się też konsystencja na rzadszą. Pamiętam z dzieciństwa właśnie taki koktajl na truskawkach, kefirze i cukrze. Banan to zdrowszy dodatek. Można do koktajlu wykorzystać nie tylko kefir, ale też maślankę i mleko. Ja jednak nigdy takich koktajli nie robiłam. Jakoś tak nauczyłam się tego smaku i nie mam ochoty go zmieniać. A jeśli masz ochotę na shake'a truskawkowego
Anioszek w kuchnibanalne. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie obiadów (zwłaszcza letnich obiadów) bez jajek sadzonych. W końcu jajka sadzone z dodatkiem młodych ziemniaków, jakiejś surówki i zsiadłego mleka lub maślanki to jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych. Mam nadzieję, że poniższy przepis przyda się osobom zaczynającym swoją przygodę z gotowaniem, a osobom z większym doświadczeniem przypomni o sobie. Jajka sadzone
blog.moje-pasje.infomiejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki na racuszki z kwiatami czarnego bzu: 4 - 5 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 filiżanka kefiru lub maślanki Mąka pszenna - ile zabierze Pół łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta
Korniszonkiłączymy wszystko razem i mamy pyszne, letnie danie gotowe w zaledwie kilka minut. Brzmi jak plan na obiad w upalny dzień! Składniki na 2 porcje: 400ml jogurtu naturalnego lub maślanki 3 małe ogórki gruntowe 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego koperku 5 listków świeżej mięty Sól, pieprz Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek i miętę drobno posiekać
Taste and CookNiedawno wrzucałam przepis na truskawkowe ciasto na maślance, dziś pora na malinowe z jogurtem :) Czytaj więcej
Kasia SarnaCzęsto w moim rodzinnym domu takim sztandarowym daniem wakacyjnym były sadzone jajka, podawane z mizerią z ogórków oraz młodymi ziemniakami okraszonymi pachnącym koperkiem. A do tego szklanka kefiru lub maślanki. Do dziś pamiętam ten smak i często odtwarzam go w swojej kuchni. Wakacyjne upały potrafią odebrać ostatnie chęci do przygotowania obiadu. Wtedy szukamy alternatywy na lekki
kulinarnyJaszklanki cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu greckiego) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 duże jajka wanilia 1/2 szklanki gorącej kawy (użyłam rozpuszczalnej) 1/2 szklanki jagód ze słoika razem z sokiem- możecie użyć dżemu jagodowego, pomniejszając ilość
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpotem zacznie nas ręka boleć, a na sam koniec poczujemy w środku oddzielone masło. Potrząsamy shakerem jeszcze chwilę, aż ta "kulka" będzie miała kształt kulki. Następnie do szklanki zlewamy maślankę, którą możemy wypić. Jeszcze trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z chebkiem orkiszowym
Pora na poraskładniki oraz uwolnić aromaty i podajemy. Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą jest wyśmienitym dodatkiem do młodych ziemniaków z koperkiem w duecie z jajkiem sadzonym. Do tego kubek chłodnej maślanki i błyskawicznie mamy obiad gotowy. Na letnie upały, na ciepło i na zimno – jako przekąska – gorąco polecam i życzę smacznego. Fasolkę szparagową z czosnkowo cytrynową nutą dodaję do wydarzenia
mojewypiekiinietylkoRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} O tej porze roku nie ma nic pyszniejszego. W upalne dni wystarczy do tego kefir lub maślanka. Składniki 500 g młodych ziemniaków 1 łyżka oleju kokosowego (pełna) lub 50 ml (w płynie) 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej natki kolendry
R'n'G Kitchentruskawkowym i kokosem Owsianka z truskawkami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowa kasza manna Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa
Moja smaczna kuchnialepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 200g pomidorków koktajlowych Sos: 250ml śmietany 18% 3 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki
Szefowa kuchniWitam Dziś pyszne chlebki,robi się je ekspresowo ,są pulchniutkie ,nadziewane p pysznym farszem serowym-polecam SKŁADNIKI CIASTO 400ml zsiadłego mleka lub maślanki łyżeczka soli (płaska) łyżeczka sody mąka pszenna tortowa (ile zabierze ciasto) FARSZ 250g sera białego 1 jajko sól pieprz do smaku posiekany koperek DODATKOWO olej do smażenia Do mleka dodajemy sodę-mieszamy dokładnie. Dodajemy sól
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmakoszy domowych ciast z owocami. Dziś dla odmiany zamiast ciasta były bułeczki. Wykonanie tych małych bułeczek nie jest ani trudne ani pracochłonne. Zaczyn: 1/2 szklanki lekko podgrzanej maślanki 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut ( do wyrośnięcia ) Ciasto 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru
Kasia i jej kobiecy światrazie potrzeby. Można rozcieńczać go wodą mineralną gazowaną. W upały polecam dorzucić kostki lodu, plasterek cytryny i listki mięty. Jak już jesteśmy przy rabarbarze, polecam pyszne CIASTO NA MAŚLANCE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS INNYM
Calzonella.com