truskawkowo-bananowy. Przez dodatek otrębów - pożywny (błonnik!), dzięki cynamonowi - podkręcimy metabolizm :) I żadnego cukru tu nie potrzeba :) SKŁADNIKI (na 2 szklanki - 1 szklanka - 144,5 kcal) 1 szklanka maślanki (lub mleka roślinnego) 1 średni banan (może być mrożony w plasterkach) szklanka truskawek (150 g) 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE Składniki koktajlu miksujemy i od razu podajemy
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych u mnie Halina 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka otarta skórka z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 100 ml maślanki 50 g roztopionego masła 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia czekolada gorzka czekolada biała Na początku roztapiamy masło, ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Ja pokroiłam sobie również
kruche babeczkisterylnych warunkach, potem niestety ma zły wpływ na ich organizm, bo prędzej, czy później będą miały styczność z bakteriami. Autorzy namawiają nas do spożywania produktów bogatych w dobre bakterie: maślanka, kefir, jogurty naturalne (nie te smakowe z dużą ilością złego cukru, barwników itd), ogórków kiszonych, kapusty kiszonej. Są to produkty, które uzupełnią nasze jelita w odpowiednie bakterie, te które chronią
kruche babeczkiwyczarować. te są puchate, wilgotne i super smaczne :)) Miłego dnia :) Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mleka 60 g roztopionego masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka suszonej żurawiny (śmiało może być więcej) Składniki suche mieszamy w jednej misce, masło
kruche babeczkipropozycję na obiad, grill, piknik czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Łatwą i prostą do wykonania sałatkę z młodych ziemniaków, pyszną zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie smakuje z maślanką lub kefirem, stanowi też ciekawą propozycję również dla osób na diecie bezglutenowej. Do jej wykonania wybierzcie najlepiej malutkie ziemniaczki "orzeszki" :) - moim zdaniem najładniej prezentują się w tym daniu. :) Składniki
Garniec Magaliejogurt naturalny i miksujemy razem z truskawkami. Dodajemy do smaku cukier i miksujemy ponownie. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Najlepiej smakuje, gdy jogurt jest zimny. Zamiast jogurtu naturalnego można dodać maślankę
Moja smaczna kuchniaOrzeźwia, jest zdrowy, zawiera wiele cennych witamin, szybko się robi, a jak smakuje. Kiedyś robiono je na wywarze mięsnym lub warzywnym, dziś chętnie dodaje się jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Niektórzy dodają zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną. Do woli, oby Wam smakowało. Chcecie lżejszą zupę - dodajcie kefir z jogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę
Zasmakuj KuchniCiasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika. Na blogu są już dwa takie proste i szybkie ciasta: ciasto na maślance oraz proste ciasto z owocami jednak jak dla mnie zdecydownie to z kefirem jest najlepsze. składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Monia miesza i gotujeilości zalecanej przez producenta bakterie starterowe mezofilne do zakwaszenia mleka, w ilości podanej przez producenta (zamiast bakterii starterowych można dodać 1 łyżkę/litr mleka kwaśnej śmietany lub maślanki) Sprzęt:: termometr, łyżka cedzakowa, gaza, durszlak, blender (może być też maszynka do mięsa lub praska do ziemniaków). Podgrzanie i zakwaszenie mleka Zaczynamy od podgrzania mleka do 32-34oC. Można
Przepisy na domowy ser i chlebtrawieniu i ma mnóstwo witamin. Tym razem poszatkowałam szybko kapustę, dodałam marchew i pzryprawy i powstała pyszna surówka. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Surówka z młodej kapusty z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka skórka otarta z 2 cytryn i łyżka soku z cytryny pół szklani kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku
kuchnia doskinaszymi codziennymi zajęciami. Przepis na chleb na kefirze znalazłam na blogu Smakowity chleb i pozmieniałam go po swojemu a teraz powstał fajny nowy bochen, zapraszam. Chleb z maślanką na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 3 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego aromat waniliowy odrobina margaryny do posypania formy cukier do posypania rabarbaru (około 3 łyżeczek) około 0,5 kg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: 10 dag mąki 7 dag masła
Qchnia po prostuciągnie do wytrawnych śniadań. pomidorowe pancakes /placki/ z bazylią, podane z fetą i bazylią Przepis: własny / 1 porcja / 40 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml maślanki (lub rzadkiego jogurtu) jajko 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 drobno posiekanych listków bazylii szczypta soli i dwie pieprzu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć placki z dwóch stron na natłuszczonej
tost z dżememzależności od wielkości słoików). Składniki na ciasto Składniki na krem +truskawki do dekoracji Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu . Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką, dodajemy maślankę. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) miksujemy na puszystą masę z miękkim masłem. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy na przemian suche i mokre składniki
Ciastkozercy