Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura
królestwo garówsmażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym lub posmarowane masłem z awokado
Kuchenny Skrawek Niebawody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania
prawdziwe jedzenieciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa na wierzch snikersa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa(...)łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania Snikersa z orzechami: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i masłem, dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagotowujemy, studzimy. Przygotowanie ciasta: W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl. mleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki(...)małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego
Kubki smakuśmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy(...)wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta MASA ORZECHOWA Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem oraz orzechami stawiamy na gazie i rozpuszczamy. Mieszamy Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuherbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy(...)dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Składniki na masę orzechową: Mleko zagotowujemy, dodajemy zmielone orzechy. Całość chwilę gotujemy cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy. Składniki
Podróż w kulinariaSpód ciasta: 150 g masła 1 szklanka mąki orzechowej 3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 3 łyżki cukru pudru ew. kwaśna śmietana szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki orzechowej 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki mąki razowej 140 g stopionego masła szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
Czerwień i błękitukładamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami. Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową. Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba
Bon appetit mon amiepieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem
Różne smaki w kuchnipieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem
Słodkości i nie tylkowłoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 m mleka 600 g śliwek Kruszonka orzechowa 30 g mąki 30 masła, zimnego 4 łyżki zmielonych orzechów 90 g cukru Piekarnik nastaw na 175ºC. Przygotuj kruszonkę rozcierając masło między palcami razem z mąką, orzechami i cukrem. Odstaw
codojedzeniamleka - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 200 g masła; Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym
dom-agi.plszklanki cukru pudru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany Warstwa orzechowa: – 150 g posiekanych drobno orzechów – 1/4 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 60 g masła Ciasto zaczynamy od przyszykowania ciasta kruchego. Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy pomiędzy(...)rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki, wypełniając nim dokładnie całe dno. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas szykowania masy orzechowej. Jeżeli mamy całe orzechy to siekamy je na mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Cukier, miód i masło wrzucamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy orzechy. Gotujemy
Relaxtimeoczyszczonej MASA GRYSIKOWA: 1 szkl. kaszy manny 750 ml mleka 170g cukru 1 kostka masła Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto KARMEL ORZECHOWY: 350-400 g orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru 4 łyżki miodu DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie(...)stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej. 5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru. KARMEL ORZECHOWY: 1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich. 2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu. 3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel. 4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny
Marcepanowa kuchnia