mascarpone - 11293 przepisów (strona:206/753)

Tiramisu 172

Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny. Składniki: 500 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 1/4 szklanki likieru Amaretto 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao kawałek czekolady deserowej Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli

W SMAK
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 313

warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam  ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis. Jak to u mnie, jak jest coś słodkiego to musi być i pyszna kawa(...)RichMont. Składniki: Biszkopt 3 duże jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy 0,5 l kremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao

Ala piecze i gotuje
Tarta malinowa 198

kostki masła Przygotowanie: składniki wrzucamy do miksera i ucieramy do momentu powstania konsystencji mokrego piasku wykładamy na dno formy do tarty wstawiamy do lodówki Krem śmietankowy: 1 op serka mascarpone- 250g 1 mała puszka  słodzonego  mleka   skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek mascarpone

Luźna Kuchnia
Red velvet sowa. 201

łyżeczka ekstraktu z wanilii/zapach waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej   czerwony barwnik spożywczy- ja dałam półtorej łyżeczki w proszku 500 ml śmietany Polskiej36% 500 g mascarpone cukier ok 3 łyżeczki cukier waniliowy opcjonalnie barwnik spożywczy opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny biała masa cukrowa plus barwniki, lub gotowa masa kolorowa. Wykonanie: Na samym początku robimy dekorację z masy plastycznej(...)suchego patyczka. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia.  Mocno schłodzoną śmietanę 250 ml wlewamy do miski i dodajemy zimne 250 g mascarpone. Ubijamy mikserem, pod koniec dodając ok półtorej łyżeczki cukru i cukier waniliowy do smaku i połowę rozpuszczonej w mikrofali, bądź w kąpieli wodnej żelatyny. Całość dokładnie miksujemy. Na paterze układamy

Malinowe Pocałunki
Słodkie środy - babka herbaciana 155

każdym razem babka wychodziła pyszna. Babka, którą dziś proponuję jest miękka i puszysta, z rodzynkami w środku, a na zewnątrz chrupiącymi migdałami i oblana słodkim lukrem z mascarpone. Babka herbaciana SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter(...)Time) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone 147

takie czekoladowe kuleczki :) Przygotowanie ich to zaledwie kilka chwil co stanowi ogromny atut. Smak jest powalający i na jednej kuleczce nigdy się nie kończy ... Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone SKŁADNIKI: 6-8 ciastek czekoladowych Hit 2 łyżki czubate ugotowanej kaszy manny 1 łyżka masła 2 łyżki serka mascarpone 50 g czekolady gorzkiej kilka kropli aromatu kawy PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę(...)ucieramy z masłem.  Do malaksera przekładamy ciastka i dokładnie je rozdrabniamy, dodajemy kaszę manną oraz serek mascarpone i kilka kropli aromatu - wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, a w tym czasie ścieramy gorzką czekoladę.  Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w startej czekoladzie. Przekładamy do malutkich papilotek i odstawiamy do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z pomarańczą i mascarpone 202

Ciasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!.  Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!.  Składniki na 25 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag  1 szklanka soku z pomarańczy(...)pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie  www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę

Apetyczna babeczka
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 404

Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką migdały ciasto marchewkowe krem ciasto

Podróż w kulinaria
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 160

orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI  NA BLATY BEZOWE 185 g mielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego(...)kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować dwie formy tortowe o średnicy 20 cm, wyłożyć

KUCHARNIA
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 233

Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam  30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki o smaku kawowym) Mascarpone przełożyć do miski, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na gładką(...)masę, tak by składniki idealnie się połączyły.  W mikserze ubić kremówkę na sztywno, następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone.  Masę podzielić na 3 części.  Jedną część masy kawowo-karmelowej rozsmarować na blacie bezowym. Nałożyć na niego blat orzechowy - wcześniej nasączony likierem,  a na nim rozprowadzić pomadę pomarańczową oraz kolejną część masy kawowo-karmelowej. Nakryć drugim blatem

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 162

TORT BEZOWY RABARBAROWO-RÓŻANY /pomysł własny/  6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka(...)rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich kawałków rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 143

pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie.  CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli(...)używamy mascarpone) 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako  i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 175

roślinnego  0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30%  ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni(...)wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy.  Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część do posmarowania blatów. Blaty tortu smarujemy najpierw delikatnie galaretką z pigwy, a następnie

KUCHARNIA
Zakochane serce 151

Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce. Składniki: (na tortownicę o średnicy 22cm) 2 jajka 3 białka ¾ szklanki cukru Aromat waniliowy Szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml(...)śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone odrobina różowego barwnika w proszku do dekoracji: draże śmietankowe i truskawkowe Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez

Pyry na Gaz
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 248

Uwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól(...)wody (tyle by przykryła szparagi). Do wody dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania