masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:199/411)

Placuszki twarogowe z jagodami, czyli weekendowe comfort po raz drugi 258

pewnością warto spróbować, a przy okazji skorzystać z dzisiejszego przepisu! Jeśli już się zdecydujecie na proponowane śniadanie, nie zapomnijcie o dodatkach. U mnie to tradycyjnie owoce oraz masło migdałowe i orzechowe firmy Primavika, które możecie zakupić w sklepie Naturalna Spiżarnia ( KLIK ). Z podanej ilości składników otrzymacie 9-10 placuszków. Całość to 334kcal w tym 27,7g białka , 13,3g tłuszczu

peanutbuttermonster
Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru 152

muszą szczególnie dbać o dietę. Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru Składniki: 110g oleju kokosowego nierafinowanego 70g dobrego kakao bez cukru 200g masła migdałowego lub orzechowego (użyłam masła migdałowego z kawałkami migdałów) 1/3 szklanki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż olej koksowy się rozpuści (nie gotować!), powstanie

Mała Cukierenka
Miodownik z orzechami 396

upiecze będzie piekł kolejny i kolejny raz. SKŁADNIKI: Ciasto: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła, 2,5 łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 200g orzechów włoskich, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształu, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję orzechy, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Snickers bez pieczenia + film 2983

waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 100 g masła                masa orzechowa 300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 120 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4 łyżki miodu przepis                masa budyniowa Budyń w proszku oraz cukier mieszamy(...)krakersy wlewamy jeszcze ciepły budyń i dokładnie go rozprowadzamy a na wierzchu masy budyniowej umieszczamy ostatnią warstwę krakersów.         masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód i cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową

Smakowite Dania
Wielkanocny wieniec frankfurcki 191

ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy bulka tarta Krem: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 240g konfitury wiśniowej Wykonanie: 1. Ciasto Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę(...)się kożuch) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić na 3 części. 3. Orzechowy krokant Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia   orzechów . Gorący   krokant   wysypać na folię i wystudzić. 4. Składanie wieńca

Szalona Kuchnia Eweliny
Kluski dyniowe z palonym masłem 141

podałam palone masło zwane też potocznie „brązowym masełkiem”. Możemy je przygotować poprzez wolne podgrzewanie prawdziwego masła do czasu, aż zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy. Masło nabiera wtedy szlachetnego, orzechowego posmaku, który idealnie łączy się z dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe(...)wierzchu (w ten sposób sklarujemy masło). Dorzucamy kilka listów świeżej szałwii/bazylii i gotujemy do czasu, aż masło zacznie stawać się brązowe. Zacznie wtedy przyjemnie pachnieć i nabierze orzechowego aromatu. Przelewamy masło do mieseczki, a na gorącej patelni odsmażamy kluski po ok. 1-2 minuty z obu stron. Podajemy polane odrobiną palonego masła oraz posypane świeżo mielonym pieprzem. Wpis zawiera

Poezja smaku
Ciasto Kruszynka 252

szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo: polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto : Wszystkie(...)placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce

charlotte gotuje
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 157

tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki cukru Na krem budyniowo - orzechowy: 25 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna(...)posypania stolnicy odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy ) pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Wykonanie pysznego miodownika z kremem orzechowym: 1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto

Izabelawkuchni
Masło klarowane (ghi) 242

każdego. Ghi (zwane też ghee) to specjalny wywodzący się z Indii rodzaj masła klarowanego, podczas którego produkcji białko i inne frakcje stałe masła zostają skarmelizowane (lekko przypalone), nadając masłu charakterystyczny orzechowy smak. Przepis na masło klarowane (ghi) jest bardzo prosty. Potrzebujesz masło i rondelek albo garnek – nic więcej . Na małym ogniu roztop masło (ja najczęściej biorę 3 albo

PaleoSMAK
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 203

znośnym. Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa orzechowa: 50 g złotego syropu 40 g grubo zmielonych orzechów włoskich 20 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem budyniowy: 110 g serka mascarpone(...)pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć z ciasta obciążenie i papier. Podpiekać kolejne 10 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy, syrop, masło,jajko i ekstrakt umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę orzechową równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 159

masło z boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i zlewamy gorące jak piekło, brązowe masło do osobnego naczynia – rondelka, do którego zmieści się kukurydza(...)Jeśli zostawicie masło na patelni fragmenty białek maślanych będą w dalszym ciągu łapać temperaturę i zrobią się czarne: spalone nabiorą bardzo orzechowego aromatu. Do kukurydzy lepiej jednak pasuje brązowe masło i delikatniejszy smak. Do brązowego masła w rondelku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szybko mieszamy – czosnek musi złapać temperaturę i zmięknąć, ale nie może się przypalić. Wsypujemy odcedzoną

Karo in the Kitchen
Orzechowiec 134

szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa(...)ostudzenia. Ciasto : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, które wykładamy w dwie jednakowej wielkości formy wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach

cucinare
Orzechowiec 137

szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa(...)ostudzenia. Ciasto : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, które wykładamy w dwie jednakowej wielkości formy wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach

cucinare
Kajmakowa babka z nutą orzecha 155

ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)oprószenia formy Polewa: 60 białej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki orzechów włoskich Wykonanie: 1. Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło. 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowy sernik orzechowy 115

orzechowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych, bezglutenowy ciastek z chrupiącą orzechową warstwą. Kremowy, delikatny i przepyszny. SKŁADNIKI:   Spód: 190 g pokruszonych Multicereale Nutri Free 90 g rozpuszczonego masła Masa orzechowa:  260 g miodu 90 g roztopionego masła 10 g ciemnego brązowego cukru 2 jajka 200 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Masa serowa(...)Spód:   Składniki na spód wymieszaj (na „mokry piasek”), wciśnij w dno tortownicy o średnicy ok.23 -24 cm. Wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 6 minut. Masa orzechowa: Wszystkie składniki wymieszaj razem w garnuszku, podgrzej i gotuj na umiarkowanym ogniu około 10 minut aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Masę orzechową wylej na podpieczony spód i odstaw

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania