które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało. Masa: kostka miękkiego masła 5 łyżek cappuccino orzechowego 1/3 szkl cukru pudru kieliszek wódki Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 350g herbatników mały słoiczek powideł śliwkowych
Smakołyki Asikubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu polewa orzechowa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu waniliowego 2 łyżki miodu
Luźna Kuchniauczta! Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 3,2 % szczypta soli 180-200 gram mąki 1 łyżka kakao 3-4 łyżki oleju Ponadto: 4-5 bananów krem orzechowy 2-3 łyżki masła cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśniki układamy pokrojone
kgwjanczewoserii "Smaki świata" . Potrzebujemy: Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego Huzar 1 waniliowy budyń w proszku 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła Krem śmietanowo - orzechowy: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kakao 1 garść orzechów, u mnie pekany 1 łyżka miodu migdałowego Huzar 1 łyżka żelatyny + odrobina wrzątku Chrupka miodowa(...)łyżki sody oczyszczonej Ponadto: około 400 g herbatników 250 g kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki Pierwszym etapem będzie przygotowanie masy budyniowej, a dokładnie półproduktów. Na samym początku wyjmijcie sobie masło z lodówki. Musi być ono w takiej samej temperaturze jak wystudzony budyń. Macie wtedy gwarancję, że masa na pewno się nie zważy. Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki
MamaOskarkaKrem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki śmietany tortowej Krem orzechowy – góra: - 50g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych orzechów pekan(...)krem. Drugi krem robimy podobnie. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy orzechy, startą skórkę z pomarańczy, śmietanę i wszystko razem łączymy. Zabieramy się za złożenie całości. Najpierw na większą bezę nakładamy równomiernie krem czekoladowo-cynamonowy. Przykrywamy mniejszą bezą i na jej wierzchu rozsmarowujemy drugi krem – orzechowy (można też nałożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego
Kuchenne Wariacjekakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki cukru 4 żółtka 200 g masła 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Herbatniki maślane jasne Herbatniki maślane kakaowe Mleko 0,5 słoiczka kwaśnego(...)przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy
My sweet a lifemasy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń śmietankowy 400 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA ORZECHOWA: 100 g orzechów włoskich 1 łyżka masy kajmakowej 50 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników. Jabłka obrać(...)wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić
https:KKuchniaMniamPyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)połówka orzecha na każde ciastko Przepis na markizy orzechowe: Mąkę, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość
Rodzinka w kuchniszybki w przygotowaniu. A większość składników powinniście mieć w domu. Składniki ( na około 6 muffinek ): ½ szklanki puree z batata 1 jajko ½ tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżki masła z nerkowców (lub innego orzechowego) 1 łyżka oleju kokosowego (lub więcej masła) 2 łyżki miodu (płynnego) wanilia 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Obieramy batata
PaleoLifebakalii 2 łyżki miodu Masa śmietanowa: 1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 100g cukru pudru 150g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao(...)miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Masa orzechowa: 12. Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia, masa orzechowa ma mieć temperaturę jak masło. 13. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 1 minutę. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać mikserem
Mała Cukierenkaorzechów włoskich, laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) 35 g rozpuszczonego masła (nie margaryny) polewa: 100 g gorzkiej czekolady (dobrej, to ważne) 150 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła 3 łyżki dobrego kremu orzechowego 1 szklanka grubo krojonych orzechów włoskich, opcjonalnie laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – dodać(...)Ostudzić. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 min. Mieszać do połączenia się składników, dodać zimne masło – ponownie wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać krem orzechowy i orzechy, wymieszać, polać babkę. Przepis znalazłam na stronie http://just-bake.blogspot.com i go trochę zmodyfikowałam
Kocham CzekoladęDrożdżowy przekładaniec . Ciasto 50 dkg. mąki pszennej 30 g drożdży 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa. 20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 2 białka 3 łyżki cukru pudru Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe. 1 szklanka(...)rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje
Kulinarny karnet Christopherazimnego masła 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szkl mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g orzechów włoskich, zmielonych Kruszonka orzechowa: 50 g zimnego masła 50 g cukru 70 g mąki pszennej 50 g orzechów włoskich, zmielonych Dodatkowo: 600 g śliwek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Kaszę mannę(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zmielone orzechy wymieszać w dużej misce. Następnie dodać resztę składników (jajka, masło, ekstrakt i mleko). Składniki wymieszać rękami, by zniwelować grudki masła i do uzyskania w miarę jednolitej masy. Ciasto będzie naprawdę klejące. Rozcieramy je palcami jak na kruszonkę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem
Nastoletnie Wypiekaniemąki pszennej § 150 g margaryny (lub masła) § 2 żółtka (białka użyjemy do masy orzechowej) § 3-4 łyżki śmietany § 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce(...)łyżka masła § 1 łyżka miodu Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier, żółtka, olejek i miód. Wszystko ucieramy, a na koniec dodajemy 2 ubite białka i delikatnie mieszamy. Masa orzechowa: § 300 g orzechów włoskich, zmielonych
Trzeci talerzproszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, masa serowa: ser z wiaderka 1,5 kg, cukier puder 30 dag, budyń waniliowy 2 opakowania, jajka 8 szt, masło 100 g, kulki orzechowe: orzechy włoskie mielone 30 dag, cukier puder 4 łyżki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki, masa kokosowa: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło(...)sposób postąpić z drugim biszkoptem. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie, zmiksować do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
kulinarne odsłony pati