dynia Flat white jest bardzo słodka nie dodałam cukru, jeśli użyjecie innej, mniej słodkiej dyni możecie dodać cukru, miodu czy innego słodzidła. Zapraszam na pyszne placuszki. Dyniowe placuszki z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZiemniaczki smażone z dodatkiem boczku i świeżym chrzanem. Najlepiej smakują podane z maślanką, zsiadłym mlekiem albo kefirem :) Składniki na dwie porcje: ok 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu natka pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska 1-2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie
Ze smakiem i z pasjąnaprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 150 g cukru trzcinowego 250 mil maślanki 250 mil wody gazowanej 200 oleju 3 łyżki kakao łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 łyżeczki soli 3 gruszki cukier puder Mąki i resztę suchych składników przesiewamy razem aby napowietrzyć. Mokre składniki mieszamy razem
Dieta moja pasjamieszania i zmywania mamy wszystko w jednym Żadne zapachy nie uciekają,cała potrawa jest aromatyczna i tak powinno być. Do tego jakieś zsiadłe mleko lub maślanka i smacznego
Dieta moja pasjażurawina pistacje bez soli szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki ciemnego kakao 0,5 szklanki cappuccino 0,5 szklanki oleju płaska łyżka sody oczyszczanej 1/3 szklanki maślanki 2 łyżki soku z cytryny odrobina wanilii lub innego zapachu Marchewkę ścieramy na średnich oczkach na tzw wiórki. Mają to być dwie szklanki bez ubijania, takie na luzaka ile wejdzie
Dieta moja pasjawody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 225 g maślanki 337 g mąki żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minuty. Pozostawiamy na 2,5 godziny. Ciasto urosło, dodajemy: 127 g mąki
Przepisy na domowy ser i chlebdodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy
karmelowypiekarnika. SKŁADNIKI: CIASTO: - 500 g mąki pszennej typ 480 - 4 żółtka - 1 białko - 3 łyżki śmietany - 190 g cukru pudru - 200 g masła z lodówki - łyżka mleka lub maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 750 g sera twarogowego z wiadereczka (do wypieku
SMYKWKUCHNIrabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego ( 250ml) lub maślanki 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder do posypania (opcjonalnie) Dodatkowo na kruszonkę: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru
W garach u GosiŚwietne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku . Składniki: 70 dag ziemniaków sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Zalewamy woda, solimy, gotujemy 5 minut od zagotowania, po tym czasie przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju
Z Majeczką w kuchniwstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 2 banany 200 g sera białego chudego 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa
Kuchnia MagdaLenypizzę tylko na bazie mąki pełnoziarnistej? Na pewno tak, będzie się jednak ono różnić znacznie konsystencją od ciasta tradycyjnego. Napotkałam wczoraj na fajny przepis na takie ciasto wzbogacone o maślankę. Kto wie, może to jest dobry patent - jak się u mnie sprawdzi, podzielę się z Wami przepisem. Ciasta nie zrobiłam oczywiście dla samego ciasta :) Jeszcze w tym tygodniu podzielę się
Chilli Czosnek i OliwaTarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna. Składniki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić
Codziennik Kuchenny