Kruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze. Ciasto kruche 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej 100 gram masła 2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później 2 łyżki cukru pudru Krem 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % 130 gramów serka mascarpone 1 czubata(...)cukierniczego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy ok 45 minut. W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem gdy zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo łyżka po łyżce serek mascarpone. Ubity krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z malinami. Na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wkładamy jeszcze na ok. godzinkę do lodówki. Smacznego
Andzia PichciMakaron z tuńczykiem, pomidorkami i papryką w aromatycznym sosie na bazie oliwy, czosnku, suszonych pomidorów i dodatku mascarpone kłania się na obiad. Do makaronu z tuńczykiem dodać możecie kukurydzę, kapary, oliwki lub groszek zielony – będzie pysznie! Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podaję z makaronem krótkim, np. świderki, penne, kolanka lub długim. Idealne będą makarony typu reginette, pappardelle, bucatini, tagliatelle(...)czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 suszone pomidory + 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 15 pomidorków koktajlowych 5 ząbków czosnku sól, pieprz, słodka papryka opcja: spora łyżka mascarpone do podania makaron krótki lub długi (ok. 300 g) + świeżo skrojona natka + sok z cytryny + parmezan oliwa PRZYGOTOWANIE: Czosnek i cebulę obieram, siekam drobno. Umyte pomidorki kroję na cztery. Paprykę kroję
Zasmakuj Kuchniskrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli * Proporcje na biszkopt dla różnych wielkości tortownic: Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36 % 250 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200 g lekko gorzkiej czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu(...)składaniem tortu. Tak przechowywany biszkopt dużo łatwiej się kroi. Zajrzyj do wpisu: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy, tam znajdziesz więcej wskazówek oraz wideo z instrukcjami. Krem czekoladowy: Śmietanka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Miskę i ubijaczki do miksera włóż do zamrażalnika na 15 min przed przygotowywaniem kremu. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw
Słodki BlogJeśli macie ochotę na coś słodkiego i mocno sycącego to przygotujcie poniższy deser. Krem na bazie mascarpone i masy krówkowej przełożony biszkoptami nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. To takie "oszukane" tiramisu, bez jajek i śmietany. Deser najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Składniki na 6 mniejszych porcji: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 g masy(...)mąkę rozpuścić w zimnej wodzie) . Przygotowaną frużelinę gotować 1-2 minuty, ponieważ musi zgęstnieć (uwaga: masę należy cały czas mieszać, aby się nie przypaliła) . Ostudzić. Do miski przełożyć schłodzone mascarpone i za pomocą robota kuchennego ubijać 2 minuty. Następnie partiami dodawać masę krówkową (cały czas ubijając) . Powinien powstać gęsty, puszysty krem. Na dno np. literatek ułożyć po dwa biszkopty (które
UgotowaćŚwiąteczne ciasto makowe z wiśniami Delikatne i wilgotne blaty makowe przełożone lekko kwaskową, świeżo zrobioną frużeliną z wiśni i pysznym kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Całość dopełniona polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru(...)pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół szklanki cukru pół szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 500g serka mascarpone ok 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 3-5 łyżek mleka *** Do przygotowania masy makowej używam kupionego w paczce zmielonego maku
Blog z ApetytemPomysł na świąteczne ciasto - marchewkowe wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, startego jabłka oraz posiekanych orzechów, przełożone kremem orzechowym przygotowanym na bazie masła orzechowego i serka mascarpone. Ciasto miękkie i puszyste. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm): ciasto marchewkowe(...)szklanki oleju (150 ml) 200 g m obranej marchewki 1/2 obranego jabłka garść orzechów, np. włoskich 60 g wiórków kokosowych szczypta cynamonu szczypta soli krem orzechowy 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 4 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru, soli i dodatkowego tłuszczu!) 4 łyżki drobnego cukru ewentualnie szczypta soli do dekoracji cukrowa posypka Przygotowywanie kremu orzechowego Na samym początku
Ugotowaćłyżki kawy naturalnej 100 g zmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru łyżeczka likieru kawowego Masa mascarpone: 500 ml kremówki 250 g mascarpone 6 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wrzątku Wykonanie: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier(...)odkładamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy
Podróż w kulinariaobiad lub podwieczorek - cienkie naleśniki nadziane kremem budyniowym i frużeliną truskawkową. Szybkie do przygotowania i bardzo syte. Uwaga: krem najlepiej smakuje i wygląda od razu po wymieszaniu budyniu z mascarpone. Niestety, na drugi dzień krem "puści" wodę, dlatego proponuje go przygotować tuż przed samym podaniem naleśników. Składniki na 8 sztuk (4 porcje): naleśniki 4/5 szklanki mąki pszennej (około(...)łyżki zwykłego cukru 2 jajka (rozmiar L) 30 g masła szczypta soli krem budyniowy 1/2 opakowania budyniu wanilinowego + mleko (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)* 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo frużelina truskawkowa, przepis TUTAJ * przygotowałam z całego opakowaniu i do kremu wykorzystałam połowę ugotowanego budyniu Na samym początku przygotować budyń (zgodnie z instrukcją
UgotowaćTiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub kakaem. Ja postanowiłam nieco ten deser zmienić i dodałam do niego wiórki kokosowe oraz białą czekoladą. Całość wyszła niesamowicie pyszna, koniecznie wypróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka(...)serka mascarpone lub ricotta 60 g wiórek kokosowych 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru około 120 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych 1 szklanka czarnej kawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaparzyć szklankę kawy, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia. 2. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, ale nie rumienić. 3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
Danka Pichcicukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki octu 3% lub 1 łyżka soku z cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z jednej cytryny, sól krem : 500 g serka mascarpone, 1/2 chili, 800 ml pulpy mango bez cukru, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny, do nasączenia : 150 ml mocnego naparu z herbaty(...)dnia. Krem : chilli zagotować z pulpą mango. Chili dodaję do smaku, lepiej dać mniej niż za dużo, zawsze po spróbowaniu można dodać więcej. Pamiętajmy, że do mango dodajemy serek mascarpone, więc powinna być raczej pikantna. Pulpę przecedzić. Do miseczki wsypać żelatynę, wlać trochę mango i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Wymieszać z całą pulpą mango. Odstawić do ostygnięcia
królestwo garówtygodnie, to najlepszy moment na inspiracje i pomysły na wypieki świąteczne. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszną roladę biszkoptową, z zimowym nadzieniem na bazie serka mascarpone, owoców i Oryginalnego Soku zimowego. Ciasto jest lekkie, puszyste i zawiera orzeźwiające nuty, a to dzięki użyciu soku jabłkowego z cynamonem i goździkami, owoców takich jak: czerwona porzeczka i jagody. Oryginalny(...)jest ciepła, owiń ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Masa: - 330 ml Oryginalny Sok ZIMA (jabłko- cynamon-goździki) lub Oryginalny Sok ZIMA (jabłko -imbir) - 2 galaretki cytrynowe - 250 ml serka mascarpone - 200 g zamrożonych czerwonych porzeczek, malin, jeżyn lub jagód Galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku, dodaj sok i całość wymieszaj. Gdy masa wystygnie dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIzupełnie inny sposób na tradycyjny polski wypiek jakim jest sernik. Wykonany w mojej ulubionej wersji – mini serniczków w formie muffinkowej. Dodatkowo zamiast zwykłego twarogu użyłam serka kremowego i mascarpone co dało bardzo ciekawy i odmienny od zwykłego sernika efekt smakowy. Co ciekawe zachwycone nim są najbardziej osoby, które za sernikami zazwyczaj nie przepadają. Jako dodatku użyłam musu truskawkowego(...)naprawdę zaskakuje. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube Składniki: (na 24 serniczki) Spód: 120g herbatników maślanych 50g roztopionego masła Masa serowa: 200g serka kremowego 250g mascarpone 100g kwaśnej śmietany 50g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 małe jajka 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej pół opakowania budyniu waniliowego Mus truskawkowy
Słodki Blog