masa wystarczająco zgęstnieje (ale będzie cały czas do wymieszania, nie może się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno - bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową
Smakołyki Berenikiforemka 23x33 cm Spód: 400g herbatników, 400g masy krówkowej. Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić. Masa serowa: 750g serka mascarpone, 150 ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 3 duże batony "Lion". Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie
Z miłości do słodkościwyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. Masa serowa: 1 jajko 225 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać
Domowa cukiernia Ewymąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wlać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tem 175C przez ok.40 minut. Masa serowa: 1 kg sera 25 dag masła 4 żółtka 1 szk cukru pudru 1 żółtka galaretka Ser zemleć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser i dalej
Apetyczna babeczkaciastek digestive60 g masła1 łyżeczka mielonego imbirumasa serowa:550 g serka kremowego150 g miodu2 łyżki mąki ziemniaczanej2,5cm kawałek świeżego imbirusok z 1/2 cytryny150 ml śmietany kremówki4 jajkadodatkowo:3 gruszkiCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem.Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do ciastek i dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie(...)startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomat oraz twaróg. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. W mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy do gotującej się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy
Kuchnia po mojemuKremowy, słodki i z chrupiącymi kuleczkami Nesqik. Zasmakuje nie tylko dzieciom. Przypadła mi do gustu taka wersja serniczka. Spód: 1 szklanka płatków śniadaniowych Nesquik Masa serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżką mąki 1,5 szklanki płatków śniadaniowych Nesquik Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wysypujemy płatki śniadaniowe Nesquik
VioletoweKucharzenieMascarpone ubiłam w mikserze na puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć
bastalenapieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki oleju Jajka
Słodka Kraina Wypiekówjajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -wanilia Składniki masy serowej: -1/2 kg zmielonego twarogu -2 łyżki stopionego masła -cukier puder do smaku -2 jajka -wanilia Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię, cukier puder do smaku i wszystko
Maminek kulinarnymasłamasa serowa:3 jajka30 g masła500 g twarogu trzykrotnie mielonego100 g cukruskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytryny50 g rodzynków1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:1 łyżka cukru pudruRodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 1-2 godziny. Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, dokładnie dociskają(...)minut.Przestudzić.Masło rozpuścić i ostudzić.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć, wymieszać z mąką. Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wmieszać do masy.Masę przełożyć na spód, powierzchnię wygładzić.Piec w 160 st. C. przez 45-50 minut.Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremową konsystencję. Do doskonale ubitych żółtek, porcjami dodajemy mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości) ; całość mieszamy(można użyć miksera). W innym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Na głęboki talerz wlewamy espresso i alkohol. W kawie zanurzamy szybko połowę biszkoptów
Mia Cucina Sofietamieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową . Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C przez ok. 50 - 55 minut. Wierzch serniczka powinien być sprężysty i ścięty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Trufla: Śmietankę podgrzewamy
Słodkości i nie tylkoćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia.Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie
Codzienna kuchnia niecodziennaobowiązek, zmykam poćwiczyć - serniczki takie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą (niestety...).Mini serniczki z rodzynkami earl greySkładniki:(na 15 sztuk)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej70 g białej czekoladysok z 1 cytryny2 jajkadodatkowo:100 g rodzynek150 ml mocnej herbaty earl greykrem(...)Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i sok z cytryny, zmiksować. Wbić po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać 3/4 rodzynek, wymieszać łyżką.Masę serową przełożyć do foremek.Piec w 130 st. C. przez 30 minut.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Całkowicie ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą
Pożeraczka, czyli raz adobrze