mascarpone - 11293 przepisów (strona:214/753)

LODY ŚMIETANKOWE Z JAGODAMI 96

nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LODY ŚMIETANKOWE Z JAGODAMI SKŁADNIKI: *foremka 19x28cm. wysokość 5cm. Lody: śmietanka kremówka 35% (250 ml.) mleko skondensowane słodzone (1 mała puszka = 397 g) serek mascarpone (250 g) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) opcjonalnie jagody odsączone z puszki , świeże, lub mrożone (170 g) Dodatkowo: syrop zagęszczany dowolnego smaku listki mięty do dekoracji wafelki do lodów  (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy kremówka już prawie się ubije dodajemy mascarpone, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)  i jagody.  Miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika. Mrozimy minimum 4 godziny. Gotowe lody polewamy zagęszczonym syropem i dekorujemy

RITA food channel
Sernik karmelowy 152

weekend to zasmakujecie w tym serniku, bo robi się go bardzo szybko i jest bardzo delikatny w smaku. Spróbujcie :)  Składniki: 1 kg sera z wiaderka 125 g serka mascarpone 5 całych jajek w temperaturze pokojowej 50 ml świeżego soku z pomarańczy 40 g mąki ziemniaczanej 220 g cukru   300g masy karmelowej (może być z puszki) + szczypta soli(...)karmelem.   Masę ciasteczkową wykładamy do formy i ubijamy. Wstawiamy spód do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Kiedy spód będzie stygnął w misce umieszczamy ser, serek mascarpone, jajka, mąkę, cukier oraz sok z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy w tym samym czasie tylko do ich połączenia - przez około 2 minuty. Masę przelewamy na podpieczony spód. Do piernika, w którym

ChilliJemy
Tort czekoladowo-śliwkowy 117

suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając

moj przepis na
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 106

prawie połowę blachy. Pomysł na tą szarlotkę wzięłam z grupy tematycznej z Facebooka Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem(...)ciasto kruche. Przepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 109

gorzkiej czekolady: 200 gr czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla czerwone opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml śmietany kremówki 30% schłodzone 500 gr serka mascarpone schłodzone Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić, jak już będzie chłodne włożyć(...)lodówki, aby lekko stężało. Śmietanę 400 ml i serek mascarpone umieścić w misie miksera. Zmiksować na prawie sztywno. Nadal miksując dodawać po łyżce lekko stężałej czekolady, miksować na małej lub średniej mocy miksera. Ma wyjść bardzo gęsty krem. Nie można zbyt długo miksować, bo krem się zwarzy. Frużelina gruszkowa: 1 kg gruszek, nadają się Klapsy, Konferencje 6 łyżek cukru

moj przepis na
Mini bajaderki 107

Wypieki , ale możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez

moj przepis na
Babeczki kawowo – chałwowe 119

przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy: 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla) 250 gr chałwy 250 gr serka mascarpone (u mnie z Lidla) Śmietanę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać delikatnie, dodać pokruszoną chałwę. Wymieszać, aby powstał jednolity krem. Odstawić, ostudzić do temperatury pokojowej, włożyć do lodówki(...)godzinę, następnie przełożyć do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjąć przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone, ubijać krótko, tylko do połączenia. Ja przestałam ubijać jak tylko krem przestał spływać z mieszadeł miksera. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (u mnie Wilton 1 M) i udekorować babeczki, robić spirale od zewnątrz do środka. Babeczki można schłodzić

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z owocami 111

jednej cytryny dopełniony wodą przegotowaną (tak aby w sumie było 1,5 szklanki ponczu). Ponadto: 350 gr dżemu truskawkowego 350 gr dżemu malinowego 600 ml kremówki 500 gr mascarpone barwniki 3 opakowania biszkoptów podłużnych po 220 gr każde 4-6 opakowań mm orzechowych po 100 gr każde opakowanie Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć na jedną(...)malinowy. Następnie Na część truskawkową wyłożyć pozostały krem z białej czekolady, na część malinową wyłożyć pozostały krem z gorzkiej czekolady. Wyłożyć trzeci blat. Nasączyć. Bitą śmietanę ubić z mascarpone na sztywny krem. Kremem wysmarować boki i wierzch tortu, szprycą wzdłuż dolnej krawędzi wycisnąć pasek kremu. Przyklejać biszkopt jeden koło drugiego, ściśle. Przewiązać wstążeczką. Wysypać mm, wyrównać. Tort jest bardzo duży

moj przepis na
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 113

kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar(...)być bardzo gęsty, troszkę gęstszy niż budyń. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przygotować krem porzeczkowy: W misie miksera umieścić mascarpone, krótko zmiksować, tak aby masa była jednolita, dodawać powoli galaretkę porzeczkową, cały czas miksując, dodać barwnik, zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dekoracyjną tylką (u mnie 1 M Wiltona), schłodzić

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 144

szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy(...)przejmujcie się. Przekroić na 4 blaty. (u mnie wyszły bardzo cienkie około 1 cm). Przygotować masę: Wiśnie dokładnie odsączyć na sitku. W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, zmiksować na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat umieścić w zamkniętej tortownicy, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć 1/3 wiśni, posmarować cienką warstwą kremu

moj przepis na
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami 101

boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego 500 gr borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Wykonanie: W zamkniętej tortownicy

moj przepis na
Chłodnik z miętową nutą 103

Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 8 małych ogórków gruntowych 1 litr kefiru 250 gr mascarpone (opcjonalnie) 20 listków mięty (opcjonalnie) sól do smaku Buraczki, botwinkę drobno pokroić, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia, gotować na małym ogniu, tylko do momentu aż buraczki będą miękkie. Schłodzić(...)Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać, miętę porwać. Kefir dokładnie wymieszać z mascarpone. Warzywa i kefir dodać do botwinki. Wszystko wymieszać, doprawić solą. Chłodnik najlepiej smakuje następnego dnia, jak się „przegryzie”. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! Chłodnik z miętową nutą Chłodnik z miętową nutą Chłodnik z miętową nutą

moj przepis na
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami 104

wyciągacie biszkopt z zamrażarki, ubijacie śmietanę, wrzucacie parę truskawek i gotowe! A goście oczy w słup. Czasem warto trzymać zapasowy kubeczek śmietany kremówki i opakowanie serka mascarpone :) Składniki na tortownicę 20-23 cm (ja robiłam w formie 20 cm): 6 jajek (u mnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki) 1/4 szklanki(...)boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony

moj przepis na
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 106

Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany 30% 50 gr gorzkiej czekolady 70 % kakao Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 1 minutę, dokładnie wymieszać(...)umieścić w misce z lodowatą wody, w celu ostudzenia, po ostudzeniu schować do lodówki na godzinę, śmietanka musi jednak pozostać płynna. W misie miksera umieścić serek mascarpone, zmiksować lekko i krótko, tak aby ser lekko się napuszył, cały czas miksując powoli wlewać czekoladę ze śmietaną, zmiksować tylko do połączenia. Krem odstawić do lodówki, w celu lekkiego zgęstnienia. Składniki na frużelinę

moj przepis na
Kostka Cappuccino 111

cappuccino instant (u mnie z braku, po 1 łyżce kakao, kawy i mleka w proszku, tak aby w sumie było 60 g) 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g śmietany 30%, schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżeczkach wrzątku W misie miksera umieścić serek i cappuccino, zmiksować, tak aby masa się napowietrzyła. Oddzielnie ubić śmietanę(...)sztywno. Namoczą żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany i cukier, wymieszać. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, zmiksować. Do ubitego mascarpone delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Masa śmietankowa: 250 g śmietany 30%, schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Namoczą żelatynę podgrzać w mikrofalówce

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania