przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia! Jest to gęsta kremowa zupa , która wypełniona jest czosnkiem , marchewką , cebulą , pietruszką , ziemniakami i porem a całość delikatnie dopełniają przyprawy i serek mascarpone . Kilka dobrze dobranych składników, a efekt fantastyczny! Pyszna zupa na obiad! Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii(...)jakie będą nam potrzebne: – 4 duże pory – 3 ziemniaki – 2 marchewki – 1 korzeń pietruszki – 2 listki laurowe – ziele angielskie – 250 g serka mascarpone – 2 – 3 litry wody – sól, pieprz – gałka muszkatołowa – 1 cebula – 5 ząbków czosnku Pory myjemy i dokładnie oczyszczamy, białą część kroimy w plasterki. Cebulę, marchewkę
Zdrowy Styl Joannyszklanki drobnego cukru (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (52 g) łyżka mąki ziemniaczanej (25 g) 2 łyżki kakao Krem małe opakowanie śmietanki 30% (330 ml) opakowanie sera mascarpone (250 g) 3 łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżki kakao (20 g) Dodatkowo 8 łyżek nalewki wiśniowej słoik wiśni drylowanych (700 g) 10 g czekolady lub wiórków czekoladowych *Jeśli tort(...)papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części , tworzące blaty. Krem Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier puder , chwilę miksujemy, a następnie dodajemy porcjami mascarpone miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie miksujemy do połączenia się składników. Składanie tortu Dolny blat polewamy 4 łyżkami nalewki , a następnie smarujemy połową ilości kremu . Wiśnie
WegePrzepisChcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc(...)zielonej herbaty 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 150 g dżemu malinowego Krem cytrynowy: 1 galaretka cytrynowa + 140 ml wody 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru zielony barwnik spożywczy Dekoracja: kolorowe posypki z czekolady i opłatka kwiaty i liście z opłatka motyle z opłatka inne kolorowe posypki WYKONANIE
Passions hobbies lifeWartości odżywcza 1 kawałka (20): 143 kcal B 2 g W 10 g T 10 g Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 400 g śmietanki 30% 250 g mascarpone duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej 2 galaretki pomarańczowe 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy(...)składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. Gotujemy 100 ml wody i dosypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, krótko mieszając. Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy
Zdrowie i pysznie na talerzuZarówno borówki jak i banan są owocami o miękkiej konsystencji dlatego też fajnie się ze sobą komponują. Poniższy torcik czekoladowy przygotowałam poprzez połączenie biszkoptu kakaowego z delikatnym kremem z mascarpone i czekolady. W kremie znalazły się wspomniane przeze mnie wyżej owoce. Nie wiem jak Wy ale ja lubię dość dobrze nasączone ciasta i taki też jest ten torcik. Do nasączenia(...)ziemniaczanej Nasączenie: 150 ml wrzącej wody 1 torebka czarnej herbaty 1 łyżka soku z cytryny Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki (36%) 18 dkg gorzkiej czekolady 15 dkg serka mascarpone 10 dkg banana 10 dkg borówek odrobina soku z cytryny Dodatkowo: borówki do dekoracji Jak zrobić torcik czekoladowy z borówkami i bananem. Biszkopt kakaowy: jajka o temperaturze pokojowej wbić
MeCooksryżu 125 g sera mozzarella w kulce (1 opakowanie) 2 łyżek oliwy (do wysmarowania dna naczynia) Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 duża cebula 200 g serka mascarpone 1 jajko 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki ziół (bazylia, zioła prowansalskie, oregano) 1 łyżka masła Przygotowanie: Ugotować ryż(...)pomidorowy: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na maśle. Dodać pomidory i dusić około 10 minut, aż woda trochę odparuje. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera
KuchniaWeDwoje.plwykonania: 1 h 20 min (+ 6 h oczekiwań) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm) Składniki: Masa jasna: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 120 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (3 szklanki) Masa ciemna: 150 ml śmietany kremówki 36% 200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki) Dodatkowo(...)Kangus (½ szklanki do posypania) Przygotowanie: Masa jasna: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Formą (wymiary
KuchniaWeDwoje.pljajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g czekolady gorzkiej Polewa: 120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 85 g masła Przygotowanie: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę(...)Biszkopt dobrze upiec dzień wcześniej. Masa: Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Masą przełożyć biszkopt. Polewa
KuchniaWeDwoje.plCiasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić galaretki(...)Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone. Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę, a na wierzch położyć wystudzoną bezę. Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc (nie przykrywać). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę 2. Ubić bezę
KuchniaWeDwoje.plCiasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (160 g) Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki Nutelli 100 g wafli orzechowych 120 g orzechów laskowych Dekoracja: 80 g orzechów(...)suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu. Do pozostałej masy dodać pokruszone
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 400 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobniony) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku o pieczenia Masa śmietanowa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 usztywniacze do śmietany 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 60 sztuk jajeczek (ja użyłam Kinder schoco bons – 3 opakowania) Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i zblendować. Żółtka(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto. Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka. Krok
KuchniaWeDwoje.plmąki 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (120 g) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru Masa: 350 ml śmietanki 30 % 100 g serka mascarpone 150 g masła orzechowego ( przepis ) 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 2 kostki czekolady garść orzechów Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki na kruche ciasto(...)mniejszą tortownicą). Ciasto wystudzić. Masa orzechowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniach z cukrem pudrem i ubijać do całkowitej gęstości. Do śmietany dodać po łyżce mascarpone i masła orzechowego, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie zimne przelać masę orzechową i całość udekorować kosiekanymi orzechami i startą czekoladą. Odstawić
KuchniaWeDwoje.plmąki do naleśników – 6 łyżek wody – barwniki: różowy, czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, pomarańczowy Nadzienie: – 250 ml śmietany kremówki 36% – 250 g serka mascarpone – 2 łyżeczki wanilii – 80 g erytrytolu Mleko, śmietanę kremówkę i erytrytol umieszczamy w garnku i stawiamy na ogniu, podgrzewamy do momentu aż erytrytol się rozpuści. NIE ZAGOTOWUJEMY! Odstawiamy by płyn przestygł(...)naleśników. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia i wykonujemy nadzienie. Do miski wlewamy śmietanę kremówek i ubijamy ją, gdy zaczną na śmietanie powstawać śladu dodajemy erytrytol i wanilię oraz serek mascarpone. Chwilę jeszcze ubijamy do momentu aż krem będzie sztywny. Przechodzimy do montowania tęczowego tortu naleśnikowego. Rozkładamy cienką warstwę kremu między każdy naleśnik. Wierzch także pokrywamy kremem możemy także udekorować boki
Zdrowy Styl JoannyPonieważ jest to najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam, idealne do niedzielnej kawy. Ciasto niedzielne składa się z tradycyjnego biszkopta posmarowanego dżemem porzeczkowym i puszystej śmietany z dodatkiem serka mascarpone. Całość wykańczają migdały, które nie tylko piękne wyglądają, ale dodają całemu ciastu cudownego smaku. Ciasto niedzielne robi się naprawdę szybko i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. To bardzo(...)CIASTO NIEDZIELNE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru MASA 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO 1 mały słoik dżemu porzeczkowego migdały Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę
Przepiski.plsię opisać słowami… ale spróbuję. Aksamitnie kremowy, delikatny, mocno kakaowy, idealnie słodki, rozpływający się w ustach i do tego bez spodu! W połączeniu pierzynki ze śmietanki i mascarpone oraz świeżej figi tworzy niezwykły deser, od którego ciężko jest się oderwać. To właśnie taki powinien być każdy sernik. Tym przepisem skradniecie serca swoim bliskim i jestem pewna, że będziecie powtarzać(...)cukru – 100g masła klarowanego – 100g erytrolu – 4 jajka – 4 łyżki kakao bez cukru – 1 budyń czekoladowy bez cukru – 1 laska wanilii – aromat migdałowy (opcjonalnie) Dodatkowo: – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30% – 3-4 świeże figi – 1 brzoskwinia Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem na puszystą, białą masę. Twaróg
Be Fit Be Strong