mascarpone - 11293 przepisów (strona:90/753)

PAVLOWA 183

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/pavlowa.html z kremem  i brzoskwiniami Składniki: Beza: • 170 ml białek (4 białka ) • 250 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego Krem mascarpone: • 125 g mascarpone, schłodzonego • 1 łyżka cukru wanilinowego • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36% (dobra jest np. Łaciata), bardzo zimnej, długo schładzanej brzoskwinie w syropie ze sloika(...)bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.Teraz wiem jak moj piekarnik piecze bezę ,więc drugim razem bede piekła 2,5 godziny ,aby była bardziej wilgotna Krem mascarpone: Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier wanilinowy i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt

w mojej kuchni
Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 151

strony Moje Wypieki . Rzadko zdarza mi się zabrać od razu do realizacji przepisu, w tym przypadku tylko przeczytałam, przypomniałam sobie, że w mojej lodówce znajduje się napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło(...)wspomnienia lata :)  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka Syropu Pigwowego Eterno 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Blondynka Gotuje
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 165

Wariacji na temat semifreddo (czyli lodowy deser/tort na wpół zamrożony, tu w wersji straciatella) jest wiele, m oja wersja jest na kremówce i mascarpone, z dodatkiem czekoladowych wiórków i ułożone między czekoladowym spodem, a warstwą kremówki. Spód jest mięsisty, ale nie ciężki, warstwa semifreddo zaś puszysta i aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek(...)cukier- 100 g * masło- 90 g * śmietana 12%- 120 ml * jajko- 1 szt. * kakao- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat waniliowy- 4-5 kropli Semifreddo: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * cukier- 2 łyżki * czekolada gorzka- 2 kostki Sos owocowy: * owoce- 250 g * cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka

Kraina Miodem Płynąca
Tiramisu z truskawkami 144

pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem z kawy i amaretto. Zaryzykowałem... moje biszkopty skąpałem w mocnym naparze z zielonej herbaty. Do tego masa z sera mascarpone i soczyste truskawki. Ryzyko się opłaciło, a to połączenie okazało się idealnym pomysłem na letni deser.  Polecam Wam schłodzić deser przed podaniem. Czas przygotowania: 25 min. Porcja(...)osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 2 szklanki świeżych truskawek 12-16 szt. biszkoptów podłużnych 1 saszetka zielonej herbaty 500 g serka mascarpone 4 żółtka z jajek 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej herbaty i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę. Do masy

kulinarnyJa
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 320

Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ryżowego SKŁADNIKI na pomarańczowy krem mascarpone: 250 g sera mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2  płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy SKŁADNIKI na sos wiśniowy z pomarańczami(...)pieczemy, a właściwie suszymy przez 3 godz. Po tym czasie beza z wierzchu powinna być krucha, a w środku puszysta. Upieczoną bezę odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE pomarańczowego kremu mascarpone: Z pomarańczy ścieramy ok. 1 łyżeczki skórki. Do miski przekładamy ser mascarpone i miksujemy. Dolewamy zimnej śmietanki i znów miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cukier puder. Całość

kulinarnyJa
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 144

350g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny na bitą śmietanę 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego na krem 200 ml śmietany 30% 2 czubate łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy 200g mrożonych truskawek 1 szklanka białego(...)wylaniu łyżeczki sosu na zimne naczynie będzie gęsty. Ostudzić. Śmietanę ubić i na koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Na krem ubić kolejną porcję śmietany, dodać cukier, serek mascarpone i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dolać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec "składamy tort". Najpierw beza. Na nią 2/3 kremu z mascarpone. Druga beza, na nią 1/3 kremu mascarpone

W kuchni wieczorem
Sernik piernikowe tiramisu 421

bardzo głupiego.  Kto o zdrowych zmysłach zalewa pierniki kawą z alkoholem?  Przecież wiadomo, że powstanie wielka breja, prawda?  Potem okazało się, że masa z mascarpone prawie płynie.  Tutaj chyba będę winić mascarpone kupione w promocji przed świętami.  Dlaczego?  Dlatego, że kupiłam wtedy kilka opakować.  Z 2 pierwszych zrobiłam tort, który też nie chciał(...)Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny   Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać.  Pierniczki zalać kawą.  Kiedy namokną wyjąć.  2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe

Sto kolorów kuchni
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 139

szklanki kakao pianka cytrynowa * 250 g serka homogenizowanego waniliowego * 125 g masła lub margaryny * 1/3 szklanki cukru pudru * 1 galaretka cytrynowa * 1 opakowanie śnieżki * 1/2 szklanki mleka masa mascarpone * 250 g serka mascarpone * 250 g śmietany kremówki * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny  dodatkowo * 1 galaretka (dowolna) * wiórki kokosowe * dowolna dekoracja Sposób wykonania   biszkopt Oddzielić białka(...)dłuższą chwilę do lodówki, następnie z naczynia wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki. masa mascarpone Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy

Mix smaku
Babeczki Red Velvet 91

jajka - 230g jogurtu naturalnego - mała łyżeczka kakao - esencja waniliowa - barwnik czerwony - 2 łyżeczki octu - 1 i ½ łyżeczki sody - ½ łyżeczki soli Składniki na masę: - 250ml śmietany kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - barwnik Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szykujemy foremki, wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z kakao i solą. Rozcieramy robotem masło. Dodajemy partiami cukier i ucieramy. Do utartej(...)minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je masą przygotowaną ze śmietany i mascarpone. Składniki muszą być zimne (śmietana i mascarpone) Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy trochę masy, dodajemy barwnik, mieszamy. Do worka cukierniczego wkładamy najpierw jasną, potem czerwoną masę. Podczas dekorowania obie

mojewypiekiinietylko
Tort malinowy 376

szklanka drobnego cukru do wypieków - 1 szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Składniki na krem 1: - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 250g serka mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) Składniki na krem 2: - ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona(...)dekoracji. Pozostałe kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy – zaczynając od malinowego. Ubijamy 500ml schłodzonej śmietanki, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę malinową. Z galaretki cytrynowej odlewamy do miseczki ok. 1/3, dolewamy tyle samo zimnej, przegotowanej wody. Pierwszy blat, który będzie

mojewypiekiinietylko
Czerwony Kapturek 252

Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania!  SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem(...)mascarpone 375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania) 330 ml śmietanki 30% 2 śmietan fix-y 6 łyżek cukru pudru Ponadto: delicje wiśniowe wiśnie drelowane 2 galaretki wiśniowe 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier

Kto ugości moich gości?
Choinkowe deserniczki w czekoladzie 349

Desernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny. Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka(...)chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :))) Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka) * wafle- 6 szt. * kolorowa posypka

Kraina Miodem Płynąca
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 168

gram pokrojonego w małą kostkę masła, - sol - pół łyżeczki, /W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/ /Nadzienie: - torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna - " Ziołowo Mi " (bezglutenowa mieszanka ziół i ziaren), /Dip czosnkowy(...)główek czosnku - 2 łyżki serka mascarpone - 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego), - przyprawa warzywna do smaku /Nie jest to post sponsorowany przez Hortex!  WYKONANIE: /Ciasto: WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól. 2. Składniki łączymy rozcierając. 3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia składników). 4. Stolnicę posypujemy

Wypisz Wymaluj
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 406

ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej(...)ilości gorącej wody (około 2-3 łyżki) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie) KREM KOKOSOWY: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36 % 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 1,25 szklanki wiórków kokosowych 2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru pudru

Słodko-Słony Świat Ilony
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 630

budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się o sam budyń, żeby było bardziej tradycyjnie, ale zapewniam Was, że ten pomysł z dodatkiem mascarpone to strzał w dziesiątkę - smak obłędny! Drożdżówki(...)cukrem 3 szklanki mleka (750 ml) 3-4 łyżki cukru truskawki mrożone (u mnie zawsze wychodzi 18 sztuk, czyli około 250 g) - nie rozmrażane wcześniej! *opcjonalnie 5 kopiastych łyżek mascarpone (możesz pominąć) SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 70 g roztopionego masła WYKONANIE: CIASTO: Ciepłe masło, mleko, cukier

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania