elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią) Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy
Słodkie okruszkisoli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę(...)minut aż mleko lekko się zredukuje, wtedy wsypać orzechy i cały czas mieszając gotować 5 minut. Masę zestawić z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, miksować dodając po łyżce zimnej masy orzechowej do momentu aż powstanie gładki krem, wlać spirytus i krótko zmiksować. Masą przełożyć kruche blaty. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wyjąć ciasto
Wanilia i Kardamonmiodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie do kawki? U mnie niestety na jednym się nie kończy 😊 Zapraszam! Składniki: ciasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko 1 szt, żółtka(...)jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół kostki, cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części
kulinarne odsłony patijednak efekt końcowy jest tego warty. Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 2 jajka 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego 250 g zimnego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, aż do utrzymania zwartej kulki. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki(...)koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru i rum - utrzeć do białości. Dodać przesianą mąkę i miksować
Panda i jej światrewelacyjne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Smakują jak kupne a nawet lepiej. Wafelki przełożone masą czekoladowo - orzechową i masą mleczną, dla dzieci rewelacja, myślę że jeszcze nie raz je przygotuję. MASA MLECZNA : 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1,5 - 2 szklanki mleka w proszku dodatkowo - 3 suche, duże(...)MASA CZEKOLADOWA : 150 g nutelli czekoladowo/ orzechowej 1 łyżka ciemnego kakao 125 masła lub margaryny 100 g orzechów laskowych
Kulinarne Fantazje MarioliJeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Ciasto orzechowe: 11,5 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku pieczenia 5 dkdg orzechów włoskich mielonych 11,5 dkg masła 11,5 dkg brązowego cukru 2 jajka Masa(...)serka mascarpone 200 ml śmietany 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo: 5 sztuk fig 2 łyżki dżemu z fig Zaczniemy od ciasta orzechowego. W miseczce ucieramy cukier wraz z masłem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie nie będziemy w stanie go fajnie połączyć z cukrem. Gdy masło i cukier zaczynają mieć gęstą konsystencję, dodajemy
mecookspewność , że daleko w życiu zajdziemy, nawet na piechotę i pod górkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane
Z Kuchni Do KuchniWięc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g masła - 300 g mąki krupczatki - 1 jajo duże - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka lodowatej wody - 85 g cukru Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki(...)foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut. MASA ORZECHOWA : - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże - 70 ml mleka - 3 łyżki miodu - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon - łyżka masła W/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę. ponadto: - 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki) Wykonanie: Wyjmij ciasto z zamrażalnika. 4/5 części ciasta
SMYKWKUCHNIcukru, 2-3 łyżki kakao, 80 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru. placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka jaj, 150 g cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej. polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)gotującego się mleka i mieszamy na małym ogniu do zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie dodajemy masło i ucieramy do uzyskania kremu. Krem można spróbować i można dosłodzić w razie potrzeby. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na 2 części. Wykładamy pół kremu budyniowego, układamy placek orzechowy, znowu pół kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy roztopioną czekoladą z mlekiem. Posypujemy do dekoracji orzechami startymi
Aga w kuchnitwarogu trzykrotnie zmielonego 250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto(...)gorącą wodą) - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki - masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje) - do sosu wlać
Smakołyki Berenikipieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kostka masła 4 łyżki cappuccino orzechowego na mus gruszkowy: 1 kg gruszek 3 łyżki żelatyny dodatkowo: 3 łyżki kakao 2 kieliszki korzennej wódki Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ucierać(...)rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć. Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz. Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej. Tu kwaśne cytrusy zastąpiły(...)jeśli macie już plany, nic straconego - mazurek też z niej będzie doskonały. Przepis z bloga White on rice couple . Tarta z kremem z czerwonych pomarańczy na spodzie z palonym masłem Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód: 110 g masła 50 g cukru 185 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli curd z czerwonych pomarańczy: 20 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedepresja nie miała do nas dostępu. Obok zatem herbatki, kocyka i książki proponuję przepyszne, mocno kakaowe ciasteczka. Czekoladowe serduszka 100g mąki 25 g mąki orzechowej 7 łyżek kakao 70g brązowego cukru 60g masła 1 jajko szczypta soli orzechy laskowe Dokładnie wymieszać mąkę pszenną z mąką orzechową (ja po prostu zmieliłam na drobny proszek orzechy włoskie), kakaem oraz solą
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia 200 g margaryny łyżka smalcu jajko łyżka kwaśnej śmietany Masa mleczno-czekoladowa: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 1/3 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 140 g masła 1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników kilka suszonych daktyli 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka(...)reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone
Smakołyki Asiskórkę cytrynową, ubić trzepaczką do podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć(...)składniki zblendować. Naleśniki smarować serem dość grubo (na jednego naleśnika dawać jedną łyżkę z dużą górką sera). Zawijać jak dywan. Tak postapić ze wszystkim naleśnikami. W patelni rozgrzać łyżkę masła, ustawić na małą moc palnika, podgrzać wszystkie naleśniki. Podawać ciepłe
moj przepis na