masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:224/411)

SZPARAGOWA PANNA COTTA NA ORZECHOWYM SPODZIE Z KAWIOREM Z OGÓRKA KISZONEGO 136

szparagami i świeżą bazylią z chrupiącym orzechowym spodem z boczkiem smakuje obłędnie ! Naprawdę obłędnie! Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak się podoba! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka orzechowa – 1/4 szkl * masło – 1 lyżka * sól – 1 szczypta * boczek gotowany, mielony – ok. 50 g MUS: * szparagi zielone – 10-12 szt * ser śródziemnomorski Arla – 1 op * skórka

Ostra na Słodko
Fasolowe brownie 113

wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g) 100g daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji pomarańczowej 0,5 łyżeczki sody Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić

Obiad gotowy
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 183

szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa:   20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu  Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło z cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki... kolejna odsłona 132

uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać ale nie gotować bo żelatyna straci swoje właściwości. Wystudzić. Można też włożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i zapasteryzować . Przepis na domową masło czekoladowo-orzechowe znajdziecie  Tutaj Przepis na frużelina znalazłam na blogu Moje wypieki- lekko ją zmodyfikowałam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Pączki z masłem orzechowym’’ 160

cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli masło lub masa orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe

Podróż w kulinaria
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 192

grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek

pieprzny smaczek
Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. 200

spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny  + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 149

jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 100g truskawek 120ml wrzątku 100g ciasteczek owsianych 50g masła – naturalnego lub orzechowego

Karo in the Kitchen
Ciasto 3 Bit z krakersami. 139

jajek 3/4 szkl. cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 dag masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę

Radość kipiąca uśmiechem.
O kolejnych tekturkach do pochrupania 114

przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało

Gotowanie i blogowanie
masło klarowane krok po kroku 448

się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze. Następnie do innego naczynia, małym strumieniem oddzielamy złociste masło od osadu, delikatnie zlewamy, uważając aby nie zmieszać osadu z klarownym masłem. Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak. Możemy je użyć od razu, albo przelać do słoiczka, zakręcić pokrywką i odstawić do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Domowy Smak Jedzenia
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 113

mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 niepełna szklanka cukru pudru 2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego  150 g masła   1 jajko kakao gorzkie butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach Wykonanie : Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z borówkami , jeżynami i galaretką na ciasteczkowo - czekoladowym spodzie . 212

sera z wanilią w wiaderku 3 łyżki cukru pudru 50 g żelatyny 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki cieplej wody  1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn  2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 100

soku z marchewki 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) sok z ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać

Jemy Pijemy
Topinambur – purée z topinambura 92

Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura

królestwo garów
Placki z serka wiejskiego 3072

smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym  lub posmarowane masłem z awokado

Kuchenny Skrawek Nieba
Tort bananowy dla wszystkich 177

wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania

prawdziwe jedzenie
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 364

ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa na wierzch snikersa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa(...)łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania Snikersa z orzechami: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i masłem, dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagotowujemy, studzimy. Przygotowanie ciasta: W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 152

jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl. mleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki(...)małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego

Kubki smaku
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza :) 830

śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy(...)wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta MASA ORZECHOWA  Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.  Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem oraz orzechami stawiamy na gazie i rozpuszczamy. Mieszamy Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
,,Prawdziwa rozkosz orzechowo- dyniowa” 104

herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy(...)dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Składniki na masę orzechową: Mleko zagotowujemy, dodajemy zmielone orzechy. Całość chwilę gotujemy cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy. Składniki

Podróż w kulinaria
Ciasto orzechowe z dżemem 135

Spód ciasta: 150 g masła 1 szklanka mąki orzechowej 3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 3 łyżki cukru pudru ew. kwaśna śmietana szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki orzechowej 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki mąki razowej 140 g stopionego masła szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich

Czerwień i błękit
Baklava 93

układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.  Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.  Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.  Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba

Bon appetit mon amie
Ciasto "Cappuccino" 114

pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem

Różne smaki w kuchni
Ciasto "Cappuccino" 450

pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem

Słodkości i nie tylko
Ciasto ze śliwkami i czekoladą 269

włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 m mleka 600 g śliwek Kruszonka orzechowa 30 g mąki 30 masła, zimnego 4 łyżki zmielonych orzechów 90 g cukru Piekarnik nastaw na 175ºC. Przygotuj kruszonkę rozcierając masło między palcami razem z mąką, orzechami i cukrem. Odstaw

codojedzenia
Puszysty snikers 408

mleka - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 200 g masła; Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania