masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:246/411)

„Gargamel” wg siostry Anastazji 13724

podzielne i długo zachowuje świeżość. Do tego rewelacyjnie smakuje. Jest więc świątecznym wypiekiem idealnym:) Co więcej o samym cieście? To ciasto piernikowe z jabłkowo-orzechową wkładką, przełożone prostym, aczkolwiek pysznym kremem przygotowanym na bazie masła i gęstej kwaśnej śmietany. Smaki idealnie ze sobą współgrają. Polecam. Ciasto piernikowe: 250 g masła 6 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 200 g płynnego miodu

Smaki Na Talerzu
Śnieżne ciasteczka – ciasteczka cieszyńskie 177

Smaczne ciasteczka orzechowe. Nam najbardziej smakowały, gdy zmiękły po kilku dniach;) 250g masła 280g mąki 120g posiekanych orzechów włoskich 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego do dekoracji Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Stopniowo wsypujemy orzechy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Początkowo miksujemy, a gdy ciasto zrobi się zbyt gęste

Smaki Na Talerzu
Pasta do chleba z pieczonego selera 171

pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca, koi stargane stresem nerwy. Do przygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta do chleba z pieczonego selera duży seler korzeniowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki

365 dni dookoła kuchni
Pasta do chleba z pieczonego selera 139

pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca, koi stargane stresem nerwy. Do przygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta do chleba z pieczonego selera duży seler korzeniowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki

365 dni dookoła kuchni
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 173

posiekanymi orzechami z cukrem, mieszam delikatnie. Równocześnie grzeję piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rysuję okrąg mniejszy niż tortownica, której będę używać, połowę bezy orzechowej rozprowadzam na papierze. Drugą część rozmieszczam w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na niej rozsypuję grubsze orzechy. Piekę obie równocześnie, wkładam do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszam do 160, piekę 15 minut

I tu będę miała takie te
Tarta z rabarbarem 236

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi rabarbaru 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Tarta z rabarbarem

czarrna od kuchni
Kostki Domino 164

nagroda za trud włożony w wykonanie tych uroczych słodkości. Składniki (na 40-50 kostek Domino): Warstwa piernikowa: 60 gram miodu 60 gram syropu (użyłam orzechowego ale może być klonowy, z agawy, itd...) 60 gram masła 1 duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej

Mango Papaja
Sernik dyniowy z figami 179

figi+ na talerzyk Wykonanie: orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 666

marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru z wanilią 200 g masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii  ponadto(...)mąki i żółtka rozprowadzić w odlanym mleku,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii.  Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Szarlotka z orzechową bezą 369

dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały(...)sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Sernik Ambrozja 178

kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½  szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy(...)garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2. łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła). WYKONANIE: ciasto z masą orzechową 1/2 masy serowej ciasto z masą porzeczkową+ 1/2 masy serowej ciasto

Domowe ciasta
Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką 193

biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty. Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. MASA CHAŁWOWA 300 g chałwy 1 cukier wanilinowy 4 żółtka kostka masła 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Utrzyj żółtka z pół szklanki(...)utrzyj na puch, a następnie powoli dodaj chłodną masę czekoladową. DODATKOWO słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Orzechowa tarta 225

orzechy. A dzisiaj u nas bardzo słodko - robimy tartę orzechową  - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie.  składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego masła 1,5 łyżeczki octu jabłkowego 6 łyżek zimnej wody składniki(...)wystające skrawki odkroić nożem. Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem

Niezły Młynek
Drożdżówki odrywane z borówkami 182

jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka 100 g orzechy włoskie tarte BackMit 50 g mąki pszennej 50 g cukru 70 g zimnego masła Nadzienie 300 g borówki amerykańskie 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 mniejsze jajko do posmarowania Przygotowanie:   Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie(...)ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st.   Kruszonka; zimne masło,mąkę,orzechy i cukier zagnieść.  Nadzienie;borówki wymieszać z mąką i cukrem

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowy sernik kawowy 165

spód zaczerpnęłam od Dorotuś, a reszta jest wynikiem własnej improwizacji. Lekko kawowy posmak sernika wspaniale komponuje się z orzechowym spodem i kremową śmietanką. Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 4 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 700 g twarogu na serniki  300 g serka mascarpone  1 szklanka cukru brązowego(...)Wierzch:  200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru  czekoladowe precelki  płatki migdałowe  Spód: Posiekane orzechy, masło i cukier dobrze wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłóż folią aluminiową i wciśnij w nią orzechowy spód. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i podpiecz spód przez 10 minut. Masa serowa: Kawę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Twaróg

Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki po węgiersku 225

chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej. Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym): naleśniki usmażone z ulubionego przepisu 150 g mielonych orzechów włoskich 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) 80 g cukru pudru (pół szklanki) 2 łyżki masła 1 łyżeczka rumu lub koniaku (można pominąć) Sos: 50 g masła (1/4 kostki) 100 ml śmietany 30% (ciut(...)zgęstniał. Smażymy naleśniki z dowolnego przepisu (nie dodajemy do nich cukru). Gdy będą gotowe, przygotowujemy prosty sos czekoladowy. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietanę oraz przesiane cukier puder i kakao. Podgrzewamy i odstawiamy. Na naleśnikach rozkładamy warstwę farszu orzechowego. Składamy naleśnik na pół, a następnie ponownie na pół – by powstał trójkąt. Podgrzewamy tak przygotowane naleśniki na suchej patelni

Poezja smaku
Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa 199

owoców leśnych jagody (ja wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować

IMPRESJA SMAKU
Ciasto kokosowo- orzechowe 162

wiórków kokosowych 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę(...)solą ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę,  i wiórki. Delikatnie wymieszać. Masa orzechowa: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki

Pysznie & Pięknie
Sękaczek 195

grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa: Składniki: 18 dag posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy

Pasja Smaku
Ciasteczka orzechowe 901

smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa. Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka orzechowe Składniki: 120g mąki pszennej 20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 70g masła 60g cukru pudru 50g orzechów włoskich 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka starta z 1 pomarańczy Wykonanie: - orzechy(...)włoskie bardzo drobno posiekać - do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder - dodać zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować

Smakołyki Bereniki