jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli(...)kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym
Taste Of My DayMięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem
Olikowa kuchniapieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz
Smaki Edytylekką kolacje. Składniki 3 szt cukinij 15 dkg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 szklanki wody lub bulionu bazylia,majeranek sól, pieprz do smaku Wykonanie Mielone mięso smażę razem z pokrojoną w kostkę cebulą , ok, 2-3 minut następnie podlewam polową szklanki wody lub bulionu, tak duszę do wyparowania wody , od czasu(...)warzywa. ) Odsączam , posypuje pieprzem i faszeruje , na wierzch posypuje bułką tartą i do piecyka na 200 stopni . Bułka zrumieni się i można wyjmować . Zamiast kukurydzy można dodać pieczarki . W takim układzie pieczarki smarze razem z mięsem i cebulą . zamiast bułki można posypać serem , jest smaczniejsze . Niestety moja wątroba serowi mówi kategoryczne NIE wydrążona cukinia cukinia przed upieczeniem
Eli Gotowanieteraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki)-5 dkg grzybów suszonycha do tego:-3 cebule-sól, pieprz i olejNa ciasto:-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej wody-jedno żółtko-2 łyżki oleju(...)wodę.Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju.Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienieniaa następnie studzimy. Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę. Zmielone przekładamy na patelnię .Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę.Farsz musi być
Maminek kulinarnyverdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemTagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęścieTagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese(...)Monika K. z bloga Smaczne - ZdroweWłoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów - Żabka z bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia
Chilli Czosnek i Oliwadipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem lub nawet sam smalec) Ciasto najlepiej jest przygotować wcześniej, ponieważ powinno odstać ok. 2 godz(...)mąką), by odpoczęło. Teraz możemy zająć się farszem. Cebulę, dymkę, paprykę i kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. Czosnek i szczypiorek siekamy. Pieczarki kroimy w półplasterki lub drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulkę, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i paprykę. Po chwili dodajemy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej
Ratunku obiadryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy(...)dolej max. 1/2 szklanki jeśli szybko wchłonie wodę). LUNCH - Ryż z mieszanką sałat PRZEPIS /1 porcja/ ~50g ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~1/2 łyżeczki kozieradki mielonej Piątnica ~sól, pieprz do smaku ~3 garści ulubionej mieszanki sałat Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smacznego! *Nie jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach
breakfast of dreamsRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych(...)makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli. Następnie dodać
Fabryka pomysłówbywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze i kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy(...)1/2-1 łyżeczki kurkumy - olej kokosowy do podsmażenia cebuli, czosnku i boczniaków Boczniaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni na małej ilości oleju. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miski. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i uważamy by się
Smaczne Zdroweząbki czosnku. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki. Na głębokiej patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa(...)moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby
Wyprawy kulinarneczym jedna kromka waży średnio 23 gramy. Pierwsza propozycja to GRZANKI Z POLĘDWICĄ Z KURCZAKA Pieczywo opiekam w tosterze, aż będzie chrupiące. Następnie posypuję ziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka. Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj(...)pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie grzanki mają ok. 145 kcal. (polędwica = 2x 20kcal, chleb = 2x 60 kcal + dodatki) Drugą propozycją są TOSTY (SANDWICH) Z PIECZARKAMI, POLĘDWICĄ Z KURCZAKA ORAZ MOZZARELLĄ. Chleb jest taki sam jak w przypadku grzanek, jednak tutaj działam inaczej. Tworzę tosta (kanapkę) z polędwicy z kurczaka (jak w grzankach), plasterkiem mozzarelli
All My Fit Lifelaurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową(...)minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;) Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz ( jeśli wyszło go za dużo ). Ja wykorzystałam pieczarki. Umyłam je,wykroiłam nóżki, posoliłam i nałożyłam w kapelusze masę. Na wierzch posypałam pokrojony wędzony boczek. Zapiekłam je wraz z pasztetem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podałam
potrawyregionalnedomowe krokiety. Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad. Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem. Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl(...)łyżka bułki tartej Dodatkowo do panierowania: 1-2 jajk a bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć
Walijskie Pichcenienazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci. Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie(...)jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru
Right Behind The Kitchen