mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych(...)najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć do lekkiego zarumienienia (wystarczy po kilka sekund na każdą ze stron). Sos orzechowy: Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażyć około 1 minutę. Do gorącego sosu przelać miód, wsypać suszoną miętę i całość wymieszać do połączenia się składników. Ciepłym sosem polać
Kraina Miodem Płynącajajka 2 łyżki miodu 1 łyżka sody Masa budyniowa: 500 ml mleka ¼ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła Masa orzechowa: 250 g orzechów 100 g cukru pudru 150 g masła 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto: Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 200 stopniach. Drugą część ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Masa orzechowa: Pokroić orzechy na małe kawałki. Do garnka włożyć wszystkie składniki na masę, wymieszać i na niewielkim ogniu gotować przez 5 minut. Ciasto: Gdy pierwsza część ciasta jest upieczona, należy
KuchniaWeDwoje.pl~pieczona owsianka z winogronami i masłem z nerkowców~ Niecodziennym dodatkiem są tutaj...winogrona. Jedne z nielicznych owoców których nie lubię...Na wernisażu jako część poczęstunku były
breakfast of dreamsbardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam. Składniki na ciasto: 150 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 285 g mąki 40 g cukru 1 jajko 50 g masła Sos miodowo-orzechowy: 100 g masła 5 łyżek miodu 200 g prażonych orzechów ziemnych Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową letniego mleka. Przykrywamy ściereczką(...)piekarnika i pieczemy około 25 minut. Studzimy a następnie kroimy wzdłuż, uzyskując 2 blaty. Krem waniliowo-miodowy: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki miodu 100 g masła W 200 ml mleka mieszamy budyń waniliowy i miód. 300 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wlewamy wymieszane mleko z budyniem i miodem. Mieszamy
Made By Mom And Sonłyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny (np. Kasia lub Palma) 1 szklanka cukru pudru 1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy 2 łyżki spirytusu Krem orzechowy: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Polewa rodzynkowa: 400g rodzynek 3/4 szklanki spirytusu (ewentualnie wódki) 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 100g masła Sposób przygotowania(...)pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy. Na drugi dzień rodzynki odsączamy z alkoholu. Masło topimy wraz z czekoladą gorzką oraz mleczną. Dodajemy odsączone rodzynki oraz 3 łyżki pozostałego z moczenia spirytusu. 5. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu czekoladowego- placek kokosowy- krem orzechowy- placek kokosowy- pozostały krem czekoladowy- placek orzechowy- polewa rodzynkowa
Kuchnia w czekoladzie~jednoporcjowe karobowe ciasto podane z masłem z nerkowców~ Chciało uciec z foremki, ale w porę ujarzmiłam wybuch ;) Dzień 1/5 za mną, teraz czas na wtorek - sprawdzian
breakfast of dreams~cukiniowe placki z wiśniami i domowym masłem z nerkowców~ No to dzisiaj się pakujemy i 3.00 na ranem ruszamy w drogę...A przed nami na prawdę
breakfast of dreams~pieczona owsianka z jagodami podana z masłem migdałowym~ W końcu znalazłam przepis na idealną pieczoną owsiankę! :) Wczoraj miałam taaaaaaką ochotę na małe wybieganie, ale jak na
breakfast of dreams~ owsiane kakaowe placki z domowym masłem z nerkowców ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki owsianej Fresano ~łyżka naturalnego kakao ~jajko ~1/2 szklanki mleka (u
breakfast of dreamsplacki z gruszką; masłem słonecznikowym, miodem i jogurtem Moja kochana mama zrobiła ogórki małosolne A, wczoraj tak sobie dogadzałam :3
More food, love and dreamscoś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta(...)trochę wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie gładko odchodziło od ścianek miski nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować masę orzechową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki żytniej (u mnie typ 720 , można użyć mąki pszennej) 1/4 szklanki mąki orzechowej (lub drobno zielonych orzeszków ziemnych) 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 1 łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory
Di gotujemasło z boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 1,5-2 minuty. SAŁATKA KREWETKOWA Wrzucamy do gorącego masła naszykowane wcześniej krewetki – surowe smażymy minutę, gotowane mrożone– do momentu podgrzania. Odcedzamy krewetki z masła do osobnej
Karo in the Kitchenduże jabłka (np. złote renety) 250 ml cydru Nadzienie żurawinowe: 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka masła Nadzienie orzechowe: 2 łyżki połamanych włoskich orzechów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła Nadzienie marcepanowe: 2 - 3 łyżki masy marcepanowej (lub kuleczek marcepanowych, lub połamany batonik marcepanowy) 2 łyżki rumu
zadanie-gotowanie~placki ryżowe przełożone kaki podane z domowym masłem z nerkowców~ Pierwsze podejście do mąki ryżowej i od razu sukces! :) O kaki zupełnie zapomniałam...kupiła mi je
breakfast of dreamsmąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette , czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające mu karmelowego smaku. Powstaje poprzez dłuższe niż zwykle gotowanie masła - rozpuszczone masło w jednej chwili z żółtego zmienia się na brązowe i to właśnie jest ten moment! Financier
Chilli Czosnek i Oliwa