łyżki mleka 200 g cukru pudru szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia(...)wyjeciu z piekarnika studzimy. Z pozostałą masą na ciasto i masa bezową postepujemy tak samo. Krem Owoce osączyć z soku i pokroić. Zachować odrobinę soku. Twaróg utrzeć z serem mascarpone i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Żelatyne rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 4-5 łyżek soku z owoców i poczekać aż ostygnie (należy mieszać i sprawdzać czy sie nie ścina). Następnie
Kulinarna Patilogiadelikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Biszkopt można nasączyć, ale z racji kremu ja z tego zrezygnowałam. Prosty krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 60 ml gorącej wody 0,5 opakowania galaretki cytrynowej (proszek) Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Mascarpone, śmietankę
RelaxtimeSpód: – 200 g mąki owsianej – 120 g masła – 2 łyżki erytrytolu – 1 żółtko Dodatki: – 200 g dżemu wiśniowego Masa chałwowa: – 250 g serka mascarpone – 100 g białej czekolady – 90 g chałwy o smaku waniliowym Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję(...)ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez 20 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do garnka wkładamy serek mascarpone i pokruszoną na kawałki chałwę, mieszamy by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Następnie dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszaj i trzymaj na małym ogniu do momentu aż składni się rozpuszczą. Ściągnij
Zdrowy Styl Joannybyć trochę za mdło. Kinder bueno z wiśniami bez pieczenia przepis na blaszkę 20×20 cm: Składniki: ok 160 g maślanych herbatników (mogą być też kakaowe) 200 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 50 g masła 1 łyżka cukru 70 ml śmietanki 36% +1 łyżeczka cukru pudru 100 g (3-4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella lub innego(...)mleko w proszku. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 10 min. Ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy do masy orzechy i całość mieszamy. Gdy masa delikatnie ostygnie dorzucamy mascarpone i krótko miksujemy. 70 ml śmietanki miksujemy wraz cukrem pudrem i przekładamy do masy. Mieszamy szpatułko lub miksujemy krótko na niewielkich obrotach. Masę dzielimy na dwie części w stosunku mniej więcej
Relaxtimeustach! Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao Krem: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30-36% 5 łyżek cukru pudru Frużelina wiśniowa: ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy ponownie w blaszce i wykładamy na niego przestudzoną frużelinę. Kilka wisienek możemy odłożyć do przyozdobienia ciasta z wierzchu *** *** Przygotowujemy krem. śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko razem miksujemy, do momentu uzyskania gładkiego kremu *** *** Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu rozsmarowujemy na frużelinie *** *** Na kremie rozkładamy
Blog z Apetytempszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g masła pół szklanki mleka 2 jajka pół szklanki cukru Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30-36% 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru pudru Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady *** Do garnuszka wkładamy masło oraz(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na pół *** *** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki: serek mascarpone, śmietankę, miód oraz cukier puder *** *** Całość miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji – nie za długo, aby krem się nie zważył *** *** Krem rozsmarowujemy na jednej części czekoladowego biszkoptu. Ja mój
Blog z Apetytemdodałam do niego świąteczne przyprawy i podałam go na piernikowym cieście. Koniecznie spróbujcie. Prosto, pysznie i czekoladowo Składniki: 120 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 140 g mascarpone Formagia 1 łyżeczka naturalnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) Dodatkowo: pokruszony kawałek piernika (zamiennie można użyć miękkie pierniczki, muffinki piernikowe lub czekoladowe) wiśnie z syropu skórka(...)rondelka wlewamy kremówkę. Stawiamy na mały ogień. Po chwili dodajemy posiekaną czekoladę. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy przyprawę do piernika, kakao i wlewamy przestudzoną zawartość rondelka. Wszystko mieszamy ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Na dno pucharków kruszymy piernika. Wlewamy naszą czekoladową masę. Wierzch każdego pucharka
Słodkie okruszki