Dzień dobry :-) Wczoraj był dzień chłopaka, ja z tej okazji moim zrobiłam pyszny deser. Zrobiony z tego co aktualnie było w domu, więc prosto. Śmietankę 30% ubiłam, dodałam serek mascarpone i troszkę mleka. Zamiast cukru dodałam zmiksowanego banana i trochę kakao. Na spodzie ciasteczka, a na wierzchu kiwi gold. Smakowało im bardzo więc polecam :-) Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki(...)porcje: 150 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 50 ml mleka 2% 2 banany 2 kiwi gold kruche ciasteczka typu belvita lub degestive 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao 1. śmietankę 30% ubijam, następnie dodaję serek mascarpone, miksuję do połączenia się składników. Banany albo dobrze zgniatam widelcem, albo miksuję blenderem na gładką papkę, dodaję do kremu, tak samo dodaję kakao
kruche babeczkikremem i świeżymi owocami, zimna z lodówki, w upalny dzień... już mi ślinka cieknie :) No dobra koniec marzeń, do lata jeszcze chwila :) Roladę zrobiłam z kremem ze śmietanki i mascarpone, z kawałkami białej czekolady. Od razu mówię, że rolada nie jest chrupka jak typowa beza. Jest raczej, jak delikatna pianka, lekko chrupiąca z wierzchu. Nie można jej wysuszyć(...)nich zrobić :) Składniki: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Czekoladę drobno pokroić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, po woli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i szklista
Agusiowe smakołykioleju rzepakowego 175 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g kakao Składniki na mus czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady (70%) 1 łyżki cukru pudru Składniki na krem śmietankowy z wiórkami czekolady: 500 ml śmietany kremówki (36%) 2 pełne łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam i pomału wlewałam do ubitej śmietanki. Wymieszałam. Krem śmietankowy z wiórkami
Kuchnia u Krysikolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g(...)malin świeżych albo mrożonych 2 galaretki malinowe 2 szkl wody SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 300ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny + 4-5 łyżek gorącej wody cukier puder do smaku około 2-4 łyżki SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru płatki migdałowe WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy
Dziś Ja gotujebezę :) To jak, świętujecie ze mną? Beza z jagodowo-malinowym serkiem 3 białka z niewielkich jajek 150 g drobnego cukru (nie cukru pudru) szczypta soli serek jagodowy: 250 g mascarpone 2 łyżki jagód (w sezonie świeżych, tu użyłam rozmrożonych) serek malinowy: 250 g mascarpone 2 łyżki malin (w sezonie świeżych, tu użyłam rozmrożonych) dodatkowo: świeże owoce do ozdoby Piekarnik nagrzewamy(...)lekkim dołkiem w środku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z jagodami oraz malinami. Na wystudzoną bezę nakładamy obie masy. Ozdabiamy świeżymi owocami. Smacznego :) Artykuł 7 urodziny bloga | Beza z jagodowo-malinowym serkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbiałego 3 jajka kl L 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1/2 szkl oleju 50 g orzechów ewentualnie dwie/trzy szczypty cynamonu polewa: 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Ciasto 1. Banany kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem, nie muszą być całkowicie rozgniecione. 2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę(...)cynamon. Podczas mieszania dodajemy także olej. 3. Dno blaszki wyścielamy papierem do pieczenia i następnie wykładamy ciasto. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Polewa 4. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto. Smacznego ! Ps. zamiast polewy mascarpone możecie zrobić lukier i polać nim ciasto
Gotowanie...to proste !porcje): 1 łyżka masła 150ml ryżu arborio (trochę ponad pół szklanki) 500ml wody 0,5 kostki Bulionu warzywnego Vegeta Natur natka pietruszki 2 ząbki czosnku pieprz 2-3 łyżki mascarpone rozpuść masło na patelni i dodaj do niego ryż smaż ryż na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się lekko przezroczysty dodaj ok 100ml wody. Gotuj na małym ogniu(...)pokruszoną połówkę kostki bulionu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i drobno posiekany czosnek powtarzaj #3 aż skończy Ci się woda i ryż będzie ugotowany przełóż risotto na talerze, dodaj mascarpone, posyp posiekaną pietruszką i pieprzem Smacznego! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł RISOTTO Z PIETRUSZKĄ I MASCARPONE pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comokazję, u nas był na urodziny syna. Robi się go bardzo sprawnie. Pomysł na niego znalazłam na blogu kwestia smaku, ale zrobiłam bardziej po swojemu. Masa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Jeśli lubicie wersję ciast bardzo(...)upieczone. Po wyjęciu rzucamy upieczonym biszkoptem i tortownicą na blat lub podłogę (spuszczamy z wysokości około 40 cm). Studzimy, po ostudzeniu przecinamy na 3 blaty. Masa: 500 g serka mascarpone 300 g śmietanki 30 % 200 g masy kajmakowej (można więcej) Dodatkowo: 260 g dżemu z czarnej porzeczki 4-5 bananów do nasączenia alkohol typu amaretto, napar kawy
kruche babeczkiPyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki(...)Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI BEZY / 16 SZTUK 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego KREM 250 g mascarpone 1/4 szklanki likieru jajecznego, np. ajerkoniaku 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej 16 malin płatki migdałowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C., bez termoobiegu. BEZY; Białka ubijamy na wysokich obrotach
cool and mintyChoć nie przepadam za kawą uwielbiam kawowe wypieki i desery. Zwłaszcza takie, które zrobię w kilka chwil jak to tiramisu bez jajek w pucharkach. Polecam! 250g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 14-16 podłużnych biszkoptów do deserów 1 filiżanka mocnej, przestudzonej kawy kilka kostek czekolady kakao 1. Śmietankę ubijamy, mieszamy(...)mascarpone i cukrem pudrem. 2. Na dnie pucharków układamy biszkopty nasączone kawą. Na to układamy mascarpone, posypujemy kakao. Czynność powtarzamy. 3. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny
Szefowa kuchnikomponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto 70 ml wódki(...)jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie
Szalona Kuchnia EwelinyTorcik walentynkowy. Czekoladowy, z kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto szybkie, proste i efektowne. Torcik upiekłam już kolejny raz na bazie TEGO przepisu. Nam smakował :). Przepis na torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascaropne. Ciasto: 100 g czekolady deserowej 80 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kajmaku Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 g masła Ozdoby: róże (żywe kwiaty) serduszka inne w zależności od okazji Jak zrobić torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascarpone? Ciasto czekoladowe. Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić
Rodzinka w kuchnideserowej Beza • 4 białka • 200 g drobnego cukru do wypieków • 1 czubata łyżka kakao • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu Krem • 500 g śmietanki 36 % • 500 g serka mascarpone • 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo • 1 większy słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g) • poncz (3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 6 łyżek likieru z czarnej porzeczki Cassis) Sposób(...)stopni C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić. 12. Przygotować krem: dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera. Dodać z cukier puder. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu. 13. Przygotować poncz: w szklance wymieszać wszystkie składniki. 14. Złożyć całość ciasta: biszkopt dokładnie nasączyć
W mojej kuchniDostałam skan przepisu od mamy i od razu przypadł mi do gustu. A dlaczego? A dlatego, że ma składniki, które uwielbiam, czyli lody, bita śmietana i mascarpone. Coś pysznego. Deser rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. I do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Ostatnio w Polsce poszalałam z foremkami i wpadła mi w ręce też forma półokrągła(...)comber), ale spokojnie możemy przygotować ten deser w każdej innym kształcie czy też salaterce. Przepis z gazetki Prześlij Przepis. Składniki: 250 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone mniej niż pół szklanki cukru pudru 350 ml ulubionych lodów (ja użyłam miętowo-czekoladowych, w przepisie są pistacjowo-marcepanowe) galaretka (użyłam agrestowej, ale można dopasować smakiem do lodów) 2 banany opakowanie kakaowych ciasteczek
Na moim talerzupomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% ok. 4 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaną z ok. 1 łyżką wody wykonanie: Mascarpone miksujemy(...)rozpuszczoną kawą i wystudzoną. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części (część którą będziemy przekładać i łączyć elementy tortu i część do obłożenia i dekoracji) wykonanie tortu: Na paterze układamy blat kakaowy (kwadratowy) nasączamy go i smarujemy go kremem. Do jego dwóch przyległych ramion przekładamy
Domowy Smak Jedzenia