masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:214/411)

MAKOWIEC ŚNIEŻNY 229

szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa:   20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu  Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło z cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki... kolejna odsłona 170

uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać ale nie gotować bo żelatyna straci swoje właściwości. Wystudzić. Można też włożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i zapasteryzować . Przepis na domową masło czekoladowo-orzechowe znajdziecie  Tutaj Przepis na frużelina znalazłam na blogu Moje wypieki- lekko ją zmodyfikowałam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Pączki z masłem orzechowym’’ 194

cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli masło lub masa orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe

Podróż w kulinaria
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 236

grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek

pieprzny smaczek
Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. 246

spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny  + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 193

jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 100g truskawek 120ml wrzątku 100g ciasteczek owsianych 50g masła – naturalnego lub orzechowego

Karo in the Kitchen
Ciasto 3 Bit z krakersami. 168

jajek 3/4 szkl. cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 dag masy kajmakowej orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę

Radość kipiąca uśmiechem.
O kolejnych tekturkach do pochrupania 151

przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki jak my to nazywamy, czyli pieczywo chrupkie kukurydziane dostało

Gotowanie i blogowanie
masło klarowane krok po kroku 478

się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze. Następnie do innego naczynia, małym strumieniem oddzielamy złociste masło od osadu, delikatnie zlewamy, uważając aby nie zmieszać osadu z klarownym masłem. Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak. Możemy je użyć od razu, albo przelać do słoiczka, zakręcić pokrywką i odstawić do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Domowy Smak Jedzenia
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 153

mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 niepełna szklanka cukru pudru 2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego  150 g masła   1 jajko kakao gorzkie butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach Wykonanie : Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z borówkami , jeżynami i galaretką na ciasteczkowo - czekoladowym spodzie . 252

sera z wanilią w wiaderku 3 łyżki cukru pudru 50 g żelatyny 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki cieplej wody  1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn  2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 135

soku z marchewki 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) sok z ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać

Jemy Pijemy
Topinambur – purée z topinambura 129

Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura

królestwo garów
Placki z serka wiejskiego 3109

smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym  lub posmarowane masłem z awokado

Kuchenny Skrawek Nieba
Tort bananowy dla wszystkich 209

wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania

prawdziwe jedzenie
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 409

ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa na wierzch snikersa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa(...)łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania Snikersa z orzechami: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i masłem, dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagotowujemy, studzimy. Przygotowanie ciasta: W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania