masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:214/411)

Naleśniki... kolejna odsłona 183

uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać ale nie gotować bo żelatyna straci swoje właściwości. Wystudzić. Można też włożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i zapasteryzować . Przepis na domową masło czekoladowo-orzechowe znajdziecie  Tutaj Przepis na frużelina znalazłam na blogu Moje wypieki- lekko ją zmodyfikowałam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Pączki z masłem orzechowym’’ 211

cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli masło lub masa orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe

Podróż w kulinaria
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 249

grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek

pieprzny smaczek
Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. 254

spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny  + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 207

jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 100g truskawek 120ml wrzątku 100g ciasteczek owsianych 50g masła – naturalnego lub orzechowego

Karo in the Kitchen
Ciasto 3 Bit z krakersami. 185

jajek 3/4 szkl. cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 dag masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę

Radość kipiąca uśmiechem.
O kolejnych tekturkach do pochrupania 167

przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało

Gotowanie i blogowanie
masło klarowane krok po kroku 496

się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze. Następnie do innego naczynia, małym strumieniem oddzielamy złociste masło od osadu, delikatnie zlewamy, uważając aby nie zmieszać osadu z klarownym masłem. Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak. Możemy je użyć od razu, albo przelać do słoiczka, zakręcić pokrywką i odstawić do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Domowy Smak Jedzenia
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 168

mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 niepełna szklanka cukru pudru 2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego  150 g masła   1 jajko kakao gorzkie butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach Wykonanie : Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z borówkami , jeżynami i galaretką na ciasteczkowo - czekoladowym spodzie . 268

sera z wanilią w wiaderku 3 łyżki cukru pudru 50 g żelatyny 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki cieplej wody  1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn  2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 152

soku z marchewki 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) sok z ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać

Jemy Pijemy
Topinambur – purée z topinambura 145

Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura

królestwo garów
Placki z serka wiejskiego 3129

smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym  lub posmarowane masłem z awokado

Kuchenny Skrawek Nieba
Tort bananowy dla wszystkich 220

wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania

prawdziwe jedzenie
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 426

ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa na wierzch snikersa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa(...)łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania Snikersa z orzechami: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i masłem, dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagotowujemy, studzimy. Przygotowanie ciasta: W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię