ziela angielskiego Królika włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem i posypać przyprawami. Dorzucić zgniecione w palcach ziarna ziela angielskiego. Przykryć i odstawić do lodówki(...)przed wyjęciem odwrócić królika. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości.   Kawałki mięsa podawać z surówkami lub sałatkami, np. z surówką z marchwi, gotowaną marchewką, całymi pieczarkami itp. Można też ułożyć królika na sałacie z osłodzonym jogurtem naturalnym. Najlepsza będzie tu sałata typu lodowa lub zimowa. ----------- Podobne: Królik z sosem z całych pieczarek Królik z marchewką Pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 155

plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone mięso wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro(...)formy w jakiej będziecie piec pieczeń. Na papierze rozprowadzacie około 1 cm warstwę masy mięsnej. 5 – 7 cm od brzegu układacie „nadzienie” do pieczeni (jajka, ogórki, pieczarki, kiełbasę itp) i zaczynacie zwijać, pomagając sobie papierem, jak na obrazkach poniżej. Po zrolowaniu kawałka mieso ugniatamy i pilnujemy konców pieczeni, żeby się ładnie domykały. Kiedy cała pieczeń jest już

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania