masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:241/411)

Sękaczek wg Siostry Anastazji 430

Trzy warstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Ciasto określiłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki lub starte

Smaki Na Talerzu
Świąteczny sernik 2795

lepszych serników, na korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z pomarańczy a kropką nad i jest masa krówkowa o smaku orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica o wym 24 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej   Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu chudego 6 jajek(...)budyń śmietankowy ¾ szklanki mleka w proszku 200 ml mleka 2 % ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka miękkiego masła 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne

Wanilia i Kardamon
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 196

sposób im się oprzeć. W dwóch słowach: deser bajka! Umieśćcie go koniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki(...)ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła szczypta soli morskiej Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: Spód:  Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 181

orzechowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki rumu 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia" 275 g śmietanki 36% IV. Konfitura jagodowa: 400 g mrożonych jagód cukier do smaku V. Krem maślany pod lukier plastyczny: 50 g białka 100 g cukru 200 g masła(...)żałujemy i dokładnie pokrywamy. Pamiętamy, aby każde piętro wyrównać i lekko docisnąć. Gdy dojdziemy do wierzchniego blatu, lekko go nasączamy i smarujemy resztką kremu orzechowego. Wyrównujemy. Tort odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ubijamy, aż powstanie krem.  2 łyżki z podanej ilości cukru wsypujemy do białek, a resztę umieszczamy w rondelku, zakrywamy wodą ok 1 cm. ponad powierzchnię i zagotowujemy

DominikaDolci
Trójplacek 363

wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 5 żółtek 500 ml mleka 125 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Żółtka rozcieramy z cukrem. W 125 ml mleka mieszamy mąki, tak żeby nie było(...)ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Wykładamy na wierzch ciasta. The post Trójplacek appeared first on Made

Made By Mom And Son
Strucla orzechowa 155

miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:    Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )        1/3 szklanki bułki tartej        1 łyżka masła czekoladowego        1/4 szklanki gorącego mleka(...)białka Przygotowanie:         Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć

Amatorka kuchenna
Rogaliki serowe 155

wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną do gustu.  Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag sera białego 25 dag margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa

My sweet a life
Rogaliki serowe 166

wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną do gustu.  Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag sera białego 25 dag margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa

My sweet a life
Miodownik z orzechami 205

Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu   Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła   Krem: 3/4 l mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g margaryny Sposób przygotowania: 1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać

Na Ciasteczkowych Papierach
Anielskie Przysmaki i moje pierwsze zamówienie 103

pyszności. Wybrałam mus jagodowy oraz czekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą . Od Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa  Jest to cudowne  połączenie czekolady i orzechów.Czekolada to bogactwo magnezu,potasu,fosforu,cynku oraz witamin A,K,B1 oraz kwasu foliowego

Magiczne Życie Marty
Mazurek orzechowo kajmakowy 134

wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw ciasto. Przesiewamy mąkę a w blenderze (jeżeli

Kuchenne Wariacje
Mazurek orzechowy na wafli 344

zaskakiwać domowników czymś nowym. Nie zawsze wszystko przypadnie nam do gustu. Ale ten mazurek podbił nasze kubki smakowe. Szczerze wam polecam. Składniki: Masa orzechowa: 250 g herbatników typu petitki 150 g cukru pudru 150 g masła irlandzkiego Mlekoma 3 jajka 150 g orzechów laskowych 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml rumu szczypta soli andruty Polewa: 125 ml wody(...)kakao 125 g śmietany kremówki 30% 10 g żelatyny Przygotowanie: Masa orzechowa: Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt. Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone

Ala piecze i gotuje
Tarta a'la makowiec 182

mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej(...)gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec

Pyry na Gaz
Sękaczek wg siostry Anastazji 439

cukru 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 opakowania żółtej galaretki w proszku Masa orzechowa: 180 g posiekanych orzechów 150 g cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach, jajka(...)przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Masa orzechowa:   Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc - ciasto zmięknie

Domowa Cookierenka Agi
Miodownik 173

przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Polewa orzechowa: - 10 dag orzechów włoskich  - 2 łyżki masła  - 4 łyżki cukru  - 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy drobno kroimy i posypujemy równomiernie wierch trzeciego ciasta. Orzechy polewamy gorącym

Apetyczna babeczka
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 381

przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich  5  dag masła  4 łyżki cukru  3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania