masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:216/411)

Prosty drożdżowy przekładaniec. 161

Drożdżowy przekładaniec . Ciasto 50 dkg. mąki pszennej 30 g drożdży 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa. 20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 2 białka 3 łyżki cukru pudru Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.   Przełożenie daktylowe. 1 szklanka(...)rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje

Kulinarny karnet Christophera
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 242

mąki pszennej §         150 g margaryny (lub masła) §         2 żółtka (białka użyjemy do masy orzechowej) §         3-4 łyżki śmietany §         1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce(...)łyżka masła §         1 łyżka miodu Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier, żółtka, olejek i miód. Wszystko ucieramy, a na koniec dodajemy 2 ubite białka i delikatnie mieszamy. Masa orzechowa: §         300 g orzechów włoskich, zmielonych

Trzeci talerz
Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową 168

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, masa serowa: ser z wiaderka 1,5 kg, cukier puder 30 dag, budyń waniliowy 2 opakowania, jajka 8 szt, masło 100 g, kulki orzechowe: orzechy włoskie mielone 30 dag, cukier puder 4 łyżki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki, masa kokosowa: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło(...)sposób postąpić z drugim biszkoptem.  Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie, zmiksować do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.  Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
mazurek czterowarstwowy 244

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto orzechowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 50 g orzechów, zmielonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Całość miksujemy do połączenia się składników. Białka miksujemy(...)składniki na ciasto z makiem: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 2 łyżki maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy mak. składniki na ciasto kokosowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka

Domowy Smak Jedzenia
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 271

cukier puder – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g * woda – 30 ml ORZECHOWY CRUMBLE: * orzechy laskowe – 150 g * masło – 70 g * mąka – 70 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ORZECHOWY CRUMBLE: Orzechy laskowe prażymy, obieramy z łupin, rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył

Ostra na Słodko
Pączki na serku homogenizowanym 93

delikatne w smaku. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, udadzą się każdemu. Podaję je obsypane cukrem pudrem lub/i dowolnymi dżemami, marmoladami, konfiturami, nawet bitą śmietaną. Znam takich co smarują je masłem czekoladowym lub orzechowym, podpowiedź;-) Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, siadam z kawą, częstuję 22 sztukami i smakuję

Zasmakuj Kuchni
SZPARAGOWA PANNA COTTA NA ORZECHOWYM SPODZIE Z KAWIOREM Z OGÓRKA KISZONEGO 148

szparagami i świeżą bazylią z chrupiącym orzechowym spodem z boczkiem smakuje obłędnie ! Naprawdę obłędnie! Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak się podoba! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka orzechowa – 1/4 szkl * masło – 1 lyżka * sól – 1 szczypta * boczek gotowany, mielony – ok. 50 g MUS: * szparagi zielone – 10-12 szt * ser śródziemnomorski Arla – 1 op * skórka

Ostra na Słodko
Fasolowe brownie 127

wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek:) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400g) 100g daktyli bez pestek 0,5 szklaki gorącej wody 2 jajka 2 łyżki masła migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji pomarańczowej 0,5 łyżeczki sody Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić

Obiad gotowy
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 204

szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa:   20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu  Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło z cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki... kolejna odsłona 145

uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać ale nie gotować bo żelatyna straci swoje właściwości. Wystudzić. Można też włożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i zapasteryzować . Przepis na domową masło czekoladowo-orzechowe znajdziecie  Tutaj Przepis na frużelina znalazłam na blogu Moje wypieki- lekko ją zmodyfikowałam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Pączki z masłem orzechowym’’ 174

cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli masło lub masa orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe

Podróż w kulinaria
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 211

grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek

pieprzny smaczek
Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. 216

spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny  + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 165

jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 100g truskawek 120ml wrzątku 100g ciasteczek owsianych 50g masła – naturalnego lub orzechowego

Karo in the Kitchen
Ciasto 3 Bit z krakersami. 150

jajek 3/4 szkl. cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 dag masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę

Radość kipiąca uśmiechem.
O kolejnych tekturkach do pochrupania 130

przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało

Gotowanie i blogowanie
masło klarowane krok po kroku 460

się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze. Następnie do innego naczynia, małym strumieniem oddzielamy złociste masło od osadu, delikatnie zlewamy, uważając aby nie zmieszać osadu z klarownym masłem. Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak. Możemy je użyć od razu, albo przelać do słoiczka, zakręcić pokrywką i odstawić do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Domowy Smak Jedzenia
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 125

mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 niepełna szklanka cukru pudru 2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego  150 g masła   1 jajko kakao gorzkie butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach Wykonanie : Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z borówkami , jeżynami i galaretką na ciasteczkowo - czekoladowym spodzie . 229

sera z wanilią w wiaderku 3 łyżki cukru pudru 50 g żelatyny 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki cieplej wody  1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn  2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 108

soku z marchewki 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) sok z ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać

Jemy Pijemy
Topinambur – purée z topinambura 102

Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura

królestwo garów
Placki z serka wiejskiego 3081

smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym  lub posmarowane masłem z awokado

Kuchenny Skrawek Nieba

Proponowane wyszukiwania