masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:237/411)

Miodowe toffie 155

orzechowa sprawiają,  że trudno zaprzestać na jednym kawałku. Pamiętam, gdy byłam mała to uwielbiałam podjadać tę masę orzechową -  mimo że jest słodka potrafi wciągnąć. Składniki Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki miodu 125 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)krem śmietanowy: 600 g śmietanki 36 % 4 łyżeczki żelatyny 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego Na masę orzechową: 1 szklanka (250 ml) śmietany 18% słodkiej 2 szklanki cukru 20 dag posiekanych orzechów włoskich 100 g masła  Dodatkowo: Parę łyżek miodu  1/2 puszki masy krówkowej (200 g) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na miskę

My sweet a life
Jabłkowo-orzechowe cudo 233

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki 30 % 50 ml mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 300 g masła Sposób przygotowania: 1.Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym(...)gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto potrójnie orzechowe 187

Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody Glazura orzechowa: 250 g pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g mielonych orzechów(...)według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać. Przełożenie ciasta: Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja

talerz przyjemności
ciasto Delicjusz, z orzechami 354

cukru) -4 szkl mleka,  (3 szkl mleka) -1 łyżka mąki,  (do blaszki 25x25 nie dajemy mąki) KREM ORZECHOWY -300ml mleka , (200ml mleka)        -300g zmielonych orzechów włoskich, (200g zmielonych orzechów włoskich) -300g masła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru) DODATKOWO  powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe(...)gotujemy, aż do redukcji mleka. Masę należy mieszać aby się nie przypaliła. Najlepiej robić ją w aluminiowym garnku. Gdy masa zgęstnieje studzimy są. Miękkie masło wraz z cukrem pudrem ubijamy na puch, dodajemy masę orzechową.  masę wykładamy na ostudzone ciasto.  Posypujemy je orzechami i wsadzamy do lodówki na całą noc. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi i jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) 148

Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) Składniki – ciasto kruche: Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka Mąka – ¾ szklanki Masło – ½ kostki Jajko – 1 sztuka Cukier puder – 2 łyżki Szczypta soli Składniki – beza: Białka jaja – 2 sztuki Cukier – 3 łyżki Składniki – budyń waniliowy: Mleko – 500ml Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki Laska wanilii – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Ekstrakt waniliowy(...)chwilę. Pianę z białek wyłożyć na blaszkę (taką samą, którą użyjemy potem do ciasta orzechowego) i suszyć przez 3 godziny w 120 stopniach. Wykonanie – ciasto orzechowe: Mąkę wymieszać z orzechami i zagnieść ciasto z masłem, jajkiem i cukrem.  Odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce i piec

Kuchnia Bon Appetit
Mazurek kokosowo- orzechowy 167

pyszny mazurek kokosowo- orzechowy. Warto go przygotować, ponieważ jest przepyszny.   SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 150g masła, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 puszki masy orzechowej z kawałkami orzeszków   HELIO , Dekoracja: orzechy włoskie HELIO, rodzynki, wiórki kokosowe, jajka czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę(...)masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową . Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi , rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami. Do przygotowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 164

Bardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby

DefinicjaSmaku
Ciasteczka orzechowe 127

Proponujemy niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach i proste w wykonaniu ciasteczka orzechowe.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru  -łyżka zimnej wody     Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce

Maminek kulinarny
Sernik Snickers 206

łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)    30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli) 100 g masła 1/3 szkl cukru 50 ml śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada(...)taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie). WARSTWA ORZECHOWA:   5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane

Kto ugości moich gości?
Orzechowiec 137

rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier i miód zagotować. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę(...)szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia. Wierzch otulić polewą czekoladową. Polewa : Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kilku łyżkach śmietany kremówki. Smacznego

Kuchnia smaków
Orzechowiec 220

zrobiłam Orzechowiec Składniki: CIASTO mąka - 450 g cukier - 2/3 szkl 2 żółtka 2 całe jajka proszek do pieczenia - 2 łyżki MASA orzechy mielone włoskie - 200 g mleko - 1 szkl masło - 1 kost powidła śliwkowe - 1 słoik cukier - 3 łyżki POLEWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz do formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE(...)lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić. Masło utrzeć  w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie

Kuchnia Danusi
Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 161

pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Przepis na moje czekoladowe trufle w orzechowym krokancie dodaję do zabawy „Szybkie piątki” na Facebook. Składniki: 100 g masła / margaryny 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków 4 krople aromatu pomarańczowego 120 g herbatników (u mnie Cukry Nyskie z mieszanki PIK ) 1 szklanka cukru(...)można dać mniej) orzechowy krokant (u mnie z Cukieteria.pl ) Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło (lub margarynę) z kakao i cukrem (na małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy

Słodkie okruszki
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 310

chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem Składniki: Biszkopt: 100g orzechów laskowych Bakalland 50g orzechów włoskich Bakalland 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa Do nasączenia: około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych) sok 1/2 cytryny Dodatkowo: około 6-7 łyżek konfitury malinowej 120ml schłodzonej śmietanki

Mała Cukierenka
Niebo w gębie 157

jakiś czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek.  Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Krem orzechowy: 250 g orzechów włoskich  250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć

kulinarnyswiatdomi
Rogaliki orzechowe 133

Mistrzostwa Polski w grillowaniu o Puchar Jana Niezbędnego w Iławie , które muszę się pochwalić wygrałam! Dzisiaj polecam takie tam drobne, przygotowane na szybko, rogaliki orzechowe z cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Gdyby nie to, że miałam tylko szklankę mielonych orzechów to rogaliki byłyby również bez dodatku mąki, wystarczy mąkę zamienić(...)przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki orzechowe ? Składniki na 32 rogaliki: 1 szklanka* mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 65 g masła, 2 łyżki cukru , szczypta soli, 1/2 szkl.* jogurtu naturalnego, cukier puder do posypania, *szklanka o poj. 250 ml   Masło wyciągamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania