minut. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać z dowolnymi powidłami lub konfiturą. Placuszki jabłkowo-cynamonowe, 16 sztuk 4 małe (ok. 130-150 g) jabłka 1 niepełna szklanka maślanki (ok. 200 ml) 1 szklanka mąki 1 opakowanie (ok. 150 g) naturalnego serka homogenizowanego 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 2 łyżki otrębów orkiszowych (można
Kucharzycasuchym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła ciepła. Suszonych owoców nie piec razem z orzechami, gdyż zawierają sporo cukru, szybko się przypalą i będą gorzkie. Spożywać z mlekiem, jogurtem, maślanką lub dowolnym sokiem owocowym, kto z czym lubi. Świetna jest do podjadania na sucho przed telewizorem
Kuchcik gotujełyżeczka sody szczypta soli Mokre składniki: 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 3/4 szkl. soku z wiśni , 1 szkl. maślanki plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej do wiśni aby wchłonęły nadmiar soku Kruszonka: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 100 g. masła Wiśnie zasypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać Wymieszać
Kubki smakuProste w przygotowaniu pancakes na kefirze, z drobinkami czekolady, w duecie z morelami. Bossskie! Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady ciasto: 300 ml kefiru lub maślanki 1 jajko 50 g drobnego cukru 250 g maki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 40 g gorzkiej czekolady, posiekanej cząstki moreli do dekoracji cukier puder
Dzieje kuchennej Wiewióryszpinakiem, bananem i gruszkami Smoothie nektarynkowo-miętowe Smoothie z kiwi, limonką i pomarańczą Smoothie truskawkowo-miętowe Koktajl: napój przygotowany z owoców i/lub warzyw z dodatkiem nabiału typu: mleko, kefir, maślanka lub ew. mlek roślinnych. Przykładowy koktajl: Koktajl mango lassi Koktajl jagodowy Koktajl czereśniowy Koktajl truskawkowy Shake: gęsty napój lodowy z dodatkiem lodów na bazie mleka lub mleka. Przygotowywany
Mania WypiekaniaKIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ.WYŁOŻYĆ CIASTO NA WYSMAROWANY PAPIER OLIWĄ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinastępnie opada. - Crème fraîche - (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Najlepszym jej zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki. Puszysty, wilgotny, kremowy… i nie tylko – sernik jagodowy. Ogólnie rzecz ujmując – sernik
mojewypiekiinietylkominut w zależności od wielkości formy. Ja piekłam 25 minut w formie ok. 20×30 cm. Na deser pyszne ciasto z jabłkami i gałką lodów jogurtowych oraz maślanka z jagodami. Co na kolację? Jeszcze nie wiem, ale czekam aż wyrośnie pyszny chleb gryczany
Kucharzycalitewski to surowa, podawana na zimno zupa przygotowana z lekko podgotowanej botwinki - klasycznie na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa
Milion SmakówWyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie, choć smażyć musiałam dłużej, ale na mniejszym ogniu. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"\u017bytnie placki z jagodami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-31 08:51:30","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content
Kucharzycapierwszy ulubieniec to owsianka, przepis jest bardzo prosty, przez co zyskał moją sympatię! Opiera się na płatkach owsianych, roślinnym mleku, żurawinie i bananie - pycha! Mój drugi faworyt to deser - maślanka z dodatkiem malin, miodu i migdałów. Proste, ale jakie dobre! Podsumowując pozycja "Zdrowy detoks", tak naprawdę nie narzuca nam konieczności przeprowadzenia ostrego i nieprzyjemnego oczyszczenia organizmu. Wręcz przeciwnie! Motywuje, wyjaśnia
Emcia PichciOpcjonalnie: ulubione przyprawy (u mnie: sól, koperek) Schłodzoną śmietankę ubijać przez około 10-15 minut - do momentu powstania grudek masła. (W międzyczasie można dodać szczyptę soli lub inne dodatki.) Maślankę, która się wytworzyła - należy zlać, a masło odcisnąć na gazie. Przechowywać w lodówce
Di gotujePasuje do każdego mięsnego obiadu w towarzystwie ziemniaczków. Znam ludzi, którzy do tradycyjnych sałat maślanych dodają śmietanę. Ja jednak wykorzystuję do tego celu jogurt naturalny, kefir, serek wiejski, maślankę. Powstała sałata jest dzięki temu lżejsza. Składniki: sałata maślana 1 duży gęsty jogurt naturalny garść świeżej natki pietruszki 1 średnia papryka czerwona 1 średni ogórek zielony sól, pieprz, brązowy cukier
Zasmakuj Kuchnijagód. Niestety szybko znikają i trzeba się śpieszyć, aby najeść się nimi do woli. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze przygotować w tym sezonie drożdżowe jagodzianki i koktajl jagodowy na maślance. Jagody są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Dobroczynne właściwości jagód wykorzystywane są w aptecznych lekach. Świeże jagody oraz wyciąg z liści
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny - 100 ml mleka 3,2% tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź maślanki - 160 g cukru pudru - 2,5 łyżeczki proszki do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli kuchennej - 150 g czerwonej porzeczki - 120 g wydrylowanych wiśni WYKONANIE: - mąkę połącz z proszkiem do pieczenia - olej
SMYKWKUCHNI