Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy
Kolorowy PrzepisownikPyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :) Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny, a kombinacji jest całe mnóstwo;)) Składniki: okrągłe biszkopty 2 opak. serka mascarpone (po 250 gram) 1 galaretka jagodowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa około 1,5-2 kg jabłek Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową(...)brzoskwiniową rozpuszczamy w osobnych miskach, po 1 szklance wrzątku na galaretkę. Jedno opakowanie mascarpone miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i wylewamy ostrożnie (gdy masa będzie zbyt płynna biszkopty się nam podniosą i będą pływać) do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej okrągłymi biszkoptami (tortownicę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z drugim
Kolorowy PrzepisownikCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam(...)grubych oczkach. Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 450 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed podaniem
Domowa cukiernia Ewyaksamitny, leciutki brzoskwiniowy sernik bez pieczenia. Bardzo prosty w wykonaniu, zasmakuje każdemu miłośnikowi serników na zimno :) SKŁADNIKI (na tortownicę 24cm) 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g naturalnego serka homogenizowanego (w lżejszej wersji może być jogurt naturalny) 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa(...)szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Łączymy z bitą śmietaną i dodajemy przestudzoną żelatynę.Mieszamy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką. 3 połówki brzoskwiń
Moje Kuchenne Rewelacjewiem dlaczego! Przecież to łatwy sposób na moje zachcianki, zjeść garść czekoladowej mieszanki. Tyle, że lubię gotować (mniej piec) i samej coś wyczarować. Tak też powstała moja tarta z mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali. W lodówce 2 godziny postała i dzięki temu jeszcze lepszy smak miała(...)pudru, 1 żółtko, szczypta soli, (lub gotowe opakowanie ciasta), masa serowo owocowa: 350 g obranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: 3 łyżki tartych migdałów, 2 łyżki cukru brązowego, borówki. Przygotowanie
Moniki Smakołykiudało ;) Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony. W oryginale jest 400 g serka - u mnie natomiast 450 g serka + 50 g mascarpone i troszkę mniej owoców. Radzę użyć czekolady z większą zawartością kakao. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 100 g mąki(...)serka kremowego / mielonego twarogu, 50 g mascarpone, cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego, 140 g mrożonych malin Piekarnik należy nagrzać do temperatury 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach: 23 x 23 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej ( lub mikrofalówce), ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką, kremową masę
Plate of Joyjadłam ogrzewając twarz w słońcu. Jakie to było dobre! Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek, ok. szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić(...)owoce będą się rozpadać, a cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta. Smacznego
Plate of Joysuchego patyka. Ciasto w blaszce wykładamy na kratkę, a po przestudzeniu wyciągamy z formy i dalej pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 250 g mascarpone, 330 ml śmietanki kremówki 30 %, 100 g białej czekolady, 3-4 łyżki posiekanych klementynek w syropie Mascarpone ze śmietanką ubić na sztywną masę, na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę. Dokładnie(...)ciasta Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną warstwę wyłożyć na paterę, skropić syropem pozostałym z odsączenia klementynek oraz rozłożyć część z kremu śmietanowego z mascarpone i białą czekoladą. Na rozsmarowany krem wyłożyć następny blat ciasta, ponownie skropić syropem i wyłożyć kremem, tak samo postąpić z kolejną warstwą, kończąc na ułożeniu ostatniego blatu ciasta. Kiedy tort
Plate of Joyciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję serek mascarpone i ewentualnie ubite białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna. Blaty nasączam kawą z likierem i przekładam masą serową. Wierzch również smaruję masą serową i oprószam kakao. Całość schładzam
Ciasteczkowy Potwórrybnego (można pominąć) posiekana mała papryczka chili bez pestek (lub pół łyżeczki chili w płatkach) + opcjonalnie chili do posypania ryby kilka łodyżek natki kolendry Puree z marchewki, chrzanu i mascarpone: 1 kg marchwi 1 cebula szalotka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu(...)około 30 minut (na małym ogniu, aby mleko nie wykipiało), częściowo przykryte, aż marchewki będą miękkie, a niemal całe mleko wyparuje. Po tym czasie marchewkę blendujemy wraz z dodatkiem mascarpone i chrzanem. Gdy jest zbyt gęste, rozrzedzamy mlekiem. Przyprawiamy kolendrą oraz solą i pieprzem. Rybę smarujemy wewnątrz i na zewnątrz glazurą. Na wierzchu każdej ryby robimy 3-4 nacięcia
Poezja smakubiałek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajmakowej 0,5 szkl orzechów włoskich 10 daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc. Krem: Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym
Ala piecze i gotujeśrednicy 23 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i nożem strunowym pokroiłam na trzy równe blaty. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki świeżo otarta skórka z 2 dużych limonek W tym przypadku wszystkie składniki muszą być(...)razem w misce i zmiksowałam do zgęstnienia na gęsty krem. Tym kremem limonkowym przełożyłam wszystkie potrzebne blaty biszkoptowe tortu. Ale o tym za chwilkę :) KREM ŚMIETANKOWY: 375 g serka mascarpone 375 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek i kremówkę umieściłam w misce i zmiksowałam na gęsty krem. Do czasy aż mieszadła
Blondynka GotujeKokos i limonka zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń! Dodatkowo z mascarpone... wręcz uwielbiam! Zachęcam do wypróbowania! Biszkopt [składniki][20cm]: -> 4 jajka -> ½ szklanki drobnego cukru -> 1 szklanka mąki pszennej -> ½ szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt [wykonanie]: Białka oddzielamy od żółtek. Z dodatkiem soli ubijamy je na sztywną pianę(...)przypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło. W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem. Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka z połowy limonki -> 0.5 kg truskawek Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!