łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka) - 3 białka - 4 żółtka - 120 g masła/margaryny - 100 g cukru pudru W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób to szybko i sprawnie(...)pomarańczowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 łyżka kakao 3/4 części ciasta wylep formę do pieczenia. Posyp 1 łyżeczką kakao dzięki czemu ciasto nie nasiąknie od sera. Wylej masę serową z cynamonem, potem z kakaem. Tak aby zbytnio się nie pomieszały. Wstaw do piekarnika grzanie dół i góra. Temp. 165 stopni C. Po 30 minutach na wierzch sernika wyłóż
SMYKWKUCHNIproszek do pieczenia i cukier puder (ilość wg uznania ja daję około 1 łyżeczki). Całość miksujemy do powstania odpowiedniego ciasta naleśnikowego. Na patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy masę serową - do miseczki przekładamy ser, dodajemy ziarenka z laski waniliowej, cukier puder (około 2 łyżki) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mandarynki z puszki odcedzamy(...)soku który wypijamy ;) Na naleśniki nakładamy masę serową oraz mandarynki i składamy w trójkąty. Podajemy posypując cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo ważne jest, aby składniki na sernik ocieplić w temperaturze pokojowej. Spód sernika: 340 g ciasteczek owsianych kokosowych (lub Digestive) 50 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego) 250 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 400 ml mleczka kokosowego w puszce puszka ananasa (nie używać świeżego ananasa(...)fot.2) . Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zebrać gęstą śmietanę z wierzchu (trochę mniej niż pół puszki). Pozostały płyn kokosowy można wykorzystać np. koktajlu piña colada :). Teraz czas na masę serową. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce (fot.3) . Włożyć do dużej miski. Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać mleko skondensowane. Dodawać
Świat Ciastaspód z dwóch trzecich oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)spód: 75 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1,2 łyżeczki cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, uformować zwarty spód. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 1,5 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 200 g jagód Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym(...)jajkami. Dodać budyń i cukier, dokładnie połączyć. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć jagody (mrożone wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody). W piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyodstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty(...)wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru 2 galaretki truskawkowe owoce sezonowe (truskawki, maliny itp) Wykonanie Herbatniki przesypujemy do torebki. Rozgniatamy herbatniki wałkiem w torebce. Powstałe okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy. Masa serowa Mleko podgrzewamy - ma być porządnie ciepłe. Rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko(...)żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik. Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości. Dodatkowe informacje ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-zimno-mascarpone/ BosowKuchni Artykuł Sernik na zimno
Mieszam w Garnkubył wyśmienity !Składniki na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1 szklanka cukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka wiórek kokosowych(...)budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkamiDopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor
Proste Potrawyaluminiową tylko na niższym poziomie umieszczam małą formę z wodą. Daje taki sam efekt a jest mniej skomplikowane.Przepis na tortownicę 24 cm , ja piekłam w 26 cm.Składniki na masę serową:- 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość gęsty)- 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki)- 1 puszka (400g) mleka słodzonego zagęszczonego- 1 łyżeczka ekstraktu(...)dostać do formy z sernikiem) . Ja po prostu na niższym poziomie umieszczam małą( mniej więcej średnicy tortownicy) formę z wodą , która wytwarza parę wodną podczas pieczenia.Do formy przelać masę serową. Piec w nagrzanym do 150*C piekarniku ok.60 minut , bez termoobiegu, tylko góra-dół, Ja dołożyłam jeszcze 5 minut. Składniki creme brulee:- 4 żółtka- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
Smaczne ZdroweKostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy – mieszamy co jakiś czas , by nie dopuścić absolutnie do przypalenia.Pod koniec gotowania wsypujemy proszek budyniowy(...)dokładnie rozprowadzamy.Foremkę wykładamy folią spożywczą , a następnie spód pokrywamy herbatnikami.Wylewamy połowę gorącej masy serowej , przykrywamy kolejną warstwą i wylewamy resztę masy.Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy
Ostra na Słodkonależy podpiec przez ok. 5 - 7 min w 170 stopniach. Po upływie tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. * użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich Składniki na masę serową: 700 g twarogu 250 g mascarpone 160 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżka budyniu śmietankowego 30 g wiórków kokosowych 220 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. Na koniec dodaje wiórki kokosowe miksując jeszcze chwilkę całość. Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście
Plate of Joypieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godzinyCiastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche.Składniki na masę serową :900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka250g drobnego cukru [polecam brązowy]3 łyż. mąki pszennejwanilia lub olejek waniliowyskórka z otartej cytryny3 duże jajka1 żółtko200ml kwaśnej śmietany [18 %]Wszystkie składniki(...)umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników.Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Prawidłowo pieczenie powinno odbyć się w kąpieli wodnej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę
Wypieki Ulisernik z dodatkiem białej czekolady, który najlepiej smakuje jak jest mocno schłodzony. Sernik z białą czekoladą składniki spód: 250 g ciastek zbożowych ( u mnie czekoladowe) 60 g stopionego masła masa serowa: 250 g ricotty 500 g twarogu śmietankowego 300 g białej czekolady 5 jajek dodatkowo: opakowanie wafelków w czekoladzie ( u mnie Pryncypałki 250g) gorzka czekolada 100 g biała czekolada(...)białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy mikserem. Do ubitych jajek dodajemy ricottę i twaróg. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Sernik przekładamy na patere, na której będziemy go podawać
Przysmaki Karolkizdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy masę serową. Do miski przekładamy jogurt, serki mascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy(...)stopniowo cukier. Kolejno dodajemy całe jajka, po jednym, każdorazowo dokładnie miksując (ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową przelewamy na schłodzony spód w tortownicy. Tortownicę umieszczamy w dużej blaszce, do której wlewamy wrzątek (nie mniej niż do połowy wysokości tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut
mojewypiekiinietylkołyżki jogurtu greckiego light bez laktozy Łowicz 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu 3 łyżki ciemnego, dobrego naturalnego kakao Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu tłustego bez laktozy 150 g masła extra bez laktozy 5 jajek pełna szklanka cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu(...)kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot. Robimy masę serową. Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier
Z Kuchni Do Kuchni