obojętnie. Cenimy je za prostotę wykonania, łatwość przygotowania, minimum składników. Cenimy za wielozadaniowość, ale także za możliwość kreowania różnych smaków,dodając lub ujmując jakiś składnik. Zazwyczaj muffiny robimy na maślance, jogurcie lub mleku. Ale dziś proponuję Wam muffiny na wodzie gazowanej. Spróbujecie ? Składniki: ( na około 12 sztuk ) 200 g mąki tortowej 150 g cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego kakao
kolorowotorcikowokurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa
kruche babeczkiŚledzie obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Rada: Śledzie po oczyszczeniu możemy zalać maślanką i pozostawić na całą noc pod przykryciem w lodówce. Staną się wtedy bardziej kruche i delikatne
Kuchnia MagdaLeny20.stycznia 2017 r. Zapraszam również po inne przepisy na naleśniki znajdujące się na blogu: Naleśniki biszkoptowe z serem Naleśniki z kaszy jaglanej Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym Naleśniki na maślance, z jabłkami Mini niemieckie naleśniki Naleśniki na serwatce Tort naleśnikowy Wydrukuj przepis The post Tradycyjne naleśniki z serem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam 5 jajek ze 150g maślanki i 0,5 łyżeczki soli, wlałam to do ziaren, wymieszałam i wyłożyłam do foremki (keksówka o długości 22cm pasuje idealnie). Po godzinie pieczenia w 180stC chleb wyjęłam z formy, położyłam
Obiad gotowyprosto z pola. Wczoraj już były pierogi, ciasto z truskawkami, a dziś zmiksowałam pyszny koktajl. Prościej chyba się nie da - truskawki i mleko. Oczywiście zamiast mleka nada się jogurt, maślanka, kefir albo mleka roślinne. Kto woli słodsze, może dosłodzić syropem z agawy lub cukrem. Na 2 porcje potrzebujemy 300ml mleka i dwie garści truskawek. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wrzucamy
Obiad gotowypomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana, np. 12% czy 30%. Może być też maślanka. Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie
Kolorowy PrzepisownikRoleski 1 łyżeczka płynnego miodu 3 czubate łyżeczki majonezu Roleski ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Tłusta ukwaszona śmietana Składniki: 180 g śmietanki 30% 3 łyżki maślanki naturalnej Składniki wymieszać razem, przykryć talerzykiem, i odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie wstawić do lodówki i gotowe. Do zimnej śmietany dodać musztardę, majonez, miód
kulinarnyswiatdomimasłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki: Ok. 1 ¼-2 szklanki kwaśnego mleka (może być też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczego zacząć dietę? Unikaj soków z kartonu, które zawierają dużo cukru – wybieraj świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, bądź też koktajle z owoców, np. na bazie maślanki. Zamiast smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów
Kuchnia BazyliiZiemniaki okraszone cebulą, posypane koperkiem, jajko sadzone posypane szczypiorkiem, pomidor malinowy, rzodkiewka, maślanka (niewidoczna na zdjęciu
JejKuchniasobie i jego przetwory powinny stanowił stały element zdrowego i smacznego jadłospisu” Ja nie wyobrażam sobie śniadania bez naturalnego jogurtu z owocami i domową granolą, wiosennego chłodnika beż maślanki, młodych ziemniaków z koperkiem bez zsiadłego mleka, czy w końcu kromki razowca bez twarożku z ziołami i rzodkiewkami. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania: 15 min + chłodzenie Jogurt
Słodki Kompromissosu, jest o niebo lepszy. Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania 25 min 1 banan 2 jajka 3 łyżki jasnego cukru brązowego 1 łyżka masła, roztopione 125 ml maślanki 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu masło klarowane do smażenia Sos karmelowy 50 g masła 50 g jasnego
Słodki Kompromiskoncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli. dwie łyżki jogurtu typu greckiego pół litra kefiru lub maślanki Wykonanie: 1.Botwinkę myjemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat
Mama z miasta