CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)schować do szczelnego pojemnika, można je od razu przełożyć masą serową lub przechować 1-2 dni w chłodnym miejscu (nie w lodówce) MASA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na dość drobne kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, rozpuścić, dodać orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać - ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni MASA SEROWA - składniki
Smakołyki Berenikiupieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki. Składniki na kruchy spód: 250 g mąki orkiszowej 1050 60 g cukru pudru 1 jajko M 125 g masła szczypta soli Składniki na masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 1 jajko dodatkowo: 40-50 dkg rabarbaru 1 łyżka(...)jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prezentują na stole, a jeszcze lepiej smakują. Składniki: (12 gniazdek) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu barwniki spożywcze Krem 100g masła 100g cukru pudru 200g masy orzechowej z puszki ( użyłam Helio ) Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia, dodajemy ocet(...)blaszce wyłożonej papierem. Gniazdka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C, pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Napełniamy rękaw cukierniczy kremem orzechowym, wyciskamy porcję kremu do gniazdek. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami
Gotowanie i blogowaniejakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka brązowego cukru 2 jaja 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu(...)pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko połączyło się z resztą składników. Podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia, bardzo często mieszając. Kiedy nasza masa zgęstnieje, dorzucamy lekko posiekane
MamaOskarkaOrzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)łyżką. Na dnie, wcześniej wysmarowanego masłem, naczynia do pieczenia, ułóż gruszki (obrane i wydrylowane), zalej masą. Pieczemy godzinę w temp. 165 stopni C. Do suchego patyczka! Karmel orzechowy: -1/3 kostki masła - 2 łyżki śmietanki - 3 łyżki miodu - łyżka brązowego cukru - orzechy laskowe i włoskie W rondelu stop masło z miodem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do gotującej się masy
SMYKWKUCHNImąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła(...)przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Wystudzić i dodać alkohol (można oczywiście pominąć ten dodatek). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać
My simple kitchenpiernika 1 duże jajko 2 łyżki cukru 1/3 szkl kefiru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g mąki pszennej Krem orzechowy: 50 g orzechów włoskich, zmielonych 50 g mleka 50 g masła 30 g cukru pudru Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego 50 g gorzkiej czekolady 25 g masła Przygotowanie: Ciasto: Pierwsze 4 składniki ciasta (masło, miód(...)zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Ostudzone ciasto piernikowe pokroić nożem na 3 równe części (3 równe małe prostokąty). Pierwszy prostokąt
Nastoletnie Wypiekaniemąki 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 30 g kawy cappuccino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki wody 200 g masła Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małą kostkę. Przekładamy je do miski i zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Po około 20 minutach, gdy jabłka puszczą sok, dodajemy(...)ponownie jeden z blatów biszkoptu orzechowego. Wykładamy na niego połowę masy cappuccino. Następnie dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową. Rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch dajemy drugi blat orzechowy. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa: około 80 g masła 160g kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia
Smaki Na Talerzurozpustę. Składniki: 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu zielony barwnik spożywczy (użyłam pół łyżeczki barwnika w żelu) Krem 100g masła 100g cukru pudru 200g masy orzechowej z puszki ( użyłam Helio ) Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i barwnik, miksujemy do połączenia, dodajemy(...)okręgi i wypełniamy masą bezową. Blaty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C, pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Tort dekorujemy cukrem pudrem
Gotowanie i blogowanieNastępnie dodajemy masę miodową i dalej wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego. W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy(...)niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika
Kulinarne przygody GatityMąki tyle, ile zabierze *Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny CIASTO: ¾ kg mąki Szczypta soli 6 całych jaj 1 kostka masła rozpuszczonego Cukier waniliowy MASA ORZECHOWA: 400 g orzechów włoskich Białka z 6 jajek 2-3 łyżki cukru Sok z ½ cytryny Szczypta soli. PRZYGOTOWANIE : MASA ORZECHOWA: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli. 2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia
Marcepanowa kuchniaCzęstujcie się. :) CIASTO ORZECHOWE z MASĄ ORZECHOWĄ Składniki: (tortownica 24 cm) ciasto: 150 g mąki razowej 150 g mielonych orzechów 250 g masła 4 jajka 220 g miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa orzechowa: 250 g serek mascarpone 1/2 szklanki mielonych orzechów 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny polewa: 100 g czekolady(...)minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce. Ciasto musimy przekroić na 2 blaty. masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem i orzechami. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i odstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniała. Ciasto przekładamy
Bon appetit mon amieorzechowy: 200 g orzechów włoskich zmielonych ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem Składniki na krem czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny 200 ml mleka 200 g masła Cukier, kakao(...)mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając
Domowe ciastałyżka cukru pudru 6 dag drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 masło (25 dag) 1/3 szklanki cukru pudru Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną(...)bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób przełożenia: - biszkopt orzechowy, - masa, - ciasto jabłkowe, - masa, - biszkopt orzechowy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smaków