ciastek digestive60 g masła1 łyżeczka mielonego imbirumasa serowa:550 g serka kremowego150 g miodu2 łyżki mąki ziemniaczanej2,5cm kawałek świeżego imbirusok z 1/2 cytryny150 ml śmietany kremówki4 jajkadodatkowo:3 gruszkiCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem.Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do ciastek i dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie(...)startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomat oraz twaróg. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. W mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy do gotującej się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka do deserów. Sernik schładzamy
Kuchnia po mojemuKremowy, słodki i z chrupiącymi kuleczkami Nesqik. Zasmakuje nie tylko dzieciom. Przypadła mi do gustu taka wersja serniczka. Spód: 1 szklanka płatków śniadaniowych Nesquik Masa serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżką mąki 1,5 szklanki płatków śniadaniowych Nesquik Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wysypujemy płatki śniadaniowe Nesquik
VioletoweKucharzenieMascarpone ubiłam w mikserze na puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć
bastalenapieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki oleju Jajka
Słodka Kraina Wypiekówjajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -wanilia Składniki masy serowej: -1/2 kg zmielonego twarogu -2 łyżki stopionego masła -cukier puder do smaku -2 jajka -wanilia Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię, cukier puder do smaku i wszystko
Maminek kulinarnymasłamasa serowa:3 jajka30 g masła500 g twarogu trzykrotnie mielonego100 g cukruskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki soku z cytryny50 g rodzynków1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:1 łyżka cukru pudruRodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 1-2 godziny. Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, dokładnie dociskają(...)minut.Przestudzić.Masło rozpuścić i ostudzić.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć, wymieszać z mąką. Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wmieszać do masy.Masę przełożyć na spód, powierzchnię wygładzić.Piec w 160 st. C. przez 45-50 minut.Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremową konsystencję. Do doskonale ubitych żółtek, porcjami dodajemy mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości) ; całość mieszamy(można użyć miksera). W innym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Na głęboki talerz wlewamy espresso i alkohol. W kawie zanurzamy szybko połowę biszkoptów
Mia Cucina Sofietamieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową . Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C przez ok. 50 - 55 minut. Wierzch serniczka powinien być sprężysty i ścięty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Trufla: Śmietankę podgrzewamy
Słodkości i nie tylkoćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia.Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie
Codzienna kuchnia niecodziennaobowiązek, zmykam poćwiczyć - serniczki takie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą (niestety...).Mini serniczki z rodzynkami earl greySkładniki:(na 15 sztuk)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej70 g białej czekoladysok z 1 cytryny2 jajkadodatkowo:100 g rodzynek150 ml mocnej herbaty earl greykrem(...)Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i sok z cytryny, zmiksować. Wbić po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać 3/4 rodzynek, wymieszać łyżką.Masę serową przełożyć do foremek.Piec w 130 st. C. przez 30 minut.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Całkowicie ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu 1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki 36% 3 łyżki brązowego cukru(...)twarożku 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey 1 budyń waniliowy Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką
Luźna Kuchniażaden świąteczny stół się nie powstydzi. Jest obłędny, cudownie intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który(...)dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny.Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao60 g masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie zmielonego3 jajka200 g ciemnej czekolady (70%)80 g ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)mus z białej czekolady:80 g białej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczypta soli do ubicia białek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie) 2-3 łyżki mocnego alkoholu (rum, whisky) - można pominąć Masa serowa: 2x150 g białe serki naturalne (u mnie serek Bieluch) 2x200 serki naturalne homogenizowane 0% (u mnie Miss Talia) 2 łyżeczki ksylitolu kilka kropli esencji waniliowej Dodatkowo: 1 łyżka kakao(...)sztuk, po 1 na porcję BISZKOPT 1. Białka ubij w metalowej misce (zacznij od najmniejszych obrotów). Pod koniec ubijania dodawaj bardzo powoli ksylitol, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier rozpuści się całkowicie, możesz zacząć dodawać żółtka. Dodawaj po jednym, cały czas ubijając. 2. Wyłącz mikser, dodawaj stopniowo mąkę do masy jajecznej, cały czas
Powiedz dietom niesumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1/2 szkl. oleju Beza: 4 białka(...)szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kolorowy Przepisownik