mielone pieczarki - 2077 przepisów (strona:103/139)

Trójkolorowy makaron z klopsikami 248

lodówce zostało mi trochę pieczarek i kilka łodyg selera naciowego i coś trzeba było z tego zrobić, bo lekko traciły już świeżość. Dziś proponuję więc danie z cyklu „porządki w lodówce ”. Takie potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego(...)mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni a Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera

Ratunku obiad
Leczo na zimę w słoiku 139

pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut(...)temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z królika według Danusi 154

wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu, tak żeby pod koniec gotowania było maksymalnie dwie szklanki wody. Następnie dodać pokrojoną wątrobę i gotować tylko(...)Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie

Marder&Marder Manufacture
KOTLETY MIELONE Z MOZZARELLĄ 202

Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na troszkę inne kotlety mielone. Bardzo nam smakowała taka ciągnąca się i ciepła mozzarella w środku mięsa. To nie pierwsze kotlety nadziewane serem, które pokazujemy na blogu, ponieważ w zeszłym roku Ola ukryła w nich orzechową fetę i pieczarki ( przepis ). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego

Przepisy Aleksandry
Wegeburgery i Niebo w gębie 221

czosnku 1 cebula 5-6 pieczarek 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze(...)smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj.   3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj : Składniki: 1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego 1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam czerwoną bo akurat taką miałam) 1 filiżanka startego

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege bigos. 151

czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy(...)pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :) Będziecie mile zaskoczeni smakiem, bo smakuje wyśmienicie. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 191

przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak  kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :)  Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy(...)robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 164

wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami.    Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią.  Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania(...)szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego białego wina,ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego,sól i świeżo mielony pieprz do smaku,1/3 szklanki orzechów laskowych.Przygotowanie:Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć do dekoracji

SzczyptaSmaQ
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 204

trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.  Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię  klasyczne mielone  albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie.  W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso(...)sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki   Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików :  Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko

Walijskie Pichcenie
Mięcho 348

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w

Gotuj z Misiem
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 420

królika. W tym roku do jego przygotowania użyliśmy mięsa z indyka. Większość pasztetów jest przygotowywana z mięsa gotowanego, jest wówczas taki miałki-smarowny. My preferujemy pasztet przygotowany z surowego, mielonego mięsa. Polecam Wam bardzo mocno bo jest po prostu rewelacyjny. Gdy raz się go spróbuje, inny już nie smakuje. Przekonajcie się sami. A na pewno się nie zawiedziecie. Przepis(...)królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie) -2 rozdrobnione ziela angielskie

Smaczne Zdrowe
Szakszuka z cukinią i pieczarkami 127

łyżka masła łyżka oliwy Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki(...)przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka

Pyry na Gaz
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 195

lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści(...)limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany szczypiorek Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach i pochwalicie się jak Wam smakowało, a może będziecie mieli pomysły na udoskonalenie. Czekamy na odzew z Waszej strony :) Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Długiego weekendu

vegetanie
Roladki drobiowe z pieczarkami 316

Tym razem post zacznę od chwalenia się – zostałem Doradcą Smaku Miesiąca: klik . Znowu trzecie miejsce, tak jak w papirusowym konkursie :) Wracając do tematu. Dzisiaj połączenie piersi

Gotuj z Misiem
Jak zrobić kotlety mielone 1036

jego zmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła wodą, obciążamy(...)zieleniny – koperek i natka sprawdzą się wyśmienicie, podobnie jak Wasze ulubione przyprawy. Mój teść dodaje do kotletów to, co akurat ma pod ręką. Możemy dodać nawet podsmażone wcześniej pieczarki. Wyrabianie masy Podstawą dobrych kotletów jest solidne wyrobienie mięsa. Posłużą nam do tego rączki. Czyste Porządnie wyrabiamy masę tak, aby całość była dobrze połączona. Nie może być tutaj składników luzem

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania