masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:245/411)

Tosty z masłem czosnkowym 279

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 215

słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody

My simple kitchen
Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie 148

szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut(...)waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Ciemny snickers wg Siostry Anastazji 7070

kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Składniki na biszkopt orzechowy: 250g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek Składniki na masę: 5 żółtek 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 350g masła Dodatkowo:  puszka masy kajmakowej lub ugotowanego mleka skondensowanego ( jak ugotować mleko(...)Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego 2. 3/4 masy budyniowej 3. biszkopt orzechowy 4. masa kajmakowa 5. połowa biszkoptu kakaowego 6. 1/4 masy budyniowej 7. posypka   PS. Kto mnie widzi w łyżeczce

Mania Wypiekania
TORT FERRERO ROCHER 140

drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem.     Torcik ten idealnie pasuje na rozpoczęcie Nowego 2017 Roku !!! Dziękuję Wam za liczne komentarze, mam nadzieję, że ten Nowy Rok będzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga(...)mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki   ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu   WYKONANIE

słodki bratek
Tort pralinowy "Owoce Morza" 168

mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g śmietany 30% 100 g kremu orzechowego np. Nutella 300 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki likieru pomarańczowego Do dekoracji: 400 g śmietany 30% trochę kakao kilka belgijskich pralinek (owoce morza) Wykonanie(...)krem orzechowy i połamaną na kawałki czekoladę. Dodać likier. Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Ucierać mikserem

MyCookBook.pl
Przepis na idealne masło czekoladowe 115

przypadku migdałów lub chałwy. Taką masę odstawiamy na bok. Następnie do zagotowanego mleka dodajemy rozdrobioną czekoladę i miód. Powstały gęsty płyn dodajemy do kremu orzechowego, solimy i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do słoiczka. Jak przechowywać masło czekoladowe? W związku z tym, że wolimy, gdy krem szybko rozsmarowuje się na kanapkach przechowujemy go w temperaturze pokojowej. Niestety jest to błąd. Masło

Kuchcik gotuje
orzechowe ciasto z ziemniaków 179

gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą.  Inspiracja składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa: ok 500 g gotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek 50 g cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto(...)mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie wmieszać do masy orzechowej. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować

6niebo
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59427

łyżka mąki pszennej  1 mały cukier waniliowy  ½ szklanki cukru  2 paczki krakersów (np. po 170 g)  200 g masła  200 g wiórek kokosowych od Skworcu  2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować

Z Kuchni Do Kuchni
Ule orzechowe i kokosowe 339

orzechowe i kokosowe Widząc dawniej te ciasteczka myślałam, ze są bardzo trudne w wykonaniu, jednak robiąc je sama przekonałam się, ze są stosunkowo proste, nieco czasochłonne, ale można poczuć się przy ich robieniu jak dziecko,  które robi babki w piasku. Główny problem w ich wykonaniu to konieczność posiadania  charakterystycznej foremki, która można nabyć w sklepie cukierniczym, bądź wyszukać(...)orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe najlepiej, jeśli są drobne i bardziej wilgotne). Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać żółtko, a później stopniowo wlewać adwokat. Utrzeć na jednolitą masę. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka.  Złożenie: Odrywać po kawałku masy orzechowej (kokosowej) i wylepiać foremkę na ule (wystarczy jedna, najlepiej średniej wielkości). Masę dokładnie docisnąć

My sweet a life
Brukselka z orzechową panierką 144

bruksekę i dzisiaj  zapraszam na szybkie, proste, choć w sumie niecodzienne jej podanie. Panierka orzechowa idealnie pasuje do tego warzywa, zwłaszcza zatopiona w maślanej otulinie. Brukselkę, jak zawsze zreszta ugotowałam z dodatkiem mleka.Polecam. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka listków bazylii kilka pomidorków(...)zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką. Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego

Gosia gotuje
Piernik staropolski 175

ściągnąć go z blachy razem z papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia. Tak samo upiec pozostałe 2 placki. Przygotować masę orzechową: Orzechy przebrać i zmielić np. w blenderze. Do garnka o grubym dnie włożyć masło, cukier i śmietanę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać orzechy i wymieszać. Masę(...)blachą do pieczenia. Na drugim placku rozsmarować masę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę. Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić na tydzień w ciepłe i wilgotne miejsce. Polewa: Masło, połamaną na kawałki czekoladę i mleko włożyć do metalowej

Mama Gotuje
Torcik orzechowy 262

łyżki rumu    1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką

Zabawa smakiem
Kawowy mieszaniec 1207

orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka małej czarnej. Składniki: Tortownica 22 cm Spód: 15 dag  herbatników biszkoptowych 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 70 g rozpuszczonego masła(...)kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag  markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ?  Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść łyżką. Wstawić na czas

Wanilia i Kardamon
Murzynek z orzechami 202

łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 0,5 szkl wody 4 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 200 g cukru 200 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek wody  Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, cukry, kakao i wodę podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia(...)blaszkę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia o wymiarach 23*38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Masa orzechowa: Posiekane orzechy i pozostałe składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć masę na zimne ciasto. Odłożyć by masa orzechowa całkowicie stężała.  Przepis z książki Siostry Anastazji

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania