masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:241/411)

Snikers 176

części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka

Blondynka Gotuje
Muffinki waniliowe z kremem orzechowym 134

szklanki cukru 3 jajka 1 paczka cukru wanilinowego 2 niepełne szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 niepełnych łyżek dowolnego kremu orzechowego Przygotowanie: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę. Cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę

Kocham Czekoladę
Sernik orzechowy 139

tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut. MASA ORZECHOWA : • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2/3 szkl. miodu • 2 jajka • 1/3 rozpuszczonego masła Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku, ciągle mieszając gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, wylać na podpieczony spód i odstawić. MASA SEROWA

KUCHNIA POLSKA
Chałka z nadzieniem wg Aleex 164

cukru • 1/3 łyżeczki soli • 4 łyżki masła • 1 duże jajko • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 2-3 łyżki nutelli (można zastąpić dżemem, masą orzechową lub makową) • 1 jajko • 2 łyżki mleka • 1 łyżeczka drobnego cukru Kruszonka: • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki pszennej • 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z drożdży, 1 łyżki mleka, 1 łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn

W mojej kuchni
Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia 123

smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) Krem: 200g(...)podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy. Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić. Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.  Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Całość. Na dnie formy wyłożonej

Di gotuje
Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym 268

wiórek kokosowych Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g masła Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę(...)wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady

Na Ciasteczkowych Papierach
RAFAELLO - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA 282

łyżka mąki pszennej  1 mały cukier waniliowy  ½ szklanki cukru  2 paczki krakersów (np. po 170 g)  200 g masła  300 g wiórek kokosowych  2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie) A jak to zrobić:  Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając

Kuchnia w opałach
Mazurek chałwowo-orzechowy 169

zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam.  p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek chałwowo-orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 220 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g

Mia Cucina Sofieta
Sakiewki z orzechami 151

przygotowania. W czasie pieczenia zapach ciastek unosi się po całej kuchni. Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła, 150g margaryny, 350g mąki, 5 żółtek, 1 łyżka śmietany 18%, Masa orzechowa: 150g orzechów włoskich, 3 białka, ½ szklanki cukru pudru, szczypta soli, Dodatkowo: cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1, Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik staropolski - etap II 155

Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 75g śmietanki kremowej 30% Przytnij trzy arkusze papieru do pieczenia(...)kratę kuchenną i od razu zdejmij papier. Wystudź. Przygotuj masę orzechową. Wlej do rondelka śmietankę. Wsyp cukier i zmielone orzechy. Postaw na małym płomyku gazu i podgrzewaj, cały czas mieszając, bo masa lubi się przypalić. Gotuj 10 minut od chwili zagotowania, żeby masa zgęstła. Zestaw, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wbij jajko, wymieszaj starannie i postaw z powrotem

Wiem co jem
Brownie orzechowe 149

Brownie orzechowe Kiedy pierwszy raz robiłam Brownie, musiałam dorobić na drugi dzień jeszcze jedną porcję, gdyż w tajemniczych okolicznościach znikały kolejne kawałki i zabrakłoby tego przysmaku dla gości. Na szczęście przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę. Ciasto jest zbite i mocno czekoladowe, może nie aż tak zakalcowate jak typowe Brownie, ale równie pyszne. Składniki: 300 g gorzkiej czekolady(...)cukru 6 jajek 150 g mąki 200 g masła 100 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Czekoladę z masłem rozpuścić i odstawić do wystudzeni. Jajka chwilę ubijać z cukrem, wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wmieszać w masę

My sweet a life
Ciasto orzechowe cappuccino 223

Ciasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem(...)kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino

Trzeci talerz
Ciasto snikers 230

jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na polewę orzechową: 200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 90 g masła lub margaryny Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 700 ml mleka

Na słodko lub wytrawnie
Staropolski mazurek orzechowy 273

bezy' - ma być brązowa i zarumieniona, nie jak w Pavlowej, ale nie spalona :) PS Pamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami. Składniki Masa orzechowa 3 żółtka 250 g cukru pudru 120 g masła 120 g mąki pszennej 250 g zmielonych orzechów włoskich Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać masło, dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pszenną(...)jeszcze kilka minut. Dodatkowo wafle orzechy do dekoracji Formę (u mnie blaszka o wym 27x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie wafle. Na to wyłożyć masę orzechową i rozprowadzić (ja to robię dłonią). Wyłożyć białka i udekorować połówkami orzechów włoskich. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez

Słodkie inspiracje
Pyszne kakaowe ciasto dla zakochanych 167

macie idealne są wiśnie w alkoholu, oczywiście tylko wiśnie przepis na aronię w rumie patrz tu http://kuchniapokolen.pl/aronia-zacznij-ja-jesc-super-dodatek-do-lodow-deserow-jogurtu-naturalnego-smak-zaskakujacy/ Przygotowanie masy orzechowej – orzechy rozgnieść za pomocą tłuczkiem do mięsa. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania