zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mowa tu o szarlotce przekładanej z orzechami. Ciasto jest wspaniałe w smaku, kwaskowość warstw jabłek idealnie komponuje się ze słodyczą warstwy orzechowej. Ciasto zawsze wychodzi i gwarantuję Wam,że będziecie zachwyceni. Przepis podaję na dużą blachę,bo nie ma sensu piec tego ciasta w małej ;) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35(...)łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -1,5-2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -200g orzechów włoskich posiekanych -3 łyżki cukru -3 łyżki miodu -3 łyżki mleka -80g masła Blaszkę wykładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 50 g zimnego masła duża garść orzechów laskowych - zmiksować na pył Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo 2 jajka. Przesiewamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegorolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym. Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki cukru
Rodzinka w kuchniwiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń 1 kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier i lekko wymieszać z kokosem. Dodać(...)będzie pełnej szklanki soku.Budyń wymieszać z łyżką mąki i ugotować na odlanym soku. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pianę, dodając wystudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce i wymieszać. N spód wyłożyć jedną część biszkoptu orzechowego, potem połowę masy z brzoskwiniami, na to biszkopt kokosowy, reszta masy i przykryć biszkoptem orzechowym
Ciasteczkowy Potwórdziś ostatni mazurek,no chyba że coś mi jeszcze do głowy wpadnie ciekawego to zrobię. Składniki: mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g masło 250 g żółtka 3 szt cukier 4 łyżki Dodatkowo: masa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek) polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło) Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny(...)mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę. Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową z kawałkami orzeszków. Roztapiamy gorzka czekoladę i robimy gałązki
Różowa kuchniaMasło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich mielonych; 125 ml mleka; 2 jaja; 200 g cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy
In my kitchenmargaryny 2 całe jajka 3 łyżki miodu sztuczneo 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka lub łyżce śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa orzechowa 40 dag siekanych orzechów włoskich 15 dag masła lub margaryny 15 dag cukru 3 łyżki miodu sztucznego Masa serowa: 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1/2 margaryny 2 całe jaja(...)cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do dwóch jednakowych prostokątnych blaszek. Wymiar blaszki ok - 35x24 cm. Przygotować masę orzechową. Posiekane orzechy i resztę podanych składników wyłożyć na patelnię lub do garnka, mieszając podsmażyć na złoty kolor. Gorącą masę wyłożyć równomiernie (po połowie) na każdy placek. Zimna masa sprawi problemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabiałka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych Masa ananasowa: 1 puszka ananasów + zalewa 1 budyń waniliowy 20 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka Wierzch: dowolna polewa lub galaretka i wiórki kokosowe Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt orzechowy: ubić białka i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę, mielone orzechy i proszek(...)wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto wylać na taką samą blaszkę, w której piekł się biszkopt orzechowy i upiec na rumiano. 3. Zrobić masę: zlać sok z ananasów, jeśli potrzeba to uzupełnić wodą tak, aby uzyskać 1 szklankę płynu. Na soku ugotować budyń waniliowy. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku, następnie stopniowo dodawać budyń. Na koniec dodać
Kuchnia domowa Aniłyżka mąki ziemniaczanej -łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -4 żółtka (z ciasta orzechowego) -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego -3 szklanki mleka -200g masła lub margaryny DODATKOWO -1 tabliczka mlecznej czekolady -20g masła -3 łyżki mleka BISZKOPT KAKAOWY Białka oddzielamy(...)miksujemy.-krem gotowy :-) Składanie ciasta rozpoczynamy od ciemnego biszkopta-na niego dajemy połowę kremu,potem ciasto orzechowe,potem drugą połowę masy,następnie drugi blat kakaowego biszkopta. Całość polewamy polewą (polewę przygotowujemy następująco: do miski nad kąpielą wodną dajemy połamaną czekoladę,masło oraz mleko-i co chwilę mieszamy do rozpuszczenia i połączenia) Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki na całą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuorzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie: Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę(...)dwie części. Połowę włożyć do woreczka i włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie
Ala piecze i gotujegram cukru pudru szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka cynamonu 4 roztarte goździki 1 jajo duże 1 łyżka kakao krem orzechowy z pistacji krem orzechowy orzeszków laskowych cukier puder do dekoracji Mąkę połącz z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dadaj jajo i zagnieć. Podziel na pół ciasto. Do jednej połówki dodaj kakao i zagnieć. Schowaj do lodówki
AZgotuj!łyżki cukru 250 g masła 4 łyżki śmietany wanilia (olejek waniliowy) skórka z 1 cytryny odrobina mleka na rozczyn Składniki na masę orzechową: 12 łyżek mleka 1 i ¼ szklanki cukru 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki masła 4 żółtka Powidła śliwkowe – 1 słoiczek Glinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Mleko zagotowujemy z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy(...)składniki dobrze się połączą. Z drożdży, mleka (tyle, żeby rozpuścić drożdże) i łyżki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go na kilka minut, a w tym czasie roztapiamy masło. Do przestudzonego masła dodajemy żółtka, jajka, śmietanę, cukier, rozczyn i mąkę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Jeśli nie mamy doświadczenia w ocenie gotowości ciasta, korzystajmy z babcinej metody: zagniećmy ciasto tyle razy, ile jest
Trzeci talerzzmielić razem. Piersi podzielić na 4 części każdą i rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć. Panierować w jajku - panierce kukurydziano-orzechowej, jajku i znów panierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle podawać z ziemniakami puree i mizerią
Buniabaje w kuchnipierniki które przekładam marmoladą i masą orzechową.Ciasto wychodzi bardzo smaczne. SKŁADNIKI : 250 g margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 opakowania(...)DODATKOWO : masa orzechowa, proponuję zrobić jej zrobić więcej o 1/2 części - masa orzechowa do ciast 500 g powideł śliwkowych 500 g czekolady do polania dowolne posypki do dekoracji
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Biszkopt: Mąki, kakao i proszek(...)utworzył się "kożuch"). Ostudzony budyń chwilę miksujemy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masło miksujemy na puch, a następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy budyń ciągle miksując. Gotowy krem wkładamy na chwilkę do lodówki. Na dno formy wykładamy dolną część biszkoptu, smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy warstwę orzechową, smarujemy pozostałą częścią masy i całość przykrywamy górnym biszkoptem. Polewa czekoladowa: Kremówkę
Słodka Strona