wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również na blogu ), jednak powoli powracamy do tej wersji - jesienno-zimowej. Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny(...)piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu: - 250g mascarpone - 300ml kremówki - 150g masy karmelowej "krówki" - 100g orzechów włoskich - 10 daktyli , pokrojonych na kawałki Wymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone
Smaczne ZdroweDelikatny i pyszny tort tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących. Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier(...)masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st . Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach. Poncz
Ala piecze i gotujemigdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje(...)składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietany 36% • 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy
Mia Cucina SofietaDzisiaj zapraszam na tiramisu z masą z kremówki I mascarpone. Pychotka :) Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy(...)nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 500 ml kremówki 80 gr drobnego cukru- lub 50 gr cukru pudru Wykonanie: Ubijamy mascarpone, w drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Łączymy z mascarpone. Miksujemy- ubijamy wszystko na puszysta masę. Kroimy ciasto na 3 krążki. Nasaczamy ciasto
Smaki Edytyozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych. Biszkopt makowy został wykonany z mąki migdałowej z dodatkiem wiórków kokosowych, dzięki temu jest bezglutenowy. Masa to tylko 3 składniki - serek mascarpone, śmietanka kremówka oraz biała czekolada, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku, by zyskała karmelowy kolor i smak. Całość dopełnia żelka przygotowana z wiśni mrożonych oraz galaretki, która przełamuje karmelowy(...)wiórków kokosowych 150 g mąki migdałowej (mielonych migdałów) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa z palonej białej czekolady: 300 g białej czekolady 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% Żelka wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych 50 ml wody 1 galaretka wiśniowa Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mały słoik konfitury wiśniowej
Kuchnia MagdaLenyozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych. Biszkopt makowy został wykonany z mąki migdałowej z dodatkiem wiórków kokosowych, dzięki temu jest bezglutenowy. Masa to tylko 3 składniki - serek mascarpone, śmietanka kremówka oraz biała czekolada, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku, by zyskała karmelowy kolor i smak. Całość dopełnia żelka przygotowana z wiśni mrożonych oraz galaretki, która przełamuje karmelowy(...)wiórków kokosowych 150 g mąki migdałowej (mielonych migdałów) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa z palonej białej czekolady: 300 g białej czekolady 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% Żelka wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych 50 ml wody 1 galaretka wiśniowa Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mały słoik konfitury wiśniowej
Kuchnia MagdaLenySmakuje pysznie podany chociażby z sosem grzybowym, serowym lub pomidorowym z dodatkiem owoców morza. Sos, z którym połączyłam pappardelle to lekko pikantny sos przygotowany ze świeżej cukinii, szynki oraz mascarpone. Do smaku sos doprawiłam odrobiną czosnku i ziołami prowansalskimi. Danie to podaję zarówno na obiad jak i na lunch , czasami posypane po wierchu tartym serem Parmezan. Dodatek sera nie jest(...)Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Makaron z cukinią Składniki na makaron z cukinią i szynką. 50 dkg cukinii 15 dkg szynki w plastrach 4 łyżki serka mascarpone 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczka płatków chili 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 30 dkg makaronu pappardelle 2 łyżeczki
MeCookszmielone orzechy laskowe – 50 g ( 0,5 szkl ) * olej – 45 ml – 3 łyżki * herbatniki kakaowe – 150 g * śmietana kremówka 30% – 2 x 400 ml * mascarpone – 2 x 125 g * cukier puder – 2 x 3 łyżki * kakao – 2 łyżki * żelatyna – 2 x 8 g * czekolada + odrobina mleka – na polewę. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)żelatyny, wsypujemy po 0k. 125 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy. Do wysokiego naczynia wlewamy 400 ml zimnej kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy. Dodajemy 125 g mascarpone, ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy. Wykładamy na ciasto, tak jak na zdjęciu – mają powstać pasy kremu. KREM 2: Do wysokiego naczynia wlewamy 2 partię kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru
Ostra na Słodkoorzeszków ziemnych ze słodkim kajmakiem i bakaliami to strzał w dziesiątkę. Jak przygotować Ciasto Pana Obrażalskiego? Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mascarpone, kajmakiem, żurawiną, rodzynkami i orzeszkami. Następnie masę przekładamy na zmianę z krakersami. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy kajmak, posypujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. Ciasto dobrze jest odłożyć na jakiś czas(...)masa zrobiła się bardziej sztywna, a krakersy trochę zmiękły pod jej wpływem. Składniki na ciasto Pana Obrażalskiego: 250 g krakersów 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym 250 g mascarpone 400 ml śmietany 30% 150 g prażonych orzeszków ziemnych solonych 80 g żurawiny 80 g rodzynek Przygotowanie Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy
e-PrzepisyKulinarnesmaku wydaje mi się, że ciasto z domową nutellą lepiej smakuje niż z tą ze sklepu (ta sklepowa jest dla mnie odrobinę za słodka). Dodatkowo mój ulubiony serek mascarpone i wszystko komponuje się w wspaniały deser! Warto zauważyć, że jest to ciasto bez pieczenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na budyń: 6 żółtek 1 pełna łyżka mąki pszennej(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Składniki na krem z nutelli: 4 łyżki domowej nutelli (lub kupnej) 250 g serka mascarpone lub ricotta Dodatkowo 250 g herbatników oraz tarta gorzka lub mleczna czekolada do posypania na wierzch (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Obie mąki przesiewamy przez sitko
Gotuj z PrezesemCiasto Michałek to pyszne ciasto zaliczane do kategorii ciast przekładanych. To połączenie dwóch blatów kakaowego biszkoptu przełożone kremem śmietankowo – kawowym na bazie serka mascarpone z dodatkiem cukierków Michałków. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz pokruszone cukierki. Dodatkowo mamy tutaj powidła śliwkowe, dla przełamania smaku, dzięki temu ciasto nie jest mdłe i przesadnie słodkie. Ciasto Michałek to wypiek obok, którego(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego do nasączania ciasta: 1/3 szklanki herbaty z cytryną krem śmietanowo – kawowy z Michałkami 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 śmietan – fix 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w 1 łyżce wody) 250 g cukierków Michałki masa śmietanowa 400 ml śmietanki
Gotuj z PrezesemCzekoladowa chmura to efektowne ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Czekoladowa chmura składa się z intensywnie czekoladowego, wilgotnego spodu oraz kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone. Wierzch ciasta zdobią owoce, u mnie są to borówki, maliny, truskawki i czereśnie. Czekoladowa chmura pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Wykonanie jest naprawdę dość szybkie(...)gorzkiej czekolady (3 tabliczki 70% kakao) 6 jajek 150 g masła 3/4 szklanki cukru krem 250 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone owoce 250 g borówek garść malin garść truskawek kilka czereśni kilka listków mięty szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do rondelka przełożyć 150 g masła
Gotuj z PrezesemShare Pinterest Print Brownie z dodatkiem mielonych migdałów, warstwą bananów oraz kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Rozpusta dla podniebienia! Ciasto jest bardzo wilgotne, ciężkie i intensywnie czekoladowe. Z bananami i kremem orzechowym tworzy mega pyszne połączenie. Bardzo polecam! Składniki: Brownie: 300 g gorzkiej czekolady 230 g masła 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych migdałów(...)szklanka mąki szczypta soli Krem orzechowy: 750 g mascarpone 400 g masła orzechowego (gładkiego) 9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 4 duże banany starta gorzka czekolada Przygotowanie: Brownie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić. Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem
Oryginalny smaknajpyszniejszych wiosennych muffin z rabarbarem, jakie zjecie w tym sezonie! :) Lekko kwaśne kawałeczki rabarbaru zatopione w złotym cieście babeczek troskliwie tulą się do śmietankowego nadzienia na bazie twarożku i mascarpone. To wyjątkowo kremowe i uzupełniające się połączenie, gdzie słodycz przeplata się z rabarbarowym charakterem i soczystością. W zwieńczeniu korona słodkich wypieków - kruszonka, która przykrywa nadzienie i mięciutkie ciasto, by wprowadzić(...)łyzeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklani jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (opcjonalnie) Nadzienie: 100g mascarpone 100g serka twarogowego typu President lub mocno rozdrobniony twaróg półtłusty 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 50-60g masła szczypta soli
Kuchnia w Słońcu Skąpana