lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają. Składniki: 60 g masła 60g miodu 80 g brązowego cukru 100 g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1,5 szklanki ryżu preparowanego pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki suszonych moreli ¼ szklanki suszonej żurawiny Sposób przygotowania
Pyry na GazPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki(...)blachę ciastek: 160 g mąki żytniej typ 1850 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek ksylitolu 100 g masła 1 jajko L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne więc nie należy dosypywać mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować
Ze smakiem i z pasjąminut w temp. 175 stopni. Trzeci blat wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej: Składniki na glazurę orzechową: szklanka lekko poszatkowanych orzechów 2 łyżki miodu 3 łyżki śmietany 18 % ¾ szklanki cukru 100 g masła Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy i smażymy ok. 3 min. Lekko studzimy(...)dużego garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Wykonanie: blat miodowy + masa serowa / blat miodowy z karmelem orzechowym+ masa serowa/ blat miodowy z dżemem + masa serowa. Można posypać
Kubki smakulitra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Puszka masy kajmakowo-orzechowej Helio 100 gram orzechów ziemnych Helio Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy(...)cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchnianożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec). składniki na masę orzechową: 350 g orzechów, zmielonych 170 g cukru kryształu 2 białka 120 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Stawiamy na mały ogień
Domowy Smak Jedzeniacukru 2 szklanki zmielonych orzechów 3 czubate łyżki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka sok z limonki do nasączenia blatów ciasta Przygotowanie: Biszkopt: W miseczce ubić pianę(...)sokiem z limonki. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;) Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni
Lawendowe Nieboprzesiewamy mąkę i bardzo ostrożnie łączymy z masą. Do tego celu użyłam drewnianej łyżki. Masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ewentualnie masę można podzielić na połowę i upiec 2 blaty orzechowe w dwóch tortownicach bez potrzeby przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C
Raj dla Podniebieniacytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy(...)foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C do ok. 45 minut. Masa śmietankowa: Masło utrzeć z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej) Dodac śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym. Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem
Różne smaki w kuchniproszku do pieczenia Składniki na ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą(...)małymi porcjami budyń. Zmiksować na małych obrotach miksera. Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową. Gotowe
Tagebuch po polskuśmietanki kremówki 36 % (bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody(...)gęsty budyń. Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia. W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę. Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając. Teraz dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj całość na gładki krem
Słodko-Słony Świat Ilonyzmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko ze śmietaną się zagotują, zdejmij
Moja Delicjapieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę orzechową: 6 łyżek zmielonych orzechów 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g masła, miękkiego 500 ml mleka 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki spirytusu wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy(...)wiórek kokosowych, mieszamy. Masło miksujemy na puch. dodajemy do niego masę z wiórkami i miksujemy do połączenia się. Masę dzielimy na 2 części. składniki na nasączenie: 250 ml wody sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy biszkopt, nasączamy go i równomiernie smarujemy 1/4 częścią masy orzechowej. Na masę orzechową
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki proszku do pieczenia krem: 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru 1 bułka kajzerka 100 g wiórków kokosowych 200 g masła wierzch: 100 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 wafel suchy Przygotowanie: blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem,a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek.Masę dzielimy na dwie części. Jedną(...)zagotowujemy z cukrem,dodajemy wiórki i gotujemy kilka minut. Do mleka z wiórkami dodajemy bułkę. Całość gotujemy chwilę, a następnie całość miksujemy blenderem. Masę studzimy. Ostudzoną masę łączymy z masłem w temperaturze pokojowej. Dzielimy ją na dwie części. wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie Złożenie: Blat z wafla i orzechów smarujemy połową masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, na który
Bon appetit mon amietakich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę więcej bo tyle miałam) 70g masła z nerkowców Primavika lub zmielonych nerkowców (lub innych orzechów) 10 łyżek mleka w proszku 5 dag mlecznej czekolady 30g wafelków orzechowych (paczka miała 180g więc to są te pozostałe z masy) 1. Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać(...)Mleko zagotować. Wafelki bardzo dokładnie pokruszyć (albo zmiksować w malakserze lub blenderze kielichowym). Wrzucić do mleka, wymieszać i odstawić do wystudzenia. 4. Serek homogenizowany i masło z nerkowców dokładnie zmiksować z wafelkami namoczonymi w mleku. Dodać mleko w proszku, ponownie zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć masą pozostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu. 6. Wierzch posmarować masą
Kto ugości moich gości?