patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto też zajrzeć
Smakowity Blog Kulinarnyzastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach. 2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom. Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec
Gospodyni Miejskałyżki soku z buraka, Świeża kolendra, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno
SzczyptaSmaQświeżego ogórka 1 cukinia szczypior 7-8 płatów papieru ryżowego Sos do sajgonek: 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 cm imbiru 1 łyżeczka masła orzechowego 3 łyżeczki soku z limonki 1. Warzywa obieramy i kroimy w równe słupki o długości 10 cm. Do dużej miski lub garnka wlewamy gorącą wodę. Płat papieru ryżowego maczamy
Tajskie smakiowsianka z manną, jabłkiem i cynamonem w słoiczku po maśle orzechowym z truskawkami i nektarynką + reszta owsianki i truskawek Dlaczego te słoiczki nie są większe? :P Ostatni dzień szkoły, ostatni dzień spędzony z nieidealną klasą.Mimo, że nie zawsze było dobrze , zdarzały się kłótnie i spory, ale było też mnóstwo tych dobrych wspomnień Z niektórymi ludzi chodzę do jednej klasy
More food, love and dreamssposób moja muffina musiała trochę poczekać... tak do drugiego śniadania :P bo wizja tych placków nie chciała mi wyjść z głowy. waniliowo-czekoladowa Budyniowa muffinka z masłem orzechowym, malinami i truskawkami Muffina zainspirowana tym , przepisem
More food, love and dreamsCynamonowy owsiany placek podany z bananem i kremem speculoos Uwielbiam ten krem, to chyba najlepszy krem jaki może istnieć, nawet masło orzechowe się przy nim chowa.*.* Lepszy poranek, lepszy dzień. Pozytywniejsze myśli. Jest dobrze
More food, love and dreamsRóżnie, może i na samego bloga dużo czasu nie poświęcam, ale ile siedzę w blogosferze to tak, troszkę tego będzie. xd 4. Niezastąpione połączenie śniadaniowe to... Jedno? Banan+masło orzechowe 5. Jaki masz stosunek do wegetarianizmu? Co o nim sadzisz? Wytrzymałabyś bez mięsa? Toleruje. W pewnym sensie podziwiam. Jakąś wielką miłośniczką mięsa nie jestem, ale raczej nie potrafiłabym
More food, love and dreamsczęsto o czymś zapominasz? Jestem raczej zorganizowana ze skłonnością do robienia rzeczy "na ostatnią chwilę" 4. Najlepsze połączenie smakowe, to.. dużo ich >.< ale m.in. banan+kokos, masło orzechowe+banan, czekolada+... wszystko? 5. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? Różnie. 6. Co jest w Tobie najlepsze? Nie umiem mówić o swoich zaletach. 7. Jakie miejsce chciałabyś zwiedzić
More food, love and dreamsmigdałami To było ge-nial-ne! *.* A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreamswypatrywałam od pierwszego dnia, oczywiście musiałam je kupić, bo chyba bym bez nich z tego sklepu nie wyszła, problem był smak :O, ale w końcu padło na klasyczne, z masłem orzechowym a, potem było już tylko wspólne zasłodzenie.. masa śmiechów i wygłupów przy wydłubywaniu czekoladek, ale wszyscy stwierdzili jedno "to najlepsze lody jakie kiedykolwiek jedli
More food, love and dreamsplacki z camembertem i gruszką; suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie
More food, love and dreamsdalszą. Nie przeszkadza to jednak w zapoznawaniu się z kuchnią arabską, z której wywodzi się tahini/tahina . Cóż to takiego? Nic innego jak pasta z ziaren sezamu. Coś jak masło orzechowe, tylko o trochę rzadszej konsystencji. Pastę tahini można zakupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością. W małych miejscowościach może być problem, ale rozwiążecie go przygotowując pastę sezamową
W kuchni KatiePoniżej przedstawiam przepis dla wszystkich orzeszkożerców - na domowe masło orzechowe. Początkowo umieściłam orzeszki w misie automatycznego blendera. W życiu się tak nie umordowałam, a efektów brak! Przełożyłam do kubka i w zaledwie kilka minut dokończyłam mielenie blenderem ręcznym :) Podobno idealnie nadaje się również maszynka do mięsa. Składniki: 300 g prażonych orzeszków ziemnych 2-4 łyżeczki cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artporadzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem. Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym , więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną. O jej zaletach można było już poczytać przy okazji przepisu na pudding czekoladowy , jednak warto wspomnieć, że to zdecydowana królowa pod względem korzystnego
peanutbuttermonster