masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:214/411)

Risotto – włoska robota 121

gałązka świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku (j/w) Posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wermut, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem

Kate's Kitchen
Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechami 135

Ciasto: 500 g mąki, 125 ml mleka, 15 g drożdży, 3 jajka, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa orzechowa: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru 25 ml wody 400 g jagód, jajko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)prostokąty o wymiarach 70x16 cm lub 1 większy (ja upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym

królestwo garów
Ciasto orzechowiec 3049

mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki miodu naturalnego 100 g masła lub margaryny 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich (łuskanych) 100 g cukru 100 g masła lub margaryny 2 łyżki miodu naturalnego Krem do przełożenia: 100 g cukru pudru 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i chwilę gotować, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy (ciągle mieszać). Lekko wystudzoną masę wyłożyć na placek miodowy

Kuchcik gotuje
Różowa jaglana 113

jagód goji - szczypta nasion chia  Kaszę płuczę na sicie pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie wrzucam do suchego garnka i podprażam chwilę, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Dodaję masło lub olej tak, aby ziarenka kaszy się nim pokryły. Następnie zalewam kaszę wrzątkiem w ilości 2 lub 2,5 większej niż ilość suchej kaszy. Dodaję sól, przykrywam garnek

Simple Dish
Snicers, orzechowiec 484

ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju Masa orzechowa : 400g orzechów 150g masła 3 łyżki miodu 4 łyżki cukru Dodatkowo : 4 opakowań budyniu śmietankowego 1,5 l mleka 2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym) Przygotowanie : Ciasto :  składniki(...)minut w 180*C. Gdy biszkopt  wystygnie przeciąć go na 2 części. Orzechy: o rzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe. Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy  tak samo jak poprzednie blaty ciasta. Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu

Garnkowe fanaberie
Ciasto Snickers + film 147

ciasto 150 g cukru kryształu 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 4 łyżki kakao 5 jajek masa orzechowo- kajmakowa 500 g masy kajmakowej 200 g masła 200 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 80 g pokruszonych krakersów 300 g herbatników w czekoladzie ( typu Maltanki) masa budyniowa 600 ml mleka 2 budynie waniliowe(...)dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. masa orzechowa Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszczystą masę. Do masła dodajemy masę kajmakową i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie wsypujemy orzechy oraz pokruszone krakersy, całość mieszamy łyżką. Jedną połowę ciasta

Smakowite Dania
Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem 107

ulubionych owoców. Idealne do kawy, na imieniny lub jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 26cm) 4 duże jajka szklanka cukru 50g miękkiego masła szklanka jogurtu orzechowego 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem

Pyry na Gaz
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 152

Przepyszny sernik o nucie orzechowej, z chrupiącymi orzechami na wierzchu i słonym kremem orzechowym.     SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio(...)ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy masę orzechową i kakao, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy

słodki bratek
ORZESZKI Z KREMEM KOKOSOWYM 79

Kruche, pyszne ciastka, wypiekane w specjalnej maszynce lub patelni, swoim kształtem przypominają orzechy, stąd ich nazwa. Nadziewać je można tak naprawdę według własnych upodobań, może to być np masło czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele. Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie :) Składniki na ciastka: * 4 szklanki mąki pszennej

Zrób to smacznie
Snickers z kremem budyniowym 297

ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa:   300g orzechów włoskich,  120g masła lub margaryny,  100g cukru,  2 łyżki miodu. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu(...)Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy:  500ml mleka,  250g masła lub margaryny,  1/2 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  2 łyżki budyniu śmietankowego,  1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,  1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,  puszka

Z miłości do słodkości
Piernik delicjusz 155

pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej(...)szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać

Smakołyki Asi
Ciasto anielskie 195

cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:)     - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu; 5-6 łyżek mielonych orzechów; 2-3 łyżki spirytusu; Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło(...)doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany

In my kitchen
Markizy orzechowe 126

Składniki na około 35 ciasteczek: 200 g mąki 50 g mielonych orzechów włoskich 150 g masła 60 g cukru pudru 1 małe jajko szczypta soli Krem orzechowy: 50 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 120 g mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego(...)lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto  rozwałkować cienko na grubość około 3 mm (ponieważ ciasto trochę się klei, najlepiej rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej) (fot.1) . Wycinać kółka

Świat Ciasta
ciasto snikers 203

rozwałkować i piec każdą z osobna około 10-15 minut (aż się zarumieni)  w temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem. polewa orzechowa : 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki) Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi

na gazie
Prawie jak nutella 182

zdaniem jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią czekoladowe smarowidła, ale poszukują zdrowszych zamienników ulubionych przekąsek. Krem czekoladowy 1 dojrzałe avocado 1 dojrzały banan 2 łyżki kakao opcjonalnie: masło z orzechów laskowych                    2 łyżki miodu Banana i miękkie avocado obrać(...)dodać 2 łyżki kakao i miksować przez 2 minut do dokładnego połączenia się składników. Jeżeli krem okaże się za mało słodki możemy dodać miód. Jeśli zależy nam na orzechowym smaku dodajemy masło z orzechów laskowych. Krem należy przechowywać w lodówce. Masło z orzechów laskowych 20dag orzechów rozsypujemy na blasze, wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Wyjmujemy

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania