Deser Rafaello Składniki: 1 litr mleka, 3 budynie śmietankowe (bez cukru), 7 łyżek cukru, 7 łyżek kokosu + ok. 2 łyżek do posypania całości, 1 biała czekolada, 1 opakowanie mascarpone (250 ml), 1 opakowanie płatków migdałów, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, filiżanka mocnej kawy, Przygotowanie: W przeźroczystej formie układamy pierwszą warstwę delikatnie nasączonych kawą biszkoptów. Delikatnie nasączamy je kawą. Następnie przyrządzamy zwyczajnie(...)czekolada całkiem się rozpuściła i stworzyła z budyniem jednolitą masę. Masa II: Drugą część odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Kiedy budyń jest jeszcze letni łączymy go z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Do wcześniej przygotowanej formy wykładamy ½ masy II i układamy na niej kolejną warstwę biszkoptów również namoczonych delikatnie
rozgotowanaSkładniki (dla 4 osób): 250 g boczku, 500 gr makaronu typu spaghetti, 1 cebula, ok. 200-250 gram mascarpone, ok. 150 gram sera parmezanu (lub typu parmezan), 1 szklanka wody, oregano, pieprz, świeża bazylia, oliwa, Przygotowanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodajemy(...)mascarpone i pół szklanki wody. Do całości dodajemy ¾ startego sera, o raz oregano i pieprz. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodajemy wodę. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy makaron z sosem i świeżą rozdrobnioną bazylią. Pozostały ser wykorzystujemy do posypania spaghetti na talerzu. Ważne: Czas przygotowania ok. 30 minut. Nie soliłam makaronu. Makaron użyty w przepisie jest świeży. Mascarpone był
rozgotowanaBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)zestawienie smaków! Składniki: Brownie: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Masa piernikowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki żelatyny 70 ml wrzątku Polewa (ganache): 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % Dodatkowo: ok. 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)zestawienie smaków! Składniki: Brownie: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Masa piernikowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki żelatyny 70 ml wrzątku Polewa (ganache): 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % Dodatkowo: ok. 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenycukier (200 g) orzechy laskowe zmielone ( 100 g) sól (szczypta) Krem kokosowy : biała czekolada (200 g) mleko kokosowe z puszki (50 ml.) śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.) mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (40 g) wiórki kokosowe (50 g) ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka) Składanie i Dekoracja : mleko kokosowe z puszki (250 ml) płatki migdałów (opcjonalnie(...)pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. 2.) Krem kokosowy . Czekoladę z mlekiem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy. W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie ekstrakt kokosowy . W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy
RITA food channelSkładniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Gotujemy(...)całkowicie ostygły. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną przezroczystą galaretkę, krótko mieszając. Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy
zdrowo i aktywnieSkładniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Gotujemy(...)całkowicie ostygły. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną przezroczystą galaretkę, krótko mieszając. Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy
Zdrowie i pysznie na talerzumasą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Masa straciatella wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki, z dodatkiem gorzkiej czekolady startej na tarce. Tak przygotowana masa jest gęsta i kremowa, z wyczuwalną, chrupiącą czekoladą. Na masie znajduje się słodka galaretka wiśniowa, a wierzch(...)szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 3 łyżki kakao szczypta soli Masa straciatella: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru ok. 80 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 100 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady
Kuchnia MagdaLenymasą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Masa straciatella wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki, z dodatkiem gorzkiej czekolady startej na tarce. Tak przygotowana masa jest gęsta i kremowa, z wyczuwalną, chrupiącą czekoladą. Na masie znajduje się słodka galaretka wiśniowa, a wierzch(...)szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 3 łyżki kakao szczypta soli Masa straciatella: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru ok. 80 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 100 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady
Kuchnia MagdaLenyTrufle czekoladowe z serkiem mascarpone i pastą z orzechów laskowych, nadziewane całymi orzeszkami laskowymi i obtoczone w posiekanych orzeszkach. To pyszny dodatek do kawy, herbaty lub do podjadania w ciągu dnia Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi są aksamitne i bardzo smaczne. Zapewniam, że znikną bardzo szybko. Pasty z orzechów laskowych warto zrobić więcej i przygotować z niej rewelacyjne lody(...)smaku batoników Kinder Bueno . Z pewnością nie pożałujecie Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 50 g orzechów laskowych (bez łupinek) Dodatkowo: uprażone i drobno posiekane orzechy laskowe (do obtoczenia) uprażone orzechy laskowe bez łupinek (do nadziewania) Przygotowanie: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać
Oryginalny smakszybki obiad to makaron jest zawsze świetną opcją. Jesienne warzywa, makaron wstążki całość otulona niezwykle kremowym sosem na bazie serka mascarpone. Pyszne bezmięsne danie. 2 porcje Makaron typu wstążki ok 150 gramów 1 papryka czerwona brukselka ok 10 szt pół małej cukinii 2 kopiaste łyżki mascarpone 1 mała cebula 3 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku sól(...)minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię i wlać ok pół szklanki wody. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną a część płynu odparuje. Dodać serek mascarpone, mieszamy aż ser się całkowicie rozpuści. Gotujemy jeszcze chwilkę aż całość zgęstnieje. Na koniec włożyć ugotowany makaron, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Smacznego
Andzia Pichciświeżych jaj, a następnie umiejętnie oddzielenie żółtek (tak, żeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało 🙂 Dzisiejszy deser malinowy to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony(...)wodą. Deser malinowy – Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Deser malinowy – Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut , mieszając od czasu do czasu. W tym czasie
Moja Delicjadeser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone . Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach – spróbujcie koniecznie. Bije wszystkie inne na głowę 🙂 Podaję Wam mój ulubiony przepis na Tiramisu w formie(...)wcześniej. Po prostu z każdym dniem staje się lepszy 🙂 Składniki deseru Tiramisu: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml amaretto 7 żółtek 500 g serka mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw Przygotowanie Tiramisu: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą
Moja DelicjaGulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pomidorów i serka mascarpone w aromatycznym sosie korzennym na bazie m.in.: cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Pyszny i prosty obiad dla każdego. Przygotujesz go także z innymi dodatkami np. bakłażanem, dynią, cukinią, a nawet owocami – śliwkami lub morelami. Sekret soczystego mięsa to długie marynowanie – w tym celu wybierz jak najświeższe mięso(...)przygotujesz szybciej niż z innych wymagających dłuższego czasu duszenia mięsa. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 2 łyżki serka mascarpone 3 łyżki oliwy SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 1 łyżeczka soku z cytryny po ¼ łyżeczki: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka, oregano sól, pieprz ziołowy 1 łyżeczka vegety natur
Zasmakuj Kuchni