masa serowa - 1000 przepisów (strona:41/67)

Serowe ślimaki z rodzynkami 224

rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.  Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym

Niezły Młynek
Sernik malinowy 158

reszta składników, w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem, jajkami, mąką, śmietaną i wanilią (laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i ostrzem noża, najlepiej okrągłym, wyskrobać ziarna wanilii). Przygotowaną masę serową wylać do tortownicy. Składniki miksujcie krótko, tylko do ich połączenia (inaczej sernik za bardzo się napowietrzy i opadnie po upieczeniu). Sernik piec przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni(...)żeby żelatyna się rozpuściła (za długo podgrzewana traci właściwości!). Dodać do przygotowanych malin, dobrze wymieszać i wystudzić, ale uwaga, żeby mus nie stężał! Ubić śmietanę kremówkę i dodać przygotowaną masę z malin. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać mus malinowy na wystudzony sernik (oczywiście nie wyjmujecie go z formy). Odstawić do lodówki aż stężeje, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik

Pociąg Do Kuchni
Ciasto Cygańskie ścieżki 248

szklanki cukru1 cukier waniliowy9 białek4 żółtka1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanki oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)Masa serowa:50 dag waniliowego serka homogenizowanego4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną(...)stężenia. Kiedy stężeją, kroimy w kostkę.4. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Jak ostygnie to mieszamy z serkiem homogenizowanym, następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Kiedy masa lekko stężeje, przekładamy ciasto.5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5 żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych żółtek

Kuchnia domowa Ani
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 208

jedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego, co powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle(...)niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy  szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam

W kuchni Karmel-itki
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS! 216

naszych Mam! Przygotowałam dla niej przepyszną, kruchą tartę z nadzieniem z truskawek i rabarbaru z kremowym serem, która z pewnością ją zachwyci! Scroll down for recipe in English Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem (8-10 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 4 1/2 łyżeczki mąki 1 łyżka(...)uzyskania jednolitej masy. Następnie wmieszaj dokładnie jajka i żółtko i wylej na masę z truskawkami i rabarbarem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 25-30 minut, aż masa serowa się zetnie, po czym wyjmij i odstaw do ostudzenia na co najmniej godzinę. Schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny przed podaniem. Wyłóż na ciasto pokrojone w plasterki truskawki

karmelowy
Sernik chałwowy 257

Składniki na spód:200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła50 g cukru pudru2 żółtkaMasa serowa:1 kg sera mielonego w wiaderku250 g serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru5 jajek300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa:200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym125 ml śmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy(...)przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać dokładnie pokruszoną widelcem chałwę i stopniowo po jednym jajku

Świat Ciasta
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 178

teraz z nimi zrobić...I wtedy, zupełnie przypadkowo, na blogu Vegazone znalazłam przepis na tartę. Niezbyt skomplikowaną, choć troszkę czasochłonną. Łączy w sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne(...)C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć.Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 298

najmniej kilka. Ja osobiści zastępuję tłuszcz (masło czy margarynę) ubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca(...)tego uniknąć należy się trzymać ogólnych wytycznych: Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu cukier szybciej rozpuści się ucierany z masłem czy jajkami. Masa ucierana do białości mikserem lub ręcznie powinna być bardzo gęsta i jednolita. Jeżeli chcemy uzyskać lekkie i puszyste ciasto, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy sztywną pianę dodatkiem szczypty soli

Pyry na Gaz
sernik z powidłem śliwkowym 311

olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok 60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym

Domowy Smak Jedzenia
Korzenny wegański sernik z chałwą 228

ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masęserową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik nie popęka

greenscarf
Sernik kokosowy 150

dobrze wymieszać. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę (użyłam młynka do kawy). Do masy jajecznej stopniowo dodawać zmielony ser, a następnie zmielone wiórki kokosowe. Dodać likier kokosowy i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (to zależy od piecyka, lepiej piec w niższej temp., a dłużej). Sernik

talerz przyjemności
Czekoladowy sernik na miodowniku 464

jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać do twarogu. Masę serową podzielić na pół i wylać na podpieczone ciasta. Dwie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych

https:KKuchniaMniam
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 177

puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.  Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE 210

następnie odstawiamy żeby przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem wg uznania, miksujemy. Dodajemy łyżkami ser, miksujemy. Na sam koniec ciągle miksując dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Masę serowa wylewamy na spód ciastkowy, na wierzch wykładamy czekoladową korę. Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 372

minut (można obciążyć ciasto). Jeśli w trakcie pieczenia ciasto się „zbąbluje”, wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Francuską tartę z szynką, gruszkami

Pociąg Do Kuchni
PUCH Z CZEKOLADĄ 338

szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 250 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację

Z Majeczką w kuchni
Sernik cytrynowy z Wiśniami 237

rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 o C ( z termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem

vaniliowoczekoladowa
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 224

jednolitej masy. Następnie delikatnie wmieszaj rozgnieciony rabarbar. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 ° C i umieść na jego dnie puste naczynie żaroodporne, do którego wlej 2 szklanki wody. Przełóż masę serową do tortownicy, jeżeli to konieczne wyłóż spód folią aluminiową, włóż do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 30 minut. W celu przygotowania kruszonki, umieść wszystkie jej składniki

karmelowy
Tureckie ciasto szpinakowe, Drake's Coffee Cake 414

dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej formy (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ok. 30 minut, sprawdź ciasto wykałaczką. Gdy całkowicie ostygnie, udekoruj masą serową (wymieszany serek z sokiem z cytryny i cukrem).   The Suicide (season 3, episode 15) A man in Jerry’s building tries to commit suicide but he ends

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik ze śmietaną 256

plus jedno żółtko 4 łyżki mąki pszennej Przygotowanie : 1 . Jajka i żółtko utrzeć z cukrem, dodać stopniowo ser, ucierać 2. Dodać po łyżce ; śmietanę i mąkę - ucierać 3. Wlać masę serową do natłuszczonej formy, piekłam w temp. 180 *C przez 90 min.( u mnie był to prodiż, 23 cm średnicy) 4. Po upieczeniu wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika

Proste Potrawy
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 188

koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto. Styropian pieczemy 1 godzinę

Kolorowy Przepisownik
Sernik jabłkowo-cynamonowy 263

cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Na koniec dodać po jednym jajku, po każdym, krótko zimiksować.  Na zimne podpieczone ciasto wykładamy zimną masę jabłkową, na jabłka wykładamy masę serową i wszystko przykrywamy pozostałym starkowanym ciastem. Całość pieczemy w 170 stopniach przez 60-90 minut. Stan wypieczenia sernika sprawdzamy patyczkiem. Sernik w piekarniku urośnie. Po upieczeniu opadnie na płasko

na moim stole...
Wielka mini przyjemność 158

zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół.  Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową.  Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły.  Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami

Garniec Magalie
Śmietankowy sernik dietetyczny z domowymi lodami 195

dodawać jogurt (konsystencja nie może być luźna ani znowu za gęsta). Zmiksowac blenderem lub jak kto woli zmiksowac w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do miski z masą serową. Wymieszać łużką, łopatką do ciast. Przelac do misy multicookera redmond . Ustawić program CAKE i czas 1 godzina. SKŁADNIKI NA LODY: 3 łyżki serka mascarpone 1 łyzka jogurtu naturalnego miąższ

ClauditteMissCooking
Kajmakowe serniczki na zimno 201

gorącej wody i mieszamy aż sie rozpuści.  Dodajemy do miksującej się masy.Do  kieliszków   wkładamy po 1 łyżeczce wiśni w syropie bądź innych owoców. Na to wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia ja. /ŹRÓDŁO MojeTworyPrzetwory

Anioły w kuchni
Ciasto z truskawkami B 186

przypala, a bez wody jest po prostu dużo szybciej. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy serek i śmietanę do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy przechłodzoną, płynną czekoladę- zbyt ciepła może zważyć masę serową,  chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w niewielkie kawałki truskawki i delikatnie mieszamy łyżką. To wszystko przekładamy na ciasteczkowy spód i chłodzimy w lodówce

les mirabelles
Sernik jogurtowy 167

Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Masa jogurtowa: Jogurty greckie miksujemy na małych obrotach z cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Passion of Cooking
.844. wypiekania nigdy dość 142

250g ricotty ~jajko ~łyżka budyniu czekoladowego lub mąki pszennej/ziemniaczanej ~czubata łyżka karobu Fresano ~cukier/stevia do smaku ~borówki (ok. 100g) lub inne owoce/dodatki Mieszamy wszystkie składniki oprócz owoców i przelewamy masę serową do foremki. Na wierzchu układamy owoce lub inne wybrane dodatki. Pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Zostawiamy w uchylonym piekarniku na ok. 10 minut. Można upiec sernik poprzedniego

breakfast of dreams
Dietetyczny sernik pod pierzynką 173

chudego białego (Emilka) 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego ekstrakt waniliowy 1,5 łyżki stewi (wg. smaku) Sposób przygotowania: Ser, ekstrakt, budyń, 2 żółtka, 1 łyżkę stewi miksujemy razem masę serową przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni około 3 minuty przed końcem pieczenia białka miksujemy na sztywną pianę z 0,5 łyżką

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z pomarańczową nutą 131

pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy, tak żeby pokrywało cały spód następnie wylewamy masę serową tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową, wkładamy do większego żaroodpornego naczynia do którego wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy pieczemy przez około 10 minut w temp. 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzona chatka baby jagi ;) 221

części (pasy), ważne żeby środkowa część była o około 1 cm krótsza od dwóch bocznych (ma nam powstać trójkąt równoramienny:D) na tak skrojonym cieście rozsmarowujemy równomiernie masę serową, a następnie składamy wszystko przy pomocy foli w "domek" (może ten filmik wam pomoże) tak przygotowaną składankę wkładamy na kilka godzin do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ananasowy sernik na zimno 144

smaku tak przygotowaną masę przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki, aż stężeje sok ananasowy podgrzewamy, a następnie dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, następnie studzimy na wierzchu zastygniętej masy serowej wykładamy kawałki ananasa i zalewamy górę sokiem wstawiamy do lodówki, aż stężeje SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
tiramisu 224

przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser można przygotować w pucharkach, szklankach, szklanej misce… PORCJE: 4 (duże

zabawa smakiem
Placek serowy 259

pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając na najniższych

Zainspirowana w kuchni
Tarty z ricottą i szparagami 166

musztardą, śmietaną i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące

Czerwień i błękit
Śmietanowiec z galaretkami 388

odstawić do stężenia.  Po tym czasie wylać na masę galaretkę wiśniową i drugą część masy smietanowej.  Każdą warstwę należy odstawić do lodówki do stężenia.  Galaretka cytrynowa, masa serowa i wierzch galaretka pomarańczowa.  Odstawiami na kilka godzin. do lodówki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Sernik maślany z rodzynkami 312

antybiotykiem. Ciasto Składniki 2 całe jaja 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki wrocławskiej Sposób Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Masa serowa Składniki 1 kg sera białego tłustego 1 kostka masła  2 szklanki cukru pudru 8 żółtek (białka zostawić do ubicia na pianę) 2 łyżki mąki kartoflanki 1,5 opakowania

Kuchenne aromaty
Francuzy z serem i rabarbarem 179

łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć

Kuchenne aromaty
Strucla z serem i żurawiną 173

cukru waniliowego Masło roztopić, dodać mleko i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać żółtka, cukry i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa serowa: 350 g półtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji

kulinarnyswiatdomi
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 219

Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki smarujemy wyrobioną masą serową zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego Zapiekamy w piekarniku 25 min w temperaturze 200 stopni C. Podajemy na gorąco posypując cukrem pudrem lub z konfiturą

kgwjanczewo
Drożdżówki ślimaczki z serem i rodzynkami 158

całość zagrzać aby było lekko ciepłe. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ręcznie do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa serowa: 350 g półtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo

kulinarnyswiatdomi
Sernik z brzoskwiniami! 170

łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym na tarce ciastem kakaowym! Jest pysznie! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! Buźka! Pięknego Dnia

SMYKWKUCHNI
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 178

łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie

W kuchennym oknie Ewy
Leniwe pierogi 111

zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około

królestwo garów
Kawowa bomba 178

wody i odstawić na 10-15 min by napęczniała. 3. Po tym czasie dolać 1 łyżeczkę wrzątku i wymieszać dokładnie by żelatyna się rozpuściła 3. Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszać po czym położyć na mus czekoladowy. 4. Wstawić do zamrażalnika na 15-45 minut, Wyjmowanie z filiżanki. 1. Do garnuszka/miseczki włożyć filiżankę z deserem. 2. Wlać

KreatywnePiny
Waniliowy sernik nowojorski. 261

ciasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i  sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Pascha 167

jeszcze przez chwilę miksować. Do kremu dodać bakalie i wymieszać. Następnie dodawać partiami ser cały czas mieszając. Formę wyłożyć wilgotną gazą tak aby jej brzegi zwisały poza naczynie. Włożyć masę serowa, końce gazy zawinąć na wierzch formy i położyć obciążenie. Ja do tego celu użyłam fasolę wsypaną w worek. Wstawić na noc do lodówki

Mama Gotuje
Sernik z polewą karmelową 254

ochotę na kolejny sernik? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Bazowałam na przepisie od Pieczarki Mysi. Składnikina

Pink Envelope
Czekoladowy sernik 132

czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie

Pink Envelope
Crêpes – francuskie naleśniki 123

Cienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń

Pink Envelope
Pascha w wersji light 179

Następnie do mleka dodawać partiami oba rodzaje twarogu mieszając wszystko przy pomocy miksera. Dodać skórkę z pomarańczy.   Suszone wiśnie i orzechy posiekać na drobne kawałki i dodać do masy serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny.    Gotową paschę można pokroić na kawałki, albo nakładać do pucharków łyżką do lodów

Kulinarne Inspiracje
Sernik orzechowy - Biały Michałek 348

zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników. 5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą*. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne

Kto ugości moich gości?
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 271

Pozostały sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę i mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem

CookYourself
Sernik na zimno, na serku homogenizowanym, z musem z truskawek 270

wyłożyć biszkoptami. Wylać masę serowo-śmietanową. Wsadzić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 0,5 litrze wody. Przestudzić. Truskawki zmiksować blenderem i połączyć z wystudzoną galaretką. Wylać na lekko stężałą masę serową. Wsadzić do lodówki na całą noc. Smacznego

CookYourself
Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 319

zimno - z twarogu i żółtek. Niezależnie jednak od sposobu wykonania, dodawano do niej zawsze cukier, przyprawy (wanilię, a czasami kardamon) oraz różne bakalie, symbolizujące bogactwo i dobrobyt. Następnie serową masę formowano w wyłożonych materiałem naczynkach ze specjalnych drewnianych deseczek, które nadawały jej wygląd ściętej piramidki. Kształt tego deseru nie był wcale przypadkowy i symbolizował grób Jezusa Chrystusa, dlatego też podawano

Ratunku obiad
Sernik z rosą 204

rozwałkowanym ciastem. Ser: Do misy włozyłam ser, cukier, 2 całe jaja i 4 żółtka. Zmiksowałam w robocie na gładka masę. Dołożyłam resztę skąłdnikówi miksowałam do scalenia wszystkich. Wylałam masę serową na ciasto. Wyrównałam łopatką.  Piekłam około 50 min. w 180 stopniach, ale sprawdzajcie.Piekarnik piekarnikowi nierówny! Po chwili ubij białka z cukrem na sztywną pianę i po tych 50 minutach

Z Kuchni Do Kuchni
Terrina twarogowa 242

zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z blogu Kotlet.tv

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 180

podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość.  3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy masą serową i zwijamy od dłuższego boku, jak roladę. Powstały wałek kroimy na 2-3 cm plastry i układamy drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na kolejne pół godziny

Apetyczna babeczka
Deser z OREO – bez pieczenia 11667

Przygotować budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić*. 1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem. Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Ostudzony budyń zmiksować, aby pozbyć się powstałego kożucha i ułożyć na serowej warstwie. Banana pokroić w plasterki i delikatnie poukładać

Moja Delicja
Najlepszy sernik krakowski 1194

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 175

pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała. Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się nie rozpłynęły po całym cieście. Gotowe ciasto delikatnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy

Smakowy Raj
Sernik kokosowy 380

dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik

kgwjanczewo
Sernik z żurawiną. 179

dokładnie wymieszać,  dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach, włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien

Kuchnia Beaty
Crêpes - francuskie naleśniki 161

Cienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty

pink envelope
Malinowy zawijas 140

masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym ogrodzie, poza malinami

les mirabelles
Czekoladowe cake pops 147

serka 50 g nutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut. Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć

Domowa cukiernia Ewy
Różowy sernik daktylowo-ananasowy :) 114

cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 min. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ciasto i wylewamy

vegetanie
Sernik FIT na otrębowym spodzie 318

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem

Powiedz dietom nie
Sernik puszysty 216

Przygotowanie: Ser mieszamy z masłem, śmietaną i mąką Żółtka ucieramy z cukrem, obie masy łączymy ze sobą Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dokładamy do masy serowej. Pieczemy ok 60 minut w temp 180'C. Smacznego

Luźna Kuchnia
Pierogi RUSKIE 291

cebule obieramy, kroimy w kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład z cebulką SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Paluszki krabowe w chlebku 224

razem z posiekaną pietruszką i serem żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Sernik z rosą. 335

ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie ma być), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera, ubijamy pianę z białek, cukru z dodatkiem

Kuchnia Beaty
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 187

wsypujecie cukier, potem dodajecie po łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki

GRUBY WAŁEK
Róże naleśnikowe na walentynki 163

składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 3 lub 4 szt w zależności od tego, jak duże róże chcemy otrzymać. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy w ruloniki, następnie przecinamy je pośrodku. Układamy przecięciem do dołu i formujemy różyczki. Z wierzchu posypujemy szczypta cynamonu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 367

dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.  Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.  Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.  Teraz przygotowujemy polewę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 197

czasie rozwałkować każdą część na placuszek  i posmarować go roztopionym masłem,  posypać cukrem  następnie posypać makiem. Możemy wykorzystać dowolne nadzienie, posmarować placuszki dżemem, masą serową czy dowolnym kremem.  U mnie połowa bułeczek była z makiem, a druga połowa z kremem kasztanowym. Placuszek z nadzieniem zwijamy w rulonik. Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 233

pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki. Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone). Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia. Polewa Czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy

Słodka Strona
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 233

likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zbyt się

KUCHARNIA
Domowy Deser 234

rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków.  Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam

Chocolate Stop Tempting
Pierogi z białym serem 184

odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :)Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru

Słodkie Przyjemności
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 167

przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jagodowy sernik na zimno 203

następnie wsypać 150 g jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki.Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić.Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat mamy, a następnie wylać zimną, lekko tężejącą galaretę.Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia

Mix smaku
Na dobry początek roku 204

niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut.Gotowy sernik do czasu podania przechowujemy w lodówce. Podajemy go z pozostałym sosem toffi

Przysmaki Karolki
Roladki z tortilli z paluszkami krabowymi 473

pietruszki. Pięć paluszków krabowych pokroić w drobną kosteczkę i dodać do serka. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa byłaby zbyt sucha i trudna do rozsmarowania można dodać odrobinę jogurtu. Następnie masą serową posmarować każdą tortillę. Przy brzegu każdej tortilli ułożyć całe paluszki krabowe i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki do schłodzenia. przed podaniem

Monia miesza i gotuje
Racuszki z twarogu 154

wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 220

duża łodyga rabarbaru1 szklanka truskawekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.5. Całość pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Cytrusowe ciasto świąteczne 182

grubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią.  Słodkich

Niezły Młynek
Murzynek z serem 1244

jajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i  przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa:1/2 kg sera ( miałam Philadelphię  z wiaderka)1 jajko2 czubate łyżki budyniu śmietankowego5 łyzek cukru pudru ( zależy od kwaśności sera)Do sera dodajemy cukier( sprawdzając słodkość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 183

mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie 23-24 cm.Skladniki:1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik wiedeński 493

wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie )  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie

UgotujmyTo.pl
Krem z białej czekolady z musem truskawkowym 401

delikatnie i nie za długo, żeby masa się nam nie zważyła.Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku.Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus.Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki.Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach

Świat Domowej Kuchni
Sernik ze śliwkami 201

masłaśliwkicukier puder do posypaniaŻółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy ser i mieszamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na serze układamy połówki śliwek. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni

Salonik smaków
Sernik brokułowy 329

zmiksować. Polać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki do stężenia.Polecam ten interesujący smakowo serniczek

Kulinarny karnet Christophera
Malinowa tarta z białą czekoladą 353

ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut – 1 szt.- masło – 1 czubata łyżka- mascarpone – 125 g- biała czekolada – 100 g- śmietana

Ostra na Słodko
Serniczki cappuccino z orzechami 215

cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody.Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy kleksem

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami 223

ugotowanej kaszy.Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.Posypujemy po całości uprażonymi

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 150

wody – bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy np. z gałką lodów ;)Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 361

cytryny.Wrzucamy drobniutko posiekane liście świeżej mięty i wszystko razem dokładnie miksujemy.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła.Wlewamy do masy serowej i jeszcze raz dokładnie miksujemy!Całość wlewamy do tortownicy na upieczony biszkopt lub ułożone blisko siebie biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą

Ostra na Słodko
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 174

Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 370

tarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło źródło inspiracji: "Przyjaciółka" 11/2014Moje posty

Słodka Strona
Kluseczki twarożkowe 183

gdyż wtedy kluski będą miały mączny smak i staną się twarde. Rada: żeby sprawdzić czy mąki jest wystarczająco dużo, można ugotować jedną kluskę na próbę.Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty.Łyżką cedzakową nakładać na talerze i polewać przyrumienionym masłem. Łasuchy mogą posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galette z pomidorami i ricottą 193

lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego

Food Square
Sernik pomarańczowy 209

misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada:  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowy sernik na zimno 203

spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się

Kulinarny karnet Christophera
Marchewkowa przekąska 305

doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 172

przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje

Kitchens Alphabet
Sernik z kokosem 227

ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem

Anioły w kuchni
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 315

małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.  Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h.  Gdy rolada stężeje, wyjmij

Niezły Młynek
Dynia zapiekana z grzybami 240

przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji  termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Tęczowy sernik z ricottą 171

sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy.      Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę

sama złodycz
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 220

cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.  Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową

kolorowotorcikowo
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 243

Dodaj skórkę z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i oregano. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka, możesz dodać do masy płyn spod papryki. Masę serową rozłóż na paskach papryki (dosłownie po łyżeczce), zwiń paprykę w roladki i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż na półmisku i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrały

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernikowe tartaletki z malinami 305

ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SERNIK 192

bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Wykonanie: Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 431

wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków. Na końcu bardzo cienką strużką wlewamy żelatynę – także nie przerywając ubijania. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka którą zrobiliśmy na początku zacznie tężeć, posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

Poezja smaku
Współpraca z firmą Skworcu 200

płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami 320

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam. Post Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami pojawił się poraz

Marta Gotuje
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 349

mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 182

Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 166

kakaowawykonanie:Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy.Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 170

domu.Choc wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami.Sernik z brzoskwiniamiskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie:Wszystkie

Przysmaki Karolki
Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 256

mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY

Blondynka Gotuje
SERNIK "BAKUSIOWY" 395

kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto  i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju

W kuchni Karmel-itki