sadzone na dwóch łyżkach oleju, do smaku dać soli i pieprzu kalafior podzielić na cztery porcje i podać polany tartą bułką i jajkami, posypać szczypiorkiem, smakuje z zimną maślanką na lekki letni obiad.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięheight: 1em;" /> Odsmażane ziemniaczki ze skwarkami z kiełbaski i odrobiną koperku to wszystko czego latem zwykły człowiek , taki jak ja potrzebuje do kulinarnego szczęścia , no może jeszcze kubalek maślanki można by dorzucić . Smażonka ,oczywiście dostała swoje imię ( jak większość, wytworów kulinarnych ) od moich chłopców , którzy jakoś to sobie skojarzyli chyba ze świeżonką , którą obaj uwielbiają , a że ziemniaki też kochają
Ogrodnik w podróżymoich ulubionych letnich przysmaków. Składniki: 300 gram makaronu świderki u mnie pełnoziarnisty 500 gram świeżych truskawek małe opakowanie twarożku półtłustego jeden mały jogurt naturalny lub maślanka cukier do smaku ( ja miałam słodkie truskawki i nie użyłam) listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Truskawki umyj, obierz
Kukuleczkinajeść się można i ochłodzić. Najbardziej chyba popularny w Polsce jest tzw. chłodnik litewski. Czyli zupa na bazie botwinki i zsiadłego mleka (ewentualnie kwaśniej śmietany, kefiru, jogurtu lub maślanki). I my najczęściej taki jemy. Ale dzisiaj mamy coś innego. Rewelacyjny chłodnik ze śledzia. Ślązacy mówią, że to danie ich kuchni. Ale to samo również mówią Kaszubi. A chcecie wiedzieć
Marder&Marder ManufactureKoktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa
Moja smaczna kuchniaskórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok śledzie w śmietanie i sypiemy świeżym koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i maślanką popijać Smacznego ! Post Pulki ze śledziem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypiekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięenergetyczny. Bardzo łatwo i szybko go przygotować. Serdecznie polecam! Składniki: 6 łyżek suchej kaszy jaglanej szklanka truskawek (250 g ) 2 łyżeczki miodu 1 mały jogurt naturalny, kefir lub maślanka szczypta soli Przygotowanie: Kasze ugotuj według instrukcji, dodaj szczyptę soli. Truskawki umyj, obierz ze szypułek, zmiksuj z jogurtem i miodem. Przestudzoną kaszę przełóż do szklanki, zalej
Kukuleczkigrochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon, imbir Ciecierzycę namocz na noc i następnego dnia
Qlinarnie i QlinarnieKoktajl truskawkowy, to smak dzieciństwa. Ja najbardziej lubię z kefirem i daktylami. A Wy? Składniki: 1 szklanka truskawek 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki 6 daktyli lub 2 łyżki miodu listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj obierz z zielonych szypułek, przełóż do kielicha. Dodaj jogurt daktyle i zmiksuj na gładki koktajl. Listkami mięty udekoruj
Kukuleczkikupowanie rodzimych warzyw i owoców, dlatego szczególnie wtedy warto przyrządzać tę wyśmienitą zupę. A zamiast trudno dostępnego zsiadłego mleka z powodzeniem wykorzystać można również niskokaloryczny jogurt, kefir, śmietanę lub maślankę Chłodniki można przyrządzać w wersjach podstawowych, ściśle trzymając się przepisu lub eksperymentować z niecodziennymi dodatkami czyniąc, z zimnej zupy wykwintne i bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik
Moja smaczna kuchniagości. Rabarbar i truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. maślanki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwięc widzicie, że składniki są proste, a same danie mało wyszukane. Ale cóż ... uwielbiam prostą, polską kuchnię i taki eintopf podany ze szklanką zsiadłego mleka czy maślanki to prawdziwa uczta dla podniebienia :-))) A wykorzystałam : 1/2 kg schabu 1 główkę młodej kapusty garść malutkich pieczarek 3-4 ziemniaki (u mnie ugotowane w mundurkach poprzedniego dnia) 2 cebule
Walijskie Pichceniesuper – dowodem tego może być mój Mąż, który rzucił się na talerz z zupą (koniec końców pochłonąć 3 talerze)! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 litra zsiadłego mleka lub maślanki 3 małe kubeczki jogurtu greckiego 1/2 litra kefiru 300 ml bulionu warzywnego/mięsnego 500 g buraków 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo
Szybko Tanio Smacznie