masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:227/411)

Kruchy orzechowiec 224

szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche(...)nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy

VioletoweKucharzenie
Kokosowe muffinki z orzechowym ciasteczkiem 129

Składniki: 400 g mąki 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka * 2 jajka 120 g masła 12 ciasteczek (u mnie orzechowe ale mogą być każde inne z nadzieniem) Polewa: 100 g czekolady 1 łyżka masła wiórki kokosowe * ciasto wychodzi bardzo gęste wiec dodałam więcej mleka (koło

My simple kitchen
Tarta orzechowa z gruszkami 173

podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki i kocyka jak znalazł. Zapraszam na tartę orzechową z gruszkami." Składniki : 2 jajka 250 g mąki 80 g cukru 80 g masła Dodatkowo : 125 g masła 70 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych jajko 2 łyżki mąki 4 duże twarde gruszki cukier cynamonowy Sposób(...)tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie kremu orzechowego: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy. Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu

Słodkie Przyjemności
Ciasto Mleczna Droga 787

łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kieliszki likieru czekoladowego, Masa mleczna: 125 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka mleka w proszku, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella, 80g orzechów laskowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao(...)Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty. 3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepis na Brownie orzechowe 239

gałką lodów waniliowych i posypką orzechową. Jej! Skuście się na nie koniecznie :) Jeżeli jednak interesują was inne czekoladowe przepisy, zapraszam tu : ) Składniki na brownie orzechowe: 4 jajka 140 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 225 g masła 1/2 szklanki mączki z orzechów arachidowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania brownie orzechowe: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, ekstrakt i mieszamy(...)połączenia się składników, ale nie ubijamy na pianę. Masło z czekoladą rozpuszczamy (nie gotujemy), dodajemy do wcześniej wymieszanych jajek, razem z mączką orzechową i ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Niebianskie ciasto z brzoskwiniami 173

typu greckiego 1 jajko 100 g masła 100 g cukru szczypta soli nadzienie 500 g brzoskwiń, lub moreli 1/2 cytryny sok 100 g cukru orzechowa warstwa góry ciasta 100 g orzechów,lub migdałów 15 g masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka brązowego cukru,ale jak nie masz może być biały Wykonanie Brzoskwinie umyć, pokroić na pół, usunąć pestkę , zasypać(...)przepisie. Ciasto powinno być miękkie, delikatne,ale nie klejące. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotować orzechowy wierzch ciasta. Posiekać orzechy,lub migdały w blenderze,dodać miękkie masło, mąkę i brązowy cukier (można zrobić zwykły, biały). Wszystko dokładnie ,łyżką wymieszać do połączenia składników . Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki,podzielić na 2 części

w mojej kuchni
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 143

godzinę. Nadzienie cynamonowe: 10 g cynamonu 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm

Fiołkowe Talerze
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 153

godzinę. Nadzienie cynamonowe: 10 g cynamonu 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm

Fiołkowe Talerze
tarta orzechowa 158

tarta orzechowa o smaku wielu różnych orzechów Składniki na ciasto: - 110 g mąki pszennej - 40 g mielonych orzechów laskowych - 50 g cukru pudru - 80 g masła - 1 żółtko Składniki na krem orzechowy: - 250 ml mleka - 1 laska wanilii - 30 g budyniu - 3 żółtka - 40 g cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty(...)wrzucamy mąkę, orzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem orzechowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy laskę wanilii. W drugim garnku ubijamy żółtka z cukrem a następnie dodajemy budyń

Kuchenne Wariacje
gofry czekoladowe 117

mleka 30 g kakao 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: owoce do podania: truskawki, banany sos toffi, orzechowy bita śmietana wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka ucieramy z miodem. Powoli wlewamy przestudzone masło, miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 196

proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze(...)często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy. 5. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru i ponownie ubijamy. Żółtko ucieramy z pozostałą

Kuchnia w czekoladzie
Baklawa 122

skorka z 2 cytryn 2 laski cynamonu Orzechy należy posiekać W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masło rozpuścić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej, Powtarzać za każdym filo Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem. Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki piec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym

Gotowanie jest łatwe
Ciasto orzechowe z kremem kawowym 209

łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: W misie malaksera umieścić orzechy i cukier - zmiksować do otrzymania orzechowej mąki. Dodać posiekane masło, mąkę, jajka, kawę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować tylko do otrzymania gładkiej mieszanki (bez potrzeby nie miksować zbyt długo - może to spowodować zakalec).  2 formy

Proste Potrawy
Masa orzechowa 255

orzechową.  Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra.  Serdecznie polecam bo naprawdę warto ją wypróbować ;) Składniki: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru  kostka masła 200 gramów Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki

Krakowskie smaki Ani
Tort orzechowy 142

jajek, ½ szklanki cukru, 150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Dodatkowo: 100 ml likieru waniliowego, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, kwiaty i listki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję(...)Masa orzechowa: Do garnka przekładam zmielone orzechy włoskie, mleko oraz cukier. Gotuję około 10 minut, cały czas mieszając (masa powinna zgęstnieć). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. 4. Masę dzielę na cztery części. Jeden blat biszkoptu smaruję masą orzechową. Przykrywam drugim blatem. Drugi znów smaruję masą orzechową i przykrywam trzecim ciastem. Pozostałą masą

Tradycyjna kuchnia Kasi