mascarpone - 11293 przepisów (strona:91/753)

Pavlova z kremem i owocami 321

nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany. Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone . Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie! A wcale nie jest(...)sól – 1 szczypta * cukier drobny – 3/4 szkl * sok z cytryny – 1 łyżka *mąka ziemniaczana – 1 łyżka DODATKOWO: * śmietana 36% – 200 ml * mascarpone – 100 g * cukier puder – 2 łyżki * owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BEZA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli. Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 434

mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżki KREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana(...)ciasto na ok. 20 minut. Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia. Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową. KREM CYTRYNOWY : Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy, Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem. Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę. Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy do masy cytrynowej

Ostra na Słodko
Torcik Schoko Bons 4173

jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (16g) 1,5 łyżeczki octu winnego szczypta soli Krem biały: 250g serka mascarpone 125ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru   Krem karmelowy: 250g serka mascarpone 125g masy krówkowej łyżka soku z cytryny Dodatkowo: ananasy w puszcze- pół puszki galaretka wiśniowa opakowanie cukierków(...)upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki. Krem karmelowy: Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny. Również wstawiamy do lodówki. Przełożenie ciasta: Biszkopt dzielimy na 3 blaty

Czerwona Porzeczka
Tort bezowy z kawowym kremem 176

jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-). Inną wersję tortu bezowego znajdziecie(...)blaty: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżeczka octu Krem kawowy: 250 ml zimnej  śmietanki 30 % 250 ml mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/3 szklanki rodzynek koniak lub whisky do moczenia rodzynek Wykonanie: Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy  do namoczenia

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu 161

Składniki / Ingredients: 4 żółtka / 4 egg yolks 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 1 szklanka mocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits(...)nutcracker or cognac kakao / cocoa Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8 Najpierw ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Potem dodaję stopniowo sera mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty

Projekty ze smakiem
Tort czekoladowo - chałwowy 231

jest, jeżeli się eksperymentuje). p.s. zdjęcie w przekroju dodam, jak tylko dostanę od siostry.     Składniki: biszkopt czekoladowy (np ten , lub ten ) 750 g mascarpone 100 g czekolady 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 100 g chałwy (+ opcjonalnie 100 g)   Wykonanie: Biszkopt (lub biszkopty) kroimy na 4 placki.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.  Czekoladę(...)roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.  W trzech miskach ubijamy robotem po 250 g mascarpone.  Do jednej dodajemy ostudzoną czekoladę i razem mieszamy, aby całość się dokładnie połączyła.  Dodajemy do tego 150 g ubitej śmietany i łączymy w całość.  Połowę tej masy wykładamy na pierwszy blat biszkoptu (blaty nasączyłam herbatą).  Kładziemy drugi blat biszkoptowy

Sto kolorów kuchni
Czekoladowe babeczki z wiśniami 204

trudności nawet najbardziej niewprawionemu kucharzowi. To doskonały sposób na szybkie muffiny czy babeczki, które możemy urozmaicić dodając swoje ulubione dodatki. Do moich babeczek dodałam suszone wiśnie i odrobinę serka mascarpone. Czekoladowe babeczki z wiśniami Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie Babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecty   2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju(...)serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru suszone wiśnie  ( po 2 sztuki na babeczkę) polewa z białej czekolady Delecta kolorowe koraliki do ozdoby papierowe papilotki Wykonanie: Zawartość torebki mieszamy z jajkami, mlekiem i olejem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do muffinkowej formy na 12 sztuk babeczek wkładamy papierowe papilotki, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu w pucharkach 621

Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony.  Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.  Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.  Powtórzyć

wyzwania kuchenne
Lasagne rodem z Włoch 192

włoskiej w trochę zmienionej formie. Klasyczna lasagne składa się z dwóch rodzajów sosów - bolońskiego i beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego(...)pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną

Wyprawy kulinarne
Bezowy torcik migdałowy 173

beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia(...)płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy serek mascarpone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 313

truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu(...)śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 335

idealnie się komponuje. Przepis znaleziony bardzo dawno temu, nie pamiętam już nawet gdzie, od długiego bardzo czasu widnieje w moim kajeciku. Gdy piekłam go pierwszy raz pomyliłam ricottę z mascarpone, ale skoro tak kupiłam to i tak przygotowałam. Robiłam go w różnych kombinacjach, na mascarpone, na ricotcie i tak jak w dzisiejszej wersji - pół na pół, wszystkie są równie smaczne(...)pomimo różnicy tłuszczu. Tak więc jak kto woli, mniej czy bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-) Ja piekę go w tortownicy 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone) - 6 jajek - 125ml mleka - 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750) - 100ml

Smaczne Zdrowe
Ekspresowy Deser z Resztek II 291

powyciągałam produkty, które lubi moje dziecko i takim sposobem powstał ten naprawdę pyszny deser. Chciałam dodac owoce, jednak mój syn ostro zaprotestował :) Składniki na 1 deserek: 150 g serka mascarpone 3 herbatniki maślane z kakao 3 łyżeczki tego musu truskawkowego cukier puder do smaku 1 łyżeczka gorzkiego kakao kilka chocolate chips (można użyć posiekanej ulubionej czekolady) Wykonanie: Serek mascarpone zmiksowałam(...)cukrem pudrem na puszystą masę. W szklaneczce ułożyłam kolejno pokruszone ciastko, łyżeczkę musu truskawkowego, serek mascarpone, gorzkie kakao i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma pozostać serek mascarpone posypany kakao i chocolate chips. Wstawić do lodówki do schłodzenia choć mnie się to nie udało, bo dziecko od razu wzięło szklaneczkę z deserem i zjadło :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Śmietankowy tort z owocami lata 652

będziemy potrzebować: 7 jajek 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 do 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku z cytryny(...)cukier puder do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) Do kremu śmietankowego: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 6-8  łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 1-1,5 kg oczyszczonych i odszypułkowanych truskawek (najlepiej nie za dużych i podobnej wielkości) 200 g borówek amerykańskich 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Zaczynamy oczywiście

Ratunku obiad
Tarta czekoladowa z truskawkami 305

Miałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone. Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem(...)stopni na 15 minut. Zdjąć papier z grochem i dopiec spody przez 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przestudzić. Mascarpone ubić z cukrem. Dodać odrobinę do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Przełożyć do pozostałego mascarpone i wymieszać całość. Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone spody. Przed samym podaniem tartę udekorować truskawkami.Poza sezonem można

Sto kolorów kuchni