Zdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu użycia przechowywać na blacie w kuchni. Dajemy im wówczas czas, na odpowiednie wysuszenie. Przygotowując krem, można zredukować ilość dodanej śmietanki i proporcjonalnie zwiększyć ilość dodawanego serka mascarpone, uważając, aby zbytnio nie rozrzedzić masy. SKŁADNIKI / 9 sztuk GNIAZDA BEZOWE 4 białka 200 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżki octu winnego/jabłkowego(...)soku z cytryny KREM 250 g mascarpone, zimnego 125 ml śmietany 30 %, schładzanej minimum 12 godzin 1-2 łyżki cukru pudru 5 łyżek likieru jajecznego, np Ajerkoniaku, Advocatu, można dać więcej DODATKOWO: ajerkoniak, świeże maliny zgrubnie rozgniecione z odrobiną ksylitolu lub cukru, płatki migdałów krótko uprażone na suchej patelni WYKONANIE GNIAZDA BEZOWE: Piekarnik rozgrzewamy do 120℃ bez termoobiegu. Dużą blaszkę
cool and mintyspód: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka 3 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek, krem: 400-500 m śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę: 3 białka, 150 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno być(...)yolks 3 packages of starwberry jello (70 g each, each one requires 500 ml of water), approx. 500 g of strawberries, for the frosting: 250 g of mascarpone cheese, 400-500 ml of heavy cream, a big pinch of vanilla powder, few tsp of powdered sugar, to taste for the meringue: 3 egg whites, 150 g of sugar
Lekcje w kuchnijest obiad ...dzisiaj trochę klasyki czyli moje ulubione gołąbki. Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i parmezanem do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy z serkiem mascarpone - obiad idealny! Składniki na ok. 9 szt.: 1 biała kapusta 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 torebka ryżu jaśminowego 1 cebula 2 ząbki czosnku starty parmezan - ok. 5 łyżek sól, pieprz przyprawa(...)mięsa mielonego oregano, tymianek ostra papryka 1 kostka bulionu (drobiowy) sos: 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami 4 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier 2 łyżki sera mascarpone 1 duża czerwona papryka Przygotowanie: Ze środka kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy kapustę (wyciętą stroną do dołu) - ok 20 min., następnie obracamy i gotujemy kolejne
Alutka-GotujeCZEKOLADOWĄ SKŁADNIKI: Spód: ciasteczka owsiane z sezamem (250 g) masło roztopione (100 g) Masa pistacjowa: pistacje łuskane (250 g) czekolada biała (100g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (3 łyżki kopiaste) cukier (100g) Polewa czekoladowa: mleko (4 łyżki) cukier (4 łyżki) masło (125 g) kakao (3 łyżki kopiaste) Dodatkowo: krokant orzechowy (garść) Potrzebne(...)pistacjowe będzie gotowe wlewamy do niego roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników. W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy
RITA food channelZielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów Helio 100 g schłodzonego masła 60 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z matchą: 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej(...)wystudzamy w foremce. Krem czekoladowy z matcha W małym rondlu zagotowujemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z herbatą matcha, dodajemy białą czekoladę, ubijamy krótko do połącznia się składników. Na upieczony, ostudzony spód wykładamy krem matcha Odstawiamy do całkowitego stężania. Przed podaniem dekorujemy płatkami
Podróż w kulinariacukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami. Jeśli szukacie przepisu na typowo malinowy(...)niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki razem, aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy ulubiony aromat (można pominąć). Uwaga! Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Wersja malinowa
Słodkie okruszkibiszkopty przełożone przepysznym kremem na bazie kaszy manny oraz dżemem malinowym... A do tego mega czekoladowe babeczki Poop Emoji z równie mocno czekoladowym kremem z kremówki, mascarpone i kakao... Internet zalały memy z ludźmi wykupującymi w ilościach hurtowych papier toaletowy ze sklepów... Hmmm... Niby śmieszne, ale jednak nie do końca... Wystarczy zdrowy rozsadek(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki oleju kilka kropli aromatu śmietankowego lub wanilinowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao DODATKOWO: cukierkowe oczka buźki wycięte z masy lukrowej WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 1 80 stopni C (grzałka góra
Słodko-Słony Świat Ilonycukru pudru 1 łyżeczka octu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Masa : 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru borówki + maliny + zielone listki mięty Włącz piekarnik na 110 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już zrobią się białe dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając . Nasza(...)piekarniku aby wystygła całkowicie. Wyjęta może opaść, przez co będzie się kruszyć przy przekładaniu na paterę. Na ostudzoną bezę nakładamy nasz krem, przygotowujemy go ze śmietany 36 i mascarpone. Do wysokiej misy przelej śmietanę i zacznij ubijać powoli dodawaj cukier i nadal ubijaj, gdy śmietana będzie już prawie ubita zacznij po łyżce dodawać mascarpone. Gdy całość się połączy masa jest
Kuchnia na wzgórzuBezy z kremem i owocami to dla mnie deser idealny! Chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Do tego krem na bazie mascarpone i śmietanki, który idealnie komponuje się ze słodyczą bezy. Pamiętajcie, żeby dobrze ubić białka i stopniowo dodawać cukier. Jeśli chcecie uzyskać śnieżnobiałe bezy, to pilnujcie, żeby temperatura nie była za wysoka . Drukuj Bezy z owocami Przygotowanie(...)Wielkość: 16 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 148 kcal Składniki bezy 5 białek jaj 200 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem 200 g śmietanki 30% 200 g mascarpone 20 g cukru pudru (2 łyżki) dodatkowo 100 g borówek (lub innych owoców) Instrukcja bezy Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier puder i nadal ubijaj (około
Przepisy na widelcuDopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu. Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy(...)pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę: 800 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 1 szklanka wody 30 g żelatyny Na krem: 600 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Hania wcina krem:))) 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia następnie dodać cukier
Krylowa KuchniaDelikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo. Co prawda wymaga dość sporo pracy, no i nie należy do najtańszych, ale jest warte swojej pracy, bo za każdym razem smakuje gościom i rodzinie. Na biszkopt blaszka 25x30(...)proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (poj.250 ml) Na krem I: 300 g masła 82% 510 g gotowej masy kajmakowej Na krem II: 600 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Na posypkę: 300 g słonecznika łuskanego 4 łyżki mleka 60 g masła 82% 100 g cukru Na poncz: 250 g mocnej kawy 2 łyżki syropu irish
Krylowa Kuchniapoczątku tegorocznych przygotowań do świątecznych wypieków. Od razu wiedzieliśmy, że chcemy go zrobić na kruchym cieście z gotowanych żółtek, a masę cytrynową zrobimy z domowego budyniu i serka mascarpone, na koniec ozdobimy nasz świąteczny wypiek karmelizowanymi cytrynami. Przygotowanie mazurka cytrynowego zajmuje trochę czasu, ale z pewnością warto go zrobić i postawić na świątecznym stole, po sycącym posiłku będzie on miłym(...)twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie cytrynowe: sok z 1 cytryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 / 2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 3 łyżki cukru 150 g mascarpone Karmelizowana cytryna: 1 cytryna 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto na gotowanych żółtkach: Obie mąki przesiać na blat, dodać do nich cukier oraz pokrojone masło, całość posiekać
niecodziennikparysoli Krem czekoladowo-kawowy: 150 ml mleka 45 g kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru np. kawowego 3 łyżeczki żelatyny 2 jajka 100 g cukru 500 g mascarpone 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto z kokosem: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier, ubić na lśniącą i gęstą masę. Miksując(...)czekoladowej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, ubijać, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Do masy czekoladowej wmieszać żelatynę, przelać do misy miksera, dodać mascarpone, połączyć, miksując na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Wykonanie Ciasto z kokosem przekroić na dwa blaty, na dolny wyłożyć 2 / 3 kremu czekoladowo-kawowego, przykryć drugim blatem
niecodziennikpary