Deser inspirowany przepysznym kremem Monte... jedwabisty, kremowy, czekoladowo-orzechowy. PRZEPYSZNY! Składniki 100g czekolady mlecznej 30g masła(...)łyżki syropu o smaku orzechów laskowych 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone posiekane orzechy laskowe Sposób przygotowania Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy syrop orzechowy oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi
Pyry na Gazblaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓ szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe(...)pieczenia i wyrównujemy do boków. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepłą masę
Kuchnia w czekoladzie300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g naturalnego miodu 120g cukru pudru 100g zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody 1 łyżka wody Krem orzechowy: 180-200g cukru pudru 200g masła w temperaturze pokojowej 150g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 duży cukier wanilinowy 30g 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze(...)piekarnika proszę odstawić ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy: 4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny
Mała Cukierenkajakie są dobre :) Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję :) Składniki: Masa mleczna: 1/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g masła 1 szklanka mleka w proszku Masa orzechowa: 100 g masła 150 g nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 3 wafle ok. 26 x 26 cm 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania(...)ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. 2. Masa orzechowa: Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. 3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel posmarować masą orzechową
Na Ciasteczkowych Papierachdyniowa owsianka z figami (jedna w środku) i jogurtem orzechowym* ; zielona herbata jaśminowa ~ *jogurt naturalny + domowe masło z orzechów włoskich Tak jak rok temu (klik) jem(y) wspólne Halloween'owe śniadanie z dynią w roli głównej. Tym razem dyniowo zaczynam dzień wraz z Darią , Keralą , Olalą i Magdą :) W środę otrzymałam paczkę z hurtowni Fresano . Fresano nie prowadzi bezpośredniej sprzedaży
breakfast of dreamsłyżkach ciepłego mleka Krem: 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotować ciasto. Wszystkie składniki(...)krem. Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli połączyć z budyniem. Ciągle mieszając - podgrzewać do zgęstnienia. Po ostudzeniu wymieszać z masłem i kakao. Przygotować masę orzechową. Wszystkie składniki podgrzać do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Pierwszy placek umieścić w formie i posmarować kremem, przykryć drugim plackiem i dokładnie pokryć masą orzechową. Przygotować polewę
Di gotujemasła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)przez około 10-15 minut (aż góra będzie złota). Drugą częścią ciasta również wyłożyć blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż
My simple kitchen~karobowy tofurnik z masłem z orzechów laskowych ~ Stałam się uzależniona od połączenia karobu/kakao i masla z orzechów laskowych :D Smakuje jak Nutella, kooocham! ♥ PRZEPIS /1 porcja
breakfast of dreams~ jagodowe płatki jaglane z masłem z nerkowców ~ Czyli po prostu ugotowane na mleku migdałowym płatki jaglane wymieszane później z pastą z czarnej jagody i masło
breakfast of dreamsjabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam do piekarnika również nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórDługo zastanawiałam się, co przygotować dla moich Walentynek w tym roku. Co prawda zawsze mogę sięgnąć po niezastąpione banoffee pie, które jest ulubionym deserem Piotrka, a
brunetkawkuchnipieczenia 2 łyżki kakao Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 20 dkg masła Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Cia sto wykładamy(...)ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. 4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie
Kuchnia u Bietkimleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych(...)najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć do lekkiego zarumienienia (wystarczy po kilka sekund na każdą ze stron). Sos orzechowy: Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażyć około 1 minutę. Do gorącego sosu przelać miód, wsypać suszoną miętę i całość wymieszać do połączenia się składników. Ciepłym sosem polać
Kraina Miodem Płynącajajka 2 łyżki miodu 1 łyżka sody Masa budyniowa: 500 ml mleka ¼ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła Masa orzechowa: 250 g orzechów 100 g cukru pudru 150 g masła 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto: Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 200 stopniach. Drugą część ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Masa orzechowa: Pokroić orzechy na małe kawałki. Do garnka włożyć wszystkie składniki na masę, wymieszać i na niewielkim ogniu gotować przez 5 minut. Ciasto: Gdy pierwsza część ciasta jest upieczona, należy
KuchniaWeDwoje.pl~pieczona owsianka z winogronami i masłem z nerkowców~ Niecodziennym dodatkiem są tutaj...winogrona. Jedne z nielicznych owoców których nie lubię...Na wernisażu jako część poczęstunku były
breakfast of dreams