jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl. mleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki(...)małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego
Kubki smakuśmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy(...)wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta MASA ORZECHOWA Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem oraz orzechami stawiamy na gazie i rozpuszczamy. Mieszamy Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuherbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy(...)dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Składniki na masę orzechową: Mleko zagotowujemy, dodajemy zmielone orzechy. Całość chwilę gotujemy cały czas mieszając a następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce orzechów cały czas ucierając. Gotowy kremem przekładamy na wystudzoną masę dyniową do naszych obręczy. Składniki
Podróż w kulinariaukładamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami. Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową. Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba
Bon appetit mon amiepieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem
Różne smaki w kuchnipieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem
Słodkości i nie tylkowłoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 m mleka 600 g śliwek Kruszonka orzechowa 30 g mąki 30 masła, zimnego 4 łyżki zmielonych orzechów 90 g cukru Piekarnik nastaw na 175ºC. Przygotuj kruszonkę rozcierając masło między palcami razem z mąką, orzechami i cukrem. Odstaw
codojedzeniamleka - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 200 g masła; Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym
dom-agi.plszklanki cukru pudru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany Warstwa orzechowa: – 150 g posiekanych drobno orzechów – 1/4 szklanki cukru – 2 łyżki miodu – 60 g masła Ciasto zaczynamy od przyszykowania ciasta kruchego. Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy pomiędzy(...)rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki, wypełniając nim dokładnie całe dno. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas szykowania masy orzechowej. Jeżeli mamy całe orzechy to siekamy je na mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Cukier, miód i masło wrzucamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy orzechy. Gotujemy
Relaxtimeoczyszczonej MASA GRYSIKOWA: 1 szkl. kaszy manny 750 ml mleka 170g cukru 1 kostka masła Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto KARMEL ORZECHOWY: 350-400 g orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru 4 łyżki miodu DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie(...)stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej. 5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru. KARMEL ORZECHOWY: 1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich. 2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu. 3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel. 4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny
Marcepanowa kuchniałyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy(...)przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą
słodki bratekznieść się w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne
Malinowe Pocałunkiwilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki orzechowej bezy: 3 białka 180 g cukru (3/4 szklanki) 150 g orzechów włoskich (polecam Skworcu ) Dodatkowo: 150 g powideł śliwkowych 40 g płatków owsianych Wykonanie: Tortownicę o średnicy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. Ciasto ma strukturę lekko sypką, ale kleistą, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta
Smak mojego domumoździerzu bądź nożem. Jak piana z masła opadnie to rozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem przypraw. Takim masłem polewamy pierogi. PS.: Jak komuś mało świątecznych aromatów to można do pierogów dodać jogurt z cynamonem : ) PS.: 2 Zdjęcia „ takiese „ bo Najcierpliwszy lampartuje się po Krakowie
ladykitchenjajka 4 łyżki płynnego miodu Składniki na masę z kaszy manny: 1/2 l mleka 8 płaskich łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny 1 paczka masła Składniki na masę orzechową: 20 dkg orzechów włoskich 5 dkg cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu Dodatki: 1 puszka masy krówkowej Sposób wykonania blatów ciasta: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną(...)manną ciągle mieszając i przez kilka minut gotować do powstania budyniu, zdjąć z ognia, schłodzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń z kaszy manny i miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę włożyć do lodówki na kilka godzin. Sposób przygotowania masy orzechowej: Orzechy posiekać, włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami, wymieszać i podgrzać do zawrzenia. Sposób przygotowania ciasta: Blat
Przepisy kulinarne babci Antoniny